Velikonoční beránek s pudinkem – nejlepší recept

Velikonoční beránek s pudinkem

Velikonoční beránek neodmyslitelně patří k velikonocím. Tým Verge.cz opět pojal tuto tradiční dobrotu zcela originálně.

Velikonoce jsou časem rodinných setkání a velikonočních tradic – a nic není tradičněji české než příprava domácího velikonočního beránka. Tento recept využívá kombinaci vanilkového pudinku, vajec, mouky a dalších ingrediencí, z nichž vytvoříte jedinečný dezert.

Velikonoční beránek

O Velikonocích je ozdobou každého českého rodinného stolu český velikonoční beránek. Tuto sladkou pochoutku lze překvapivě snadno připravit a ještě chutněji sníst.

Stejně jako v jiných kulturách jsou i české Velikonoce časem, kdy se rodina a přátelé scházejí a užívají si vzájemné společnosti spolu s řadou tradičních speciálních velikonočních pokrmů. Jedním z nich je český velikonoční beránek. Beránek je velikonoční dezert, který se peče ve tvaru beránka, a proto má v tento sváteční den v České republice tak nedílnou roli.

Velikonoční beránek je v Česku na Velikonoce klasikou.

Příprava českého velikonočního beránka je poměrně jednoduchá, pokud máte po ruce správné suroviny. Hlavní ingrediencí je druh sladkého vanilkového pudinku. Ten se smíchá s vejci, polohrubou moukou, moučkovým cukrem a dalšími ingrediencemi, které naleznete níže. Těsto se pak dá do formy ve tvaru beránka a upeče se.

Ingredience

  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 3 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 šálek horké vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli
Příprava beránka zabere přibližně hodinu.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C. Formu na pečení ve tvaru beránka vymažte tukem a dejte stranou.
  2. Ve středně velké míse smíchejte suché přísady: vanilkový pudink v prášku, polohrubou mouku, moučkový cukr a vanilkový cukr.
  3. V menší míse prošlehejte vejce, horkou vodu, olej, prášek do pečiva, citronovou kůru a špetku soli.
  4. Vaječnou směs vlijte do mísy se suchými přísadami a míchejte, dokud nezískáte hustou hmotu.
  5. Těsto rozetřete do vymazané formy na beránka.
  6. Beránka pečte asi 1 hodinu nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  7. Jakmile je beránek upečený, potřete ho pomocí štětce na pečivo rozšlehaným žloutkem.
  8. Pečte několik minut, dokud není povrch zlatohnědý.
  9. Beránka vyjměte z trouby a před krájením nechte několik minut vychladnout.

Klasický český velikonoční beránek by měl být ozdobou slavnostní velikonoční večeře. Nejenže vypadá fantasticky, ale svou jedinečnou chutí jistě ohromí i vaše hosty. Vanilkový pudinkový základ mu dodá jemnou sladkost, zatímco citronová kůra mu dodá osvěžující šmrnc.

Vyzkoušejte také recepty na citronový cheesecake, ostružinový koláč s pudinkem, pudinkový koláč nebo jablečný štrůdl s pudinkem.