Velikonoční beránek s pudinkem – nejlepší recept
Velikonoční beránek neodmyslitelně patří k velikonocím. Tým Verge.cz opět pojal tuto tradiční dobrotu zcela originálně.
Velikonoce jsou časem rodinných setkání a velikonočních tradic – a nic není tradičněji české než příprava domácího velikonočního beránka. Tento recept využívá kombinaci vanilkového pudinku, vajec, mouky a dalších ingrediencí, z nichž vytvoříte jedinečný dezert.
Velikonoční beránek
O Velikonocích je ozdobou každého českého rodinného stolu český velikonoční beránek. Tuto sladkou pochoutku lze překvapivě snadno připravit a ještě chutněji sníst.
Stejně jako v jiných kulturách jsou i české Velikonoce časem, kdy se rodina a přátelé scházejí a užívají si vzájemné společnosti spolu s řadou tradičních speciálních velikonočních pokrmů. Jedním z nich je český velikonoční beránek. Beránek je velikonoční dezert, který se peče ve tvaru beránka, a proto má v tento sváteční den v České republice tak nedílnou roli.
Příprava českého velikonočního beránka je poměrně jednoduchá, pokud máte po ruce správné suroviny. Hlavní ingrediencí je druh sladkého vanilkového pudinku. Ten se smíchá s vejci, polohrubou moukou, moučkovým cukrem a dalšími ingrediencemi, které naleznete níže. Těsto se pak dá do formy ve tvaru beránka a upeče se.
Ingredience
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 3 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 šálek horké vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C. Formu na pečení ve tvaru beránka vymažte tukem a dejte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte suché přísady: vanilkový pudink v prášku, polohrubou mouku, moučkový cukr a vanilkový cukr.
- V menší míse prošlehejte vejce, horkou vodu, olej, prášek do pečiva, citronovou kůru a špetku soli.
- Vaječnou směs vlijte do mísy se suchými přísadami a míchejte, dokud nezískáte hustou hmotu.
- Těsto rozetřete do vymazané formy na beránka.
- Beránka pečte asi 1 hodinu nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Jakmile je beránek upečený, potřete ho pomocí štětce na pečivo rozšlehaným žloutkem.
- Pečte několik minut, dokud není povrch zlatohnědý.
- Beránka vyjměte z trouby a před krájením nechte několik minut vychladnout.
Klasický český velikonoční beránek by měl být ozdobou slavnostní velikonoční večeře. Nejenže vypadá fantasticky, ale svou jedinečnou chutí jistě ohromí i vaše hosty. Vanilkový pudinkový základ mu dodá jemnou sladkost, zatímco citronová kůra mu dodá osvěžující šmrnc.
Vyzkoušejte také recepty na citronový cheesecake, ostružinový koláč s pudinkem, pudinkový koláč nebo jablečný štrůdl s pudinkem.