Živé tiramisu – recept
Tiramisu je klasický italský dezert, který je kombinací lahodných vrstev z kávou nasáklých piškotů, krémového mascarpone a kakaového prášku. Jedná se o bohatou krémovou pochoutku, která jistě potěší každou společnost.
Tiramisu má své kořeny v 60. letech 20. století v italské oblasti Veneto. Předpokládá se, že ho vytvořil cukrář, který chtěl spojit chuť kávy a mascarpone. Od té doby se stalo základem italské kuchyně a pochutnávají si na něm lidé po celém světě.
Při přípravě tiramisu je prvním krokem vytvoření sirupu s příchutí kávy. Ten se připraví smícháním espressa s cukrem a likérem. Jakmile je sirup hotový, namočí se do něj piškoty a naaranžují se do misky. Poté se sýr mascarpone smíchá s vejci a cukrem a navrství se na piškoty. Nakonec se posype vrstvou kakaového prášku.
Kombinace sladkého a krémového mascarpone, v kávě namočených piškotů a bohatého kakaového prášku vytváří dekadentní a lahodný dezert. Je to skvělá pochoutka, kterou je možné podávat při zvláštních příležitostech nebo si ji jen tak vychutnat jako požitkářský dezert.
Tiramisu je klasickým příkladem italské kulinářské dokonalosti. Kombinace chutí a textur z něj činí nadčasový oblíbený pokrm, který jistě potěší každou společnost. Ať už je podáváno na zvláštní události, nebo se jen vychutnává jako lahodný pamlsek, tiramisu se jistě stane hitem.
Recept
Na přípravu živého tiramisu je potřeba:
Kávový korpus
- 150 g dužiny z lískových ořechů*
- 150 g kešu ořechů
- 50 g lecitinu*
- 2 lžíce kakaového prášku
- 50 ml espressa*
- 3 lžíce kakaového másla
- 3 lžíce agávového sirupu
- 100 g sušených datlí
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- voda podle potřeby
*Ořechovou dužinu získáme výrobou domácího ořechového mléka, které pak použijeme na přípravu krému: ořechy na 8 hodin nebo přes noc namočíme do vody a pak rozmixujeme ve filtrované vodě v poměru 150 g ořechů na 1 l. Mléko přecedíme a získanou dužinu využíváme ihned do dalších receptů (v ledničce vydrží 2-3 dny) nebo zmrazíme pro pozdější využití.
*Lecitinové granule dostaneme v obchodech se zdravou výživou. Lecitin patří k látkám, které jsou pro člověka naprosto nepostradatelné pro správnou činnost mozku, nervové soustavy, jater a metabolismus cholesterolu Je hlavním představitelem širší skupiny nazývané fosfolipidy, které jsou základní stavební jednotkou membrán všech buněk v našem těle. V živé kuchyni se uplatňuje především při přípravě zmrzlin a dezertů jako emulsifikační látka.
*Klasické espresso není „živou“ surovinou, na výživové hodnotě tiramisu to však nijak neubírá; živou kávu je možné získat louhováním kávových zrn přes noc.
Živé piškoty
- 300 g mandlové dužiny*
- 150 g kokosové dužiny*
- 80 g kokosového oleje
- 100 g sušených datlí
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli, voda podle potřeby
- 100 ml espressa na namočení piškot
Živý mascarpone krém
- 300 g makadamiových ořechů
- 100 ml mléka z lískových ořechů (které nám zůstalo z výroby dužiny pro kávový korpus)
- 50 g kakaového másla
- 50 g kokosového oleje
- 100 ml kokosového nebo agávového sirupu
- 100 g lecitinu
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
*Mandlovou dužinu vyrobíme podobně jako dužinu z lískových ořechů výrobou domácího ořechového mléka: ořechy na 8 hodin nebo přes noc namočíme do vody a pak rozmixujeme ve filtrované vodě v poměru 150 g ořechů na 1 l nebo 300 g ořechů na 2 l. Mléko přecedíme a získanou dužinu využíváme ihned do dalších receptů (v ledničce vydrží 2-3 dny) nebo zmrazíme pro pozdější využití. V případě, že využíváme zmraženou dužinu ze zásob, rozmrazíme jí přes noc v ledničce.
*Kokosovou dužinu vyrobíme rozmixováním 150 g strouhaného kokosu v teplé filtrované vodě na nejvyšší výkon mixéru. Výsledkem bude hustý kokosový krém, kterého přeceděním získáme kokosové mléko a dužinu, kterou můžeme využít na výrobu živých piškot pro tiramisu.
Příprava
Kolik času zaberou jednotlivé přípravy a jaké kuchyňské vybavení je potřeba?
- výroba ořechové dužiny: přípravou ořechového mléka 10 minut (nebo rozmrazení ořechové dužiny v chladničce přes noc)
- příprava kávového korpusu: 10 minut + 1 hodina tuhnutí v mrazničce
- příprava piškot: 10 minut + sušení 3 hodiny
- příprava krému: namočení ořechů 20 minut + 10 minut příprava krému
- sestavení tiramisu: 10 minut + necháme ztuhnout v ledničce 12-24 hodin
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér, silikonová forma, mraznička/chladnička, sušička potravin nebo trouba
Kávový korpus – příprava
Kešu ořechy rozmixujeme v kuchyňském robotu na jemno. Rozmrazíme nebo připravíme čerstvou dužinu z lískových ořechů výrobou ořechového mléka. Ke kešu ořechům přidáme oříškovou dužinu, lecitin, kakaový prášek, espresso, sušené datle, kakaové máslo, sirup, sůl a vanilkový extrakt, a všechno v robotu důkladně smícháme.
