Žralok – nejlepší recept
Máte rádi mořské plody? Pokud ano, už jste vyzkoušeli lahodnou kombinaci žraloka a smetany? Toto kreativní jídlo, které se vyskytuje v tradiční kuchyni různých kultur po celém světě, je chutným a vzrušujícím pokrmem, který by měl vyzkoušet každý.
Žralok je neuvěřitelně chutná a všestranná ryba, která nabízí širokou škálu chutí v závislosti na typu použitého způsobu přípravy. Lze jej vařit v páře, smažit na pánvi, smažit na rožni nebo grilovat, přičemž každá z těchto možností přináší jedinečnou chuť. Maso je obvykle bílé a vločkovité s vlhkou strukturou a chuť je mírně nasládlá.
V kombinaci se smetanou vzniká neuvěřitelně aromatický pokrm. Měkká a vločkovitá povaha žraloka se skvěle kombinuje s bohatou smetanou, což umožňuje vytvořit křehké a lehké jídlo.
Pokrm lze podávat jako předkrm nebo hlavní chod. Pro přípravu lehkého jídla lze ingredience vařit na másle s několika bylinkami a kořením. Oblíbené je také podávání pokrmu na lůžku z čerstvě uvařené rýže nebo nudlí. Případně lze připravit složitější pokrmy přidáním různé zeleniny, chilli a omáček.
Asi nejoblíbenějším způsobem, jak si vychutnat toto jídlo je připravit rybu v páře a přelít ji smetanovou omáčkou. Tu lze také přelít těstovinami a připravit tak kompletní jídlo.
Žralok na smetaně je skutečně vynikající kulinářský zážitek. Nejenže skvěle chutná, ale poskytuje také množství nezbytných vitamínů a minerálů. Navíc se snadno připravuje a lze jej velmi přizpůsobit vašim chutím. Udělejte si radost a vyzkoušejte jej!
Připravte si doma i další rybu podle těchto receptů:
Žralok – recept
Žralok se smetanou je jedinečný pokrm ze Středomoří, který zaujal mnohé. Pokrm se skládá ze smaženého žraloka zalitého bohatou smetanovou omáčkou. Kombinace křupavé ryby a smetanové omáčky vytváří chuť, jaká nemá obdoby.
Čas přípravy
- 3 hodiny nechat žraloka odležet
- 35 minut
Ingredience na žraloka
- 6 lžic oleje
- cca 60 dkg žraločího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 6 až 8 lžic smetany
- 2 lžíce pažitky
- šťáva z jednoho citronu
Postup na žraloka
- Maso je dobré nechat přibližně tři hodiny v citronové, nebo octové vodě, aby nebylo cítit.
- Na oleji zpěníme na půlměsíčky nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek (asi 2 min.)
- Přidáme lehce osušené, osolené a opepřené maso.
- Maso děláme na pánvi z každé strany asi pět minut.
- Ke konci přidáme smetanu a pažitku.
- Takto upravené maso servírujeme s vařenými nebo opečenými bramborami.
Zajímavosti o žralokovi
Pokud patříte mezi milovníky dobrodružství s jídlem, určitě vás zajímá obskurní, ale zajímavý fenomén pojídání žraloka se smetanou. Může to znít zvláštně, ale ve skutečnosti je to v některých částech světa docela oblíbený pokrm.
- Žralok se smetanou je pokrm, který si obvykle dopřávají na polynéských ostrovech, zejména na Cookových ostrovech a na Havaji. I když se tato kombinace může zdát zvláštní, ve skutečnosti se jedná o delikatesu. Říká se, že tato kombinace zvýrazňuje jedinečnou chuť a strukturu žraloka. Oblíbená je zejména v prázdninových ostrovních destinacích, kde se žraločí maso udí na otevřeném ohni a podává se se sladkou omáčkou z kokosového krému.
- Žraločí maso je překvapivě velmi zdravou volbou. Má málo kalorií, ale obsahuje velké množství bílkovin, selenu a vitamínů B, D a E. Navíc jsou zdokumentovány některé zdraví prospěšné látky, které ze žraloka dělají výhodnou volbu jídla.
- Žralok může ulevit od příznaků astmatu, protože obsahuje mastné kyseliny a protizánětlivé látky. Obsahuje také esenciální aminokyseliny, které jsou spojovány s lepším vývojem mozku a zlepšením zraku.
Konzumace žraloka se smetanou není navzdory jeho pověsti nebezpečná. Správně připravené a tepelně upravené žraločí maso je totiž pro konzumaci zcela bezpečné. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco nového a vzrušujícího, proč nezkusit žraloka na smetaně? Možná budete překvapeni kombinací chutí a tím, jak chutný tento jedinečný pokrm může být.