Trdelník – nejlepší recept
Hledáte pravou českou pochoutku? Nehledejte nic jiného než tradiční trdelník, který je oblíbenou pochoutkou mnoha z nás. Jedná se o sladké pečivo ve tvaru duté kremrole, které si můžeme zakoupit především na trzích. Proč ji nezkusit připravit doma a výrazně levněji?
Jedná se o druh kynutého těsta, které se vyrábí z vajec, droždí, polohrubé mouky, tuku na pečení, mléka a skořicového cukru. Toto pečivo se vyvaluje na skleničky nebo kovové trubičky a po upečení se obaluje v rozpuštěném tuku/másle a následně ve skořicovém cukru.
Trdelník
Trdelník je oblíbené sladké pečivo, které je známé svým tvarem a chutí. Tato klasická česká pochoutka je oblíbená již po staletí a navzdory svému poměrně skromnému původu se stala jedním z nejoblíbenějších dezertů v zemi.
Moučník se vyrábí z jedinečné kombinace surovin, jako jsou vejce, droždí, polohrubá mouka, tuk na pečení a mléko. Po smíchání se těsto navinou na skleničky nebo kovové trubičky a upeče se. Po úplném upečení se potáhne rozpuštěným tukem nebo máslem a poté se obalí skořicovým cukrem.
Trdelník si Češi oblíbili pro jeho jedinečnou chuť a strukturu. Lze si ho vychutnat jako odpolední svačinu nebo dezert, případně ho lze podávat i teplý, když se polije lahodnou čokoládovou nebo mandlovou náplní. Je také velmi oblíbeným pouličním jídlem, prodejci prodávají trdelníky ve stáncích na trzích a jarmarcích po celé zemi.
TIP: Kromě trdelníku můžete vyzkoušet i další oblíbené dezerty, např. borůvkový koláč s drobenkou, meruňkový koláč, švestkový koláč nebo vegan buchtu.
Ingredience
- 5 šálků polohrubé mouky
- 2 šálky mléka
- 2 lžičky droždí
- 1/2 šálku tuku na pečení
- 3 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, mléko, droždí, tuk na pečení, vejce, cukr a skořici. Směs hněťte, dokud se všechny přísady zcela nespojí.
- Mísu zakryjte a směs nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu. Vykrajujte obdélníky a omotejte na skleničky nebo kovové trubičky na pečení.
- Trdelníky pečte asi 10 minut nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Po vytažení z trouby pečivo potřete rozpuštěným máslem a obalte ve skořicovém cukru.
Trdelníky jsou ideální svačinou nebo dezertem. Ať už je plánujete jíst samotné nebo třeba s domácí zmrzlinou, tyto lahodné dobroty budou jistě hitem! Vyzkoušejte tento recept ještě dnes a poznejte autentickou chuť českých trdelníků.