Svíčková na smetaně – nejlepší recept
Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších tradičních českých jídel. Toto lahodné jídlo má bohatou historii a stalo se oblíbenou specialitou nejen v Česku, ale i v zahraničí.
Svíčková na smetaně vznikla v 19. století a původně se podávala jako pokrm pro bohaté šlechtické rodiny. Svíčková byla připravována z kvalitního hovězího masa, které se nechalo marinovat v octu a kořeních, jako jsou bobkový list, celý pepř a cibule. Poté se maso dusilo v marinádě a bylo podáváno s omáčkou smíchanou ze smetany, šťávy z kyselého jablka, hovězího vývaru a mrkve.
Původně se svíčková podávala s bronzovými výbušnými svíčkami, které byly přidány ke svíčkovému vývaru pro lepší chuť. Tento způsob přípravy však postupně ustoupil a svíčková byla podávána bez svíček. Název svíčkové na smetaně pak přetrval, i když svíčky již nebyly součástí přípravy.
V průběhu 20. století se svíčková stala oblíbeným rodinným jídlem a objevila se v mnoha restauracích po celém Česku. Recept na svíčkovou se postupně vyvíjel a dnes už je mnoho variant tohoto jídla. Tradiční recept na svíčkovou na smetaně se však stále dodržuje a jeho chuť je pro mnohé nezaměnitelná.
Příprava svíčkové na smetaně není složitá, ale trvá poměrně dlouho. Hovězí maso se nejprve marinuje a pak se dusí v marinádě. Zatímco se maso vaří, připravuje se omáčka ze smetany, zbylého marinádu a dalších ingrediencí, jako jsou koření, ořechové máslo a brusinky. Po uvaření se maso nakrájí na plátky a podá se s omáčkou a brusinkovým kompotem, tedy nakrájenými brusinkami uvařenými s cukrem.
V Česku se svíčková na smetaně podává nejčastěji s houskovým knedlíkem, ale můžete ji ochutnat i s bramborovými knedlíky nebo třeba s těstovinami. Kromě toho se v poslední době stává oblíbeným doplňkem i šťouchané brambory.
Svíčková na smetaně se stala symbolem české kuchyně a její obliba překonává hranice České republiky. Turisté, kteří navštíví naši zemi, ji ochutnají a často se vracejí právě pro ni. V posledních letech se také mezi odpůrci masové stravy velmi oblíbila tzv. vegetariánská svíčková, která se připravuje z různých druhů hub. Můžete také vyzkoušet veganskou svíčkovou.
Svíčková na smetaně je takovým symbolem dobrého jídla a pohody u stolu. Je proslulá svou bohatou a lahodnou chutí a je to jedno z těch jídel, které si můžeme dopřát kdykoliv a na libovolnou příležitost. Ať už vás láká tradiční recept nebo nové experimenty s výběrem příloh, svíčková na smetaně vás jistě dostane svou vynikající chuťovou kombinací.
Připravte si doma také srnčí svíčkovou!
Jste milovníci omáček? Pak vyzkoušejte i další recepty:
- znojemská omáčka
- chipotle omáčka
- medovo hořčičná omáčka
- rajská omáčka
- bílá omáčka z klobás
- křenová omáčka
- houbová omáčka
- sýrová omáčka
Svíčková na smetaně – recept
Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které také najdete v menu mnoha českých restaurací. Je to kombinace několika složek, která vytváří dokonalou symbiózu chutí. Jedná se o dušené maso v bohaté smetanové omáčce, které se podává s houskovým knedlíkem a šťouchanými bramborami.
Čas přípravy
- 30 minut
Ingredience na svíčkovou na smetaně
- 750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní)
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 75 g petržele
- 1 větší cibule
- 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
- 150 g másla
- sůl
- mletý pepř
- 5 zrnek celého pepře
- 3 zrnka nového koření
- 3 bobkové listy
- špetka tymiánu
- citrónová šťáva
- cukr
- 100 g plnotučné hořčice
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml šlehačky
- příp. mléko na zředění
- citron nakrájený na plátky
- brusinkový kompot
Postup na svíčkovou na smetaně
- Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou.
- Dále jej osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem.
- Necháme jeden den v lednici odležet.
- Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.
- Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.
- Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu.
- Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme.
- Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme.
- Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem.
- Nakonec ji přecedíme.
- Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme.
- Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.
- Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.
TIP
Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu – polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.
Zajímavosti o svíčkové na smetaně
Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tato lahodná specialita se skládá z masového kusu hovězího, které se vaří v omáčce ze smetany, zeleniny a koření. Podává se s houskovým knedlíkem a se zakysanou smetanou.
- Původ této pochoutky sahá až do poloviny 19. století, kdy se objevila jako specialita na stolních svatbách. Teprve později se stala oblíbeným jídlem v českých restauracích a domácnostech. Díky své jemné a bohaté chuti si získala srdce mnoha gurmánů a stala se natolik populární, že si získala své místo i v restauracích po celém světě.
- Hlavní složkou této pochoutky je maso hovězí svíčkové, které má jemnou, ale bohatou chuť. Je to krajní sval ze zadní části hovězího krunýře, který se vyznačuje nízkým obsahem tuku a vysokou kvalitou masa. Díky své šťavnatosti a jemnosti je svíčková ideální pro vaření v omáčce. Kromě svíčkového se však můžou použít i jiné druhy masa, jako například maso z hovězího hřbetu.
- Omáčka ze smetany je neodmyslitelnou součástí svíčkové na smetaně. Připravuje se z hustého bujónu, ve kterém se vaří maso a zelenina, a dále se zahušťuje smetanou. Její výrazná chuť pochází ze směsi koření, které se přidávají během vaření. Mezi nejčastěji používaná koření patří bobkový list, nové koření, hřebíček a celý pepř.
- K svíčkové na smetaně se tradičně podávají houskové knedlíky. Ty jsou vyrobeny z vajec, mléka, mouky a sušeného strouhanky. Vaří se ve vodě a poté se podávají nakrájené na plátky společně s masem a omáčkou. Houskové knedlíky se dají připravit i několika různými způsoby, jako například z bramborového těsta nebo s přídavkem špenátu.
- Pro milovníky syrové zeleniny se ke svíčkové na smetaně často podává pikantní brusinková omáčka. Ta výborně doplňuje chutě a přidává lahodnou osvěžující kyselost. Pokud však preferujete sladké přílohy, můžete se přiklonit k omáčce zatěžkané rozinkami.
- Svíčková na smetaně je také oblíbeným pokrmem pro speciální příležitosti, jako jsou jídla sváteční nebo oslavy. Není divu, že se tento pokrm stal jednou z hlavních specialit české kuchyně, která může být s hrdostí prezentována před návštěvou ze zahraničí.
V posledních letech se svíčková na smetaně dočkala různých moderních variací, jako například svíčková burger nebo svíčková v zapečeném těstí. Přesto však zůstává tradiční receptura oblíbená napříč generacemi. Ať už se podává s houskovými knedlíky nebo s bramborovým salátem, svíčková na smetaně si zaslouží své místo mezi klasickými českými pokrmy.