Tatarská omáčka – nejlepší recept
Pokud milujete tatarskou omáčku, ale už vás nebaví kupovat ji v obchodě, pak byste měli znát tento recept na domácí tatarskou omáčku připravenou z domácí majonézy ze žloutků, soli, oleje a octa. Jedná se o univerzální omáčku, kterou lze použít k různým účelům a lze ji použít téměř na cokoli. Skvělé na této domácí tatarské omáčce je, že je vyrobena ze surovin, které snadno najdete v místním obchodě s potravinami.
Domácí majonézu připravíte tak, že v misce smícháte dva žloutky se lžičkou soli a špetkou oleje. Pomocí metličky smíchejte ingredience dohromady, dokud nebudou krémové a hladké. Jakmile získáte konzistenci podobnou pastě, začněte pomalu přidávat olej za stálého šlehání po dobu asi 3-4 minut. Majonéza by měla znatelně zhoustnout a získat emulgovaný, světle žlutý vzhled. V této fázi můžete přidat také lžíci octa na dochucení.
Jakmile je majonéza hotová, můžete začít přidávat ingredience, které z ní udělají tatarskou omáčku. Do majonézy přidejte 1 lžíci nasekané zelené cibule, 1 lžíci na kostičky nakrájených kaparů, 1 lžíci čerstvého kopru, 1 lžičku dijonské hořčice a 1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy. Všechny ingredience smíchejte dohromady, dokud se zcela nevsáknou. Pokud máte rádi tatarskou omáčku pikantnější, můžete přidat i několik kapek pálivé omáčky.
Nejlepších výsledků dosáhnete, když domácí tatarskou omáčku necháte hodinu v chladu a pak si na ní pochutnáte.
Vaše domácí tatarská omáčka je nyní připravena k podávání. Použijte ji na ryby nebo mořské plody, jako dip k zelenině nebo ji použijte na sendviče. Je to také skvělé koření, které můžete mít po ruce při improvizovaném grilování. Možnosti jsou nekonečné!
Tuto omáčku můžete připravit až tři dny dopředu a uchovávat ji ve vzduchotěsné nádobě v lednici až tři dny, abyste ji měli připravenou, až ji budete nejvíce potřebovat. Tento recept můžete také použít k přípravě jiného druhu tatarské omáčky, když vyměníte zelenou cibulku, kapary, kopr a hořčici za jiné přísady. Bavte se tím, že si s receptem pohrajete a dodáte mu vlastní nádech.
Jakmile jednou vyzkoušíte domácí tatarskou omáčku, už se nikdy nevrátíte ke kupované v obchodě.
Vyzkoušejte také chipotle majonézu.
Tatarskou omáčku si můžete vychutnat s následujícími pokrmy:
- kalamáry recept
- krevety recept
- grilovaná zelenina
- grilovaná cuketa
- losos pečený v troubě
- pstruh recept
- grilované kuře na pivu
- rib eye steak
- vepřová pečeně
Tatarská omáčka – recept
Domácí tatarská omáčka se snadno připravuje a chutná mnohem lépe než verze koupené v obchodě. Nejlepší na ní je, že víte, že je vyrobena z těch nejčerstvějších surovin, a navíc si můžete ingredience upravit podle své chuti.
Čas přípravy
- 20 minut
Ingredience na tatarskou omáčku
Majonéza (na 300 g):
- 3 čerstvé žloutky
- sůl
- 420 ml oleje
- ocet nebo citronová šťáva
Další ingredience:
- 5 dcl mléka
- 5 dcl bílého vína
- 10 g nakládaných hříbků
- 10 g sardelí
- 10 g kaparů
- 10 g sterilovaných sladkokyselých okurek
- 10 g cibule
- citronová šťáva a kůra
- sůl
- moučkový cukr
- petrželová nať
Postup na tatarskou omáčku
- Základní majonézu připravíme tak, že čerstvé žloutky rozmícháme se solí.
- Poté pomalu přidáváme olej (po kapkách) a šleháme.
- Majonézu dochutíme octem nebo citronovou šťávou.
- Připravenou majonézu rozmícháme s mlékem a bílým vínem.
- Všechny uvedené suroviny jemně posekáme nebo umixujeme.
- Dále je osolíme a zašleháme do majonézové směsi.
- Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a moučkovým cukrem.
Tatarskou omáčku, lze připravit jen s okurkou a cibulí, bez ostatních přísad.
Zajímavosti o tatarské omáčce
Tatarská omáčka možná není nejoblíbenějším kořením, ale rozhodně patří k těm, které prošly zkouškou času. Málokdo ví, že toto koření pochází až ze 17. století z Francie, kde jeho hlavním podílníkem nebyl nikdo jiný než sám král Ludvík XIV. Omáčka, která vznikla jako příloha k rybám, se vyvinula v omáčku, kterou zbožňuje celý svět a která se podává k nejrůznějším pokrmům.
- Zajímavostí tatarské omáčky je, že její původ nemá nic společného s mořskými plody. Předpokládá se, že je odvozena od francouzského receptu na omáčku, který vytvořil šéfkuchař Louis Eustache Ude v roce 1814. Název „tartar“ údajně pochází z francouzského slova „Tartare“, což je jméno lidí zmiňovaných v Bibli. Omáčka původně vznikla přidáním kaparů, šalotky a estragonu do základní majonézy.
- Na rozdíl od mnoha značek zakoupených v obchodě je domácí tatarská omáčka plná přírodních ingrediencí, jako jsou sladké okurky a pikantní citronová šťáva. A jako bonus si ji můžete přizpůsobit různým chutím. Máte v rodině milovníka koprových okurek? Přihoďte do směsi další kyselé okurky. Chcete ho trochu sladší? Stačí zvýšit množství cukru. Můžete také upravit bylinky a použít cokoli, co máte po ruce.
- Výroba vlastní tatarské omáčky vám navíc nejen umožní ušetřit peníze, ale také pomůže snížit množství jednorázových plastových obalů, které končí na skládkách. A navíc si jí můžete udělat velkou dávku najednou, takže máte vystaráno na několik dalších jídel.
- Vzhledem k tomu, že se do majonézy používají syrová vejce, je důležité, aby vše bylo čerstvé a kvalitní.
Když věnujete čas přípravě domácí tatarské omáčky, dodá jí to hloubku chuti a svěžest, které lze dosáhnout pouze vlastní výrobou. Navíc dodá podávanému pokrmu osobní nádech a vaši hosté se budou cítit výjimečně.