Svatojánský Karobový Chléb z Cukety a Sladkých Mandlí
Vynikající živý chléb s lahodnou chutí, s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a esenciálních Omega 3 mastných kyselin, kterým je možné nahradit jakékoliv jídlo dne. Chléb má výraznou čokoládovo-ořechovou chuť a díky jablíčku a cuketě je velice šťavnatý, vláčný a lehko stravitelný.
Pao de Alfarroba neboli karobový chléb je oblíbený portugalský a středomořský způsob výroby chleba, při němž se jako hlavní přísada používá karobový prášek. Karobový prášek se ve Středomoří obvykle používá jako náhrada kakaového prášku a dodává chlebu jedinečnou sladkou chuť a strukturu.
Karobový chléb je bohatě ochucený a mírně sladký chléb tmavé barvy, mírně podobný německému pumpernickelu.
Svatojánský chléb
Proč upéct karobový chléb?
- Vzhledem k tomu, že klimatické změny jsou v každodenním životě stále citelnější, bylo by dobré znát a ocenit rostliny, které jsou přizpůsobené suchým půdám, a tudíž udržitelné
- karobový chléb obsahuje méně lepku, i když stále není vhodný pro celiaky
- karobový chléb je díky své výrazné chuti, která připomíná kakao, opravdu lahodný… ale neobsahuje žádné jeho nežádoucí účinky
- je vynikajícím doplňkem k jídlu; i když nejlépe vynikne při snídani a svačině, člověk se vyhne kaloričtějším a méně zdravým alternativám, jako jsou croissanty, briošky nebo sladkosti obecně
Karobová mouka se barvou a konzistencí podobá kakaovému prášku a získává se úplně stejným způsobem, tedy rozemletím zralých a sušených lusků (nebo dužiny).
Vůní i chutí vzdáleně připomíná ovoce bohů; je méně tučná než kakao, obsahuje ho jen 1 %, ale je mnohem sladší, protože je bohatá na sacharidy a cukry. Vláknina tvoří značnou část celkových sacharidů, což je vlastnost, která napomáhá snižování špatného cholesterolu a peristaltice.
Karobová mouka je bohatá na vápník, proto je vhodná zejména pro ty, kteří nepoužívají mléko a jeho deriváty. Je bohatá také na měď, draslík, mangan, hořčík, selen a zinek; neobsahuje oxaláty (na rozdíl od kakaa), látky schopné tvořit ledvinové kameny a narušovat vstřebávání minerálních solí: stává se proto platnou alternativou pro mnoho lidí, kteří se musí vyhýbat kakau.
Karob je také bohatý na polyfenolické sloučeniny, jako je kyselina gallová a flavonoidy; v každém případě je v něm přítomno, i když v nižších hodnotách, dalších 22 polyfenolů, známých antioxidantů užitečných v boji proti volným radikálům.
Léčivé účinky Karobového Chleba
Karobový prášek je známý jako zdravější alternativa kakaa, která se získává z plodů rostliny Ceratonia Ciliqua rostoucí ve Středomoří a je známá také jako svatojánský chléb. Karob se vyznačuje podobným bohatstvím minerálů a vitamínů jako kakao, má však jenom poloviční kalorickou hodnotu. Zatímco 100 g kakaa obsahuje 14 g tuků, 100 g karobového prášku jenom necelý gram.
Karobový prášek obsahuje ale více přirozených cukrů, proto není potřeba ho přislazovat. Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje kofein, methylxanthiny ani theobromin, nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktvitu, a je tedy jeho zdravější variantou.
V karobu jsou bohatě zastoupeny minerály hořčík, železo a nikl, přičemž obsahuje dokonce trojnásobné množství vápniku než kakao. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin alaninu, prolinu a valinu. Karob zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholersterolu a krevního tlaku, a má silné antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky.
Karobový chléb se vyznačuje nejvyšších obsahem vlákniny ze všech chlebů díky vysokému podílu ořechové vlákniny a karobu, který má jeden z nejvyšších obsahů vlákniny ze všech superpotravin (vyšší než pšeničné otruby).
Vláknina ovlivňuje funkci střev, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění a působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti.
Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů, které se vážou na složky vlákniny a můžou být vyloučeny z těla. Kromě karobu působí léčivě na zažívací potíže i koření zázvor, skořice a muškátový ořech.
Zázvor a skořice mají silné antimikrobiální účinky a pomáhají předcházet chřipce, nachlazení a onemocněním dýchacích cest. Kokosový olej je zdrojem jedinečné kyseliny laurové, která posiluje přirozenou imunitu vůči bakteriím, virům parazitům a plísním.
Vedle prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin obsahují lněná semínka také vysokou koncentraci fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které podporují vylučování škodlivého estrogenu z těla, a proto mají významný preventivní účinek pro rakovinu prsu, a také symptomy menopauzy.
Na přípravu chleba potřebujeme
- 300 g mandlové mouky*
- 150 g lískovo-oříškové mouky*
- 150 g mandlového másla*
- 100 g karobového prášku (je možné nahradit kakaem)
- 2 cukety
- 2 jablka
- 4 lžíce vlákniny Psyllium
- 3 lžíce kokosového oleje
- 50 g rozinek
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička stévie
- 1 lžička citrónové šťávy
- 50 g posekaných lískových oříšků na posypání
*Ořechovou mouku získáme rozmixovaním/namletím suchých ořechů na jemno
*Mandlové máslo vyrobíme ve výkonném kuchyňském robotu mletím suchých ořechů po dobu 15-20 minut. Přibližně po 10 minutach mletí ořechy začnou uvolňovat přirozené oleje a tvořit máslovou hmotu.
Příprava chleba
Čas přípravy: příprava ořechové mouky 5 minut, výroba ořechového másla 20 minut, příprava těsta 10 minut, sušení chleba 10-12 hodin
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, mixér, sušička potravin nebo trouba
Ořechovou mouku získáme namletím ořechů najemno. Připravíme si také ořechové máslo, které vyrobíme mletím suchých ořechů v kuchyňském robotu po dobu 15-20 minut pokud ořechy nezačnou tvořit máslovou hmotu.
V kuchyňském robotu smícháme nejdříve cukety a jablka, pak přidáme ořechovou dužinu, ořechové máslo, karobový prášek, Psyllium vlákninu a kokosový olej a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme koření, stévii, citrónovou šťávu a rozinky. Z těsta zformujeme bochník, posypeme posekanými lískovými ořechy, naznačíme nožem krajíce chleba a dáme sušit na 62 °C po dobu 1 hodiny.
Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení nepoškodí enzymy (vyšší teplota je využita na odpaření vody) a umožní vytvořit na chlebu křupavou kůrku.
Po hodině sušení nakrájíme chleba na jednotlivé krajíce a z tácu sušičky odstraníme nepřilnavou vložku. Snížíme teplotu na 40.5 °C a sušíme dalších 10-12 hodin do požadované konzistence. Chléb by měl být šťavnatý a vláčný. Po dosušení je dobré chléb konzumovat ihned nebo ho můžeme ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce 3-5 dnů a v mrazničce do 2 měsíců.
Tipy:
Jestli chce člověk chléb s více čokoládovou chutí nebo nemůže sehnat karobový prášek, může karob nahradit kakaovým práškem. Stejně může experimentovat s druhy ořechů. Zkusit lze také namleté vlašské nebo brazilské ořechy.
Karobový chléb je vhodný jako plnohodnotná náhrada jídla kdykoliv během dne: vynikající je na snídani i dopolední svačinu, na cesty i výlety, kdy dodá velké množství dlouhotrvající energie, je lehko stravitelný a díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zasytí na několik hodin. Chutná výborně sám osobě, ale je možné ho potřít mandlovým máslem, živou nutellou nebo ovocnou chia marmeládou.
V případě, že člověk nevlastní dehydrátor a nechce chléb sušit v troubě, je možné chléb upéct klasicky 200 stupňů, doba pečení 45 minut. V tomto případě však musí počítat, že většina surovin ztratí svou plnou výživovou hodnotu.
S dobou sušení se dá experimentovat a připravit tak chléb o konzistenci, kterou máte rádi (kratší doba nechá chléb šťavnatý, delší dobou docílíte křupavější chléb), přičemž platí, že čím delší doba sušení, tým delší trvanlivost.