Šťouchané brambory – nejlepší recept
Šťouchané brambory jsou klasickým pokrmem, který se podává po celém světě. Ať už se podávají jako příloha ke steaku nebo se přidávají do nákypu na Den díkůvzdání, šťouchané brambory jsou oblíbeným pohodlným jídlem.
Šťouchané brambory se obvykle připravují z brambor, másla, mléka, soli a pepře. V závislosti na receptu lze přidat několik dalších ingrediencí, které zvýrazní chuť nebo změní strukturu. Může jít o zakysanou smetanu, sýr, cibuli, slaninu a různé bylinky a koření.
Šťouchané brambory připravíte tak, že brambory nejprve oloupete a nakrájíte na malé kostičky. To lze provést ručně nebo pomocí šťouchadla na brambory. Po nakrájení na kostičky se brambory uvaří v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Poté se brambory rozmačkají šťouchadlem na brambory. Poté se přidá změklé máslo a mléko a promíchá se lžící nebo vidličkou. Po promíchání se přidá koření, například sůl a pepř. V závislosti na receptu lze přidat další přísady, jako je zakysaná smetana, cibule, slanina, sýry, bylinky a koření, které zvýrazní chuť.
Jakmile se všechny ingredience spojí, jsou šťouchané brambory připravené k podávání. Případně je lze lžící přendat do máslem vymazané zapékací misky, posypat sýrem nebo strouhankou a zapéct v troubě.
Šťouchané brambory jsou skvělá a všestranná příloha, kterou lze podávat téměř k jakémukoli hlavnímu jídlu. Díky svým jednoduchým surovinám a překvapivě dobré chuti si šťouchané brambory jistě získají jak své skalní příznivce, tak i nové konvertity.
Pokud chcete vyzkoušet brambory i na jiný způsob, podívejte se na tyto recepty:
- plněné pečené brambory
- venkovské smažené brambory
- bramborové placky
- francouzské brambory
- česnekové pečené brambory
- zapečené brambory – příloha
Šťouchané brambory – recept
Ať už si to uvědomujete, nebo ne, šťouchané brambory jsou součástí většiny vašeho života. Tak proč nevytáhnout hrnec a nezkusit je? Nebudete zklamaní.
Čas přípravy
- 45 minut
Ingredience na šťouchané brambory
- 750 g nových brambor
- 1 cibule nakrájená na větší kousky
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky nakrájené na kousky
- 100 ml ohřáté 12% smetany
- 3 špetky soli
- 2 špetky čerstvě mletého pepře
Postup na šťouchané brambory
- Brambory ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a rozšťoucháme.
- Na másle s olivovým olejem osmahneme cibuli do světle karamelové barvy a přisypeme ji k bramborám i s tukem.
- Přidáme cibulku, sůl a pepř a polovinu ohřáté smetany.
- Dobře vše promícháme a přidáme zbylou smetanu podle toho, jakou chceme získat konzistenci.
Zajímavosti o šťouchaných bramborách
Šťouchané brambory jsou z těch nadčasových pokrmů, které nikdy nevyjdou z módy. Jsou dokonalou přílohou téměř ke každému jídlu nebo si je můžete vychutnat samostatně jako hlavní jídlo. Věděli jste ale, že o šťouchaných bramborách existuje několik zajímavých faktů, které možná nