Tikka Masala – recept
Kuřecí Tikka Masala je tradiční indické jídlo, které má svůj původ v regionu Punjab, severní části Indie. Skládá se z kousků marinovaného kuřecího masa, často nazývaných „tikka“, které jsou vařeny v bohaté omáčce z rajčat, smetany a koření. Tato indická omáčka dodává jídlu výraznou chuť a krémovou konzistenci.
Indická kuchyně je proslulá svou bohatostí chutí, vůní a barev. Mezi jedno z nejoblíbenějších indických jídel patří kuře Tikka Masala, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Toto lahodné jídlo v sobě spojuje nejen výraznou chuť, ale i unikátní kulturu a tradice Indie.
Kuře tikka masala recept
Kuřecí Tikka Masala je skutečným klenotem indické kuchyně, který si získal srdce milionů lidí po celém světě. Tento recept vám umožní ochutnat a poznat autentickou chuť Indie přímo v pohodlí vaší kuchyně.
Kuře tikka masala recept – ingredience
- 500 g kuřecího masa nakrájeného na menší kousky
- 1 velká cibule, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 400 g rajčat v konzervě (krájená nebo pasírovaná)
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá nasekaná petržel nebo koriandr na ozdobení
- vařená rýže nebo chlebové placky naan jako příloha
Kuře tikka masala recept – postup
- Nejprve si připravte marinádu pro kuřecí tikka. Smíchejte olivový olej, mletou kurkumu, mletý koriandr, mletý kmín, mletou papriku, nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, sůl a pepř.
- Do marinády vmíchejte nakrájené kousky kuřecího masa a nechte je v ní odležet ideálně přes noc, aby dobře nasákly chutě.
- Na středně velké pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm nasekanou cibuli dozlatova.
- Přidejte marinované kuřecí kousky a opékejte je, dokud nezezlátnou.
- Poté přidejte rajčata z konzervy a vařte asi 10-15 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Přilijte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě spojily.
- Omáčku ochutnejte solí a pepřem podle své chuti a případně upravte koření dle svých preferencí.
Hotové kuřecí Tikka Masala podávejte s vařenou rýží nebo tradičním indickým naan chlebem. Na ozdobu můžete použít nasekanou petržel nebo koriandr.
Tikka masala omáčka
Tato indická omáčka se stala oblíbenou pochoutkou po celém světě a je nedílnou součástí nabídky mnoha indických restaurací a stravovacích zařízení. Její historie je však stejně fascinující jako její výrazná chuť.
Tikka Masala omáčka – původ a historie
I přesto, že by se mohlo zdát, že Tikka Masala má dlouhou historii sahající hluboko do indické minulosti, skutečnost je jiná. Původ této indické omáčky je obestřen hádankami a různými legendami.
Jedna z verzí říká, že Tikka Masala vznikla v indickém regionu Pandžáb, který je známý svou bohatou kuchyní a používáním koření. Prý ji vytvořil kuchař jako náhodnou inovaci, když k masovým kouskům naloženým v jogurtu a koření přidal rajčatovou omáčku.
Jiná teorie se odvolává na přistěhovalce z Bengálska v Londýně v 60. letech 20. století. Tvrdí, že Tikka Masala byla vytvořena pro přizpůsobení se zdejšímu vkusu, který toužil po mírnějších jídlech. Kuchař údajně přidal smetanovou omáčku k tradičnímu kuřecímu tikka, což vedlo k vytvoření krémové a mírně sladkokyselé omáčky.
Přesné záznamy o vzniku Tikka Masala omáčky však bohužel neexistují, a proto zůstává tajemstvím, kdy a kde tato indická omáčka přesně spatřila světlo světa. Nicméně jedno je jisté – její neodolatelná chuť si získala srdce lidí po celém světě.
Tandoori masala recept
Termín „Tandoori“ odkazuje na způsob vaření jídla v peci tandoor, což je válcovitá hliněná trouba, jejíž tradice sahá až několik století zpátky. Masala, neboli směs koření, používaná při tomto způsobu vaření, je harmonickou kombinací různých koření, z nichž každé přináší do finálního jídla svůj jedinečný charakter.
Zatímco přesný Tandoori Masala recept se může lišit od regionu k regionu a od domácnosti k domácnosti, běžné ingredience zahrnují koriandr, kmín, kardamom, hřebíček, skořici, papriku, kurkumu a chilli prášek.
Tandoori masala recept – ingredience
- 2 lžíce mletého koriandru
- 2 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletého kardamomu
- 1 lžíce mletého hřebíčku
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce chilli prášku (upravte dle požadované úrovně pálivosti)
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
Tandoori masala recept – postup
- V hrnci jemně osmahněte celá koření (semena koriandru, kmínová semínka, lusky kardamomu, hřebíček a skořicové tyčinky) na mírném ohni, dokud neuvolní svoje aroma. Dejte pozor, abyste je nepřipálili.
- Opečená koření nechte vychladnout a poté je rozemelte na jemný prášek pomocí hmoždíře.
- V misce spojte čerstvě namletá koření s ostatními práškovými kořeními (paprika, kurkuma, chilli prášek, černý pepř a muškátový oříšek).
- Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí.
- Vaše domácí Tandoori Masala je nyní připravena k použití.
Krása Tandoori Masala tkví v její všestrannosti. Můžete ji použít jako suchou směs na marinování kuřecího masa, ryb nebo krevet před grilováním nebo pečením.
Navíc ji můžete smíchat s jogurtem nebo citronovou šťávou, abyste vytvořili aromatickou marinádu, která zjemní maso a propůjčí mu charakteristickou tandoori chuť.
Chicken tikka masala – recept s mletým masem
Vyzkoušejte lahodnou variaci tohoto klasického jídla, kdy je použito mleté maso, které přinese nové vrstvy chutí a textur. Připravte se na vzrušující dobrodružství pro vaše chuťové pohárky s tímto skvělým receptem na kuřecí Tikka Masala s mletým masem.
Chicken tikka masala – recept s mletým masem – ingredience
- 500 g mletého kuřecího masa
- 2 cibule, nakrájené na jemno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 400 g rajčatového pyré nebo krájených rajčat
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička červené papriky (podle chuti)
- 1 lžička garam masaly
- 3 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- čerstvý koriandr a nastrouhaný kokos na ozdobu
Chicken tikka masala – recept s mletým masem – postup
- Nejprve připravte marinádu na mleté maso. Smíchejte 1 lžíci oleje, polovinu kari koření, polovinu mletého kmínu, polovinu mletého koriandru, polovinu mleté kurkumy, polovinu červené papriky a sůl dle chuti. Promíchejte marinádu s mletým kuřecím masem a nechte odležet minimálně 30 minut.
- Na středním plameni zahřejte zbylý olej v hluboké pánvi nebo hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a orestujte ho několik vteřin, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nakrájenou červenou papriku a vařte, dokud nezměkne.
- Nyní přidejte zbylé koření – kari koření, mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, červenou papriku a garam masalu. Promíchejte a vařte chvíli, aby koření uvolnilo své aroma.
- Přidejte rajčatové pyré nebo krájená rajčata a rajčatový protlak. Vařte omáčku na středním plameni, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka zhoustne.
- Nyní přidejte smetanu a promíchejte dohladka. Nechte omáčku vařit ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě spojily.
- Zvlášť na pánvi opékejte marinované mleté maso, dokud nebude zcela uvařené.
- Přidejte uvařené mleté maso do omáčky a nechte všechno společně probublat ještě asi 5 minut, aby se chutě propojily.
- Hotovou kuřecí Tikka Masala s mletým masem podávejte s čerstvým koriandrem a nastrouhaným kokosem jako ozdobou. Můžete ji podávat s rýží nebo plackami naan.
Vyzkoušejte některý z těchto receptů a nechte se unést lahodnými vůněmi a chutěmi. Toto jídlo je ideální pro rodinné oslavy, posezení s přáteli nebo jen tak pro zpestření každodenního menu.
S jemně pikantním aroma a bohatou omáčkou, která obalí vaše smysly, se určitě stane oblíbeným pokrmem ve vaší domácnosti.