Tipy na zítřejší oběd
Ať je všední den nebo víkend, oběd by měl být vždy nejdůležitějším jídlem každého dne. Vyvážená a chutná strava je velmi důležitá a najít inspiraci na každodenní vaření nemusí být vždy jednoduché. Co dobrého tedy uvařit k obědu, když došly nápady?
My vám dnes přinášíme zajímavý tip na zítřejší oběd. Jednat se bude o jednoduché tříchodové menu. Nebude zcela klasicky české, protože vynecháme polévku a místo ní si dopřejeme lehký studený předkrm.
Předkrm – Tzatziky s opékanou bagetou
Jako předkrm si připravíme lahodné řecké tzatziky. Pro jeho přípravu bude zapotřebí kvalitní hustý řecký jogurt, citron, okurka hadovka, česnek, čerstvý kopr, olivový olej, sůl a pepř. Do jogurtu přidáme utřený česnek se solí, přidáme také nastrouhanou okurku a najemno nasekaný kopr. Vše dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme v misce a jako přílohu dáme plátky bagety opékané na bylinkovém másle.
Hlavní chod – Vepřový perkelt s vařenými bramborami
Jako hlavní chod bude masový pokrm, konkrétně poslouží vepřová kýta, upravená jako vepřový perkelt. V hrnci na sádle zpěníme cibulku, na které necháme orestovat na kostky nakrájené vepřové maso.
Po zatáhnutí masa přidáme rajčatový protlak a mletou papriku, zalijeme vodou nebo vývarem, a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, na nudličky nakrájenou hlávku zelí, ochutíme solí a pepřem a vaříme doměkka. Ideální přílohou jsou vařené brambory.
Dezert – Rebarborový koláč s drobenkou
Jako ideální dezert k těmto pokrmům stačí připravit rychlý rebarborový koláč s drobenkou. Rebarbora je mírně kyselá, což je v kombinaci s nasládlým těstem a drobenkou jedině dobře.
Těsto si připravíme ze dvou hrnků polohrubé mouky, 0,5 hrnku mléka a oleje, 1 hrnku cukru, 1 kelímku jogurtu, prášku do pečiva a dvou vajec. Všechny ingredience důkladně promícháme do hladkého těsta, které rozložíme na vymazaný plech. Na vrchní část rozložíme kousky rebarbory a vše zasypeme drobenkou. Pečeme 25 minut v troubě rozpálené na 170 stupňů.
Inspirace na vaření
I pro lidi, kteří rádi vaří, je občas těžké vymyslet jídla, která ráda připraví. Existuje nespočet receptů, ale většina domácností se dřív nebo později vrátí k tomu, že točí pár jídel stále dokola. Což je škoda. Je celá řada zajímavých kuchyní a jídel, které se dají připravit doma.
Je také možné připravovat jednoduchá, rychlá jídla, které člověk zvládne uvařit po náročném dni v práci, anebo se pustit do složitějšího vaření, kdy člověk je ochotný strávit několik hodin v kuchyni kvůli jednomu jídlu.
Pokud si člověk chce jídlo dobře vychutnat, měl by se také zaměřit na jeho servírování. Ne nadarmo se říká, že jíme očima. Jakmile jídlo na talíři vypadá lahodně, můžou se nám sbíhat sliny ještě dřív, než vlatně ochutnáme.
Především při zvláštních příležitostech je dobré nezapomenout i hezky protřít stůl. Vyžehlený ubrus, kvalitní ubrousky a jídelní servis, mohou snadno pozvednout celé jídlo na vyšší úroveň.