Jestli je hmota příliš tuhá, přidáme vodu dle potřeby. Hmota na korpus by měla držet pohromadě, ale současně by jí mělo jít roztírat. Hmotu rozetřeme na dno formy a dáme zmrazit do mrazničky, zatímco připravujeme další části dezertu.
Živé piškoty – příprava
V kuchyňském robotu rozmixujeme sušené datle v trošce vody, pak přidáme ostatní ingredience: mandlovou a kokosovou dužinu, kokosový olej, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a sůl. Hmotu rozetřeme na nepřilnavou vložku dehydrátoru a necháme sušit 3 hodiny.
Z piškotové hmoty vykrájíme přibližně 5 centimetrů dlouhé piškoty, které polijeme připraveným čerstvým espressem. V případě, že chcete sto procentní živou variantu tiramisu, můžete místo espressa nechat kávové zrna louhovat přes noc ve vodě a na polití piškot použít tento slabší kávový nápoj.
Živý mascarpone krém – příprava
Makadamiové ořechy namočíme na 20 minut do vody aby změkly a získaly jemnější chuť. Ve vysokorychlostním mixéru rozmixujeme do hladka ořechy, ořechové mléko, kakaové máslo, kokosový olej, sirup, lecitin, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a sůl. Tiramisu krém rozdělíme na dvě části.
Ztuhnutý kávový korpus vyndáme z mrazničky a potřeme ho první polovinou krému. Na krém poskládáme vrstvu piškotů politých espressem.
Na piškotovou vrstvu rozetřeme druhou polovinu krému. Tiramisu uložíme do chladničky na 12-24 hodin. Po ztuhnutí nakrájíme, posypeme kakaem a ihned servírujeme. Tiramisu můžeme skladovat v ledničce 4-5 dnů, v mrazničce vydrží 2-3 měsíce.
Tipy:
- Kakaové máslo a kokosový olej do korpusu i krému roztopíme ve vodní lázni opatrně, aby nedošlo k jeho zahřátí na vysokou teplotu.
- Lecitin pro přípravu kávového korpusu i tiramisu krému není nutný. Funguje však jako emulsifikátor, který zabraňuje separaci vody a tuků. Dává dezertům jednotnější texturu a krémovější chuť. Většina lecitinu v obchodech je lecitin sójový pocházející z geneticky modifikované sóje, která je následně chemicky zprocesována. Vhodnější a zdravější je proto lecitin slunečnicový.
- Piškoty použité v receptu a vyrobené z datlí, kokosové a mandlové dužiny jsou křehčí konzistence, jsou však lehké, jemné chutě a bezlepkové. Na výrobu můžete použít i jiný recept, kterého výsledkem budou piškoty pevnější.
Na jejich přípravu potřebujeme 150 g sušených datlí, 250 g pomletých ovesných vloček, 50 g pomletých mandlí, 1 lžičku citrónu, 1 lžíci agávového sirupu a 2-3 lžíce kokosového oleje. Přísady smícháme v kuchyňském robotu, rozetřeme na nepřilnavou vložku a necháme sušit 4-6 hodin nebo do takové konzistence jakou si přejeme.
Tiramisu – zajímavosti
Tiramisu je jedním z nejoblíbenějších dezertů na světě. Je to klasický italský dezert, který je známý již po staletí. Jaká jsou však některá zajímavá fakta o této lahodné pochoutce?
- „Tiramisu“ znamená v italštině „vyzvednout mě„. Dezert byl původně vytvořen jako energetický doplněk díky obsahu kofeinu.
- Tradiční recept na tiramisu obsahuje piškoty, vejce, cukr, espresso, sýr mascarpone a kakaový prášek.
- Předpokládá se, že tiramisu vzniklo v italské oblasti Veneto v 60. letech 20. století.
- Dezert je tak oblíbený, že byl přizpůsoben různým kulturám. Například v Japonsku se podává tiramisu ze zeleného čaje.
- Tiramisu se podává v mnoha restauracích po celém světě, ale snadno si ho připravíte i doma.
- Tiramisu se často podává v jednotlivých šálcích nebo skleničkách, ale můžete ho připravit také v dortu nebo v trojobalu.
- Tiramisu se nejlépe podává vychlazené nebo při pokojové teplotě.
- Tiramisu je obvykle vrstvený dezert, kdy se piškoty namočí do espressa a proloží krémovou směsí mascarpone.
- Dezert lze posypat čokoládovými hoblinkami, kakaovým práškem nebo i sušeným ovocem.
- Tiramisu je oblíbeným dezertem po celém světě a často se podává při zvláštních příležitostech, jako jsou narozeniny, výročí a svatby.
Tiramisu je klasický italský dezert, který je oblíbený po celém světě. Je to ideální způsob, jak zakončit jídlo, a určitě se stane hitem pro každého. Ať už si ho připravíte doma, nebo si ho objednáte v restauraci, tiramisu bude jistě nezapomenutelným pohoštěním.