Výborné snídaně – pro zimní měsíce
Zimní prázdniny jsou časem radosti, odpočinku a chutného jídla. I když má každý své oblíbené zimní pochoutky, na vydatné zimní snídani je něco zvláštního. Nastaví pozitivní tón pro zbytek dne a poskytne tolik potřebnou výživu a pohodu v chladných měsících.
Ať už hledáte něco jednoduchého a rychlého, nebo extravagantnější ranní jídlo, těchto deset nejlepších zimních snídaní jistě uspokojí vaše chuťové pohárky a zahřeje vás zevnitř.
- Ovesná kaše s horkou čokoládou. Ovesná kaše je klasická zimní snídaně, ale můžete ji ještě více ozvláštnit přidáním několika dalších ingrediencí. Začněte své ráno hřejivým horkým kakaem a krémovou ovesnou kaší. Je ideální pro chladná zimní rána.
- Zapečené jablečné francouzské tousty. Tento sladký a slaný snídaňový pokrm vás určitě nabije energií a připraví na další den. Začněte tím, že vykrojíte a nakrájíte dvě jablka. Poté jablka namočte do směsi vajec, mléka a skořice. Jablka upečte v troubě a podávejte s javorovým sirupem a máslem.
- Skořicová palačinka. Tento lahodný snídaňový pokrm kombinuje to nejlepší z obou světů – palačinky a skořicové rohlíčky. Chcete-li ho připravit, začněte přípravou oblíbeného palačinkového těsta. Poté do něj vmíchejte skořici a cukr a palačinku upečte dozlatova. Navrch dejte velkou porci tvarohové polevy a máte dekadentní snídaňovou pochoutku.
- Karamelizované banánové vafle. Začněte den lahodnou variací na tradiční vafle. Začněte tím, že si předehřejete vaflovač a namícháte své oblíbené vaflové těsto. Poté na velké pánvi rozpusťte máslo a přidejte plátky banánu. Banány osmažte dozlatova a pro větší chuť přidejte trochu skořice. Karamelizované banány podávejte na vaflích s kopečkem šlehačky. Nebo vyzkoušejte recept na banana bread.
- Snídaňové burrito. Když máte chuť na něco slaného a sytého, snídaňové burrito je ideální volbou. Začněte tím, že si usmažíte vajíčka, slaninu a brambory. Přidejte své oblíbené přílohy a vše zabalte do teplé tortilly. Přidejte roztavený sýr a salsu a máte vynikající start do nového dne.
- Vejce Benedikt. Pokud hledáte elegantní variantu snídaně, nehledejte nic jiného než vejce Benedikt. Začněte tím, že uvaříte dvě vejce a opečete anglický muffin. Na muffin dejte kanadskou slaninu, pošírovaná vejce a krémovou holandskou omáčku. Podávejte s čerstvým ovocem nebo několika plátky avokáda a získejte vyvážené jídlo.
- Zapečená vejce. Zapečená vejce jsou skvělou zimní snídaní. Začněte předehřátím trouby a postříkáním zapékací misky nepřilnavým sprejem na vaření. Do misky rozklepněte čtyři vejce a posypte je strouhaným sýrem, nakrájenými rajčaty a posypejte bylinkami. Vejce pečte, dokud nejsou bílky pevné a žloutky stále tekuté. Podávejte s toasty nebo opečenými bramborami.
- Zapečené ovesné vločky. Zapečená ovesná kaše je vydatná zimní snídaně, která vás určitě zasytí. Začněte předehřátím trouby a smícháním ovesných vloček, skořice a několika dalších ingrediencí. Směs nalijte do vymaštěné zapékací misky a pečte, dokud není povrch zlatohnědý. Podávejte s čerstvým ovocem a pokapané javorovým sirupem.
- Francouzský toastový nákyp. Začněte ráno hřejivou a uklidňující chutí francouzského toastu. Začněte předehřátím trouby a postříkáním zapékací misky nepřilnavým sprejem na vaření. Navrstvěte na něj kousky chleba, vejce, smetanu a různé oblíbené ingredience jako ořechy. Zapékejte nákyp, dokud není povrch zlatavě hnědý, a podávejte s čerstvým ovocem a sirupem.
- Snídaňová pizza. Kdo říkal, že pizza je jen k večeři? Začněte předehřátím trouby a vyválením těsta na pizzu. Na těsto dejte míchaná vejce, slaninu a oblíbený sýr. Pizzu pečte, dokud se sýr nerozpustí a okraje kůrky nezískají zlatohnědou barvu. Podávejte s horkou omáčkou nebo rančerským dresinkem.
Dlouhodobě se na předních příčkách žebříčku nejoblíbenějších snídaní drží ovesné vločky. Jsou zdravé a velmi variabilní, proto si každý najde svůj způsob, jak je připravit.
Zdravotní účinky ovesných vloček
Ovesná kaše a ovesné vločky mají mnoho zdravotních benefitů. Především mají:
- Vysoký obsah vlákniny a antioxidantů
- Zasytí
- 100% celozrnné
- Bezlepkové a vhodné pro vegany
V neposlední řadě zajišťují pravidelnost… neboli pomáhají vyprazdňování.
Základní ingredience na ovesnou kaši
Do ovesné kaše si každý může přidat, co je mu libo. Nejoblíbenějšími ingrediencemi jsou:
- chia semínka
- lněná semínka
- řecký jogurt
- vanilkový extrakt
- nesladké mandlové mléko
- proteinový prášek
- sušené a čerstvé ovoce
- ořechy
- granola
Fantazii se meze nekladou, což se týká jakéhokoliv druhu ovoce, ořechů či jogurtů. Netradičně je možné připravit ovesnou kaši i naslano.
Recept na jednoduchou ovesnou kaši
Z pouhých 5 jednoduchých ingrediencí si lze připravit ten nejchutnější recept na ovesnou kaši. Tento recept na ovesnou kaši je základem. Neobsahuje rafinovaný cukr a je přirozeně bezlepkový.
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 šálky neslazeného mléka
- 1 rozmačkaný banán
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
Smíchejte všechny přísady v malém hrnci a zapněte střední/vyšší teplotu. Přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a za stálého míchání vařte asi 3-5 minut, až se ovesné vločky uvaří a zhoustnou. Jakmile získá ovesná kaše požadovanou konzistenci, stáhněte ji z ohně a ihned podávejte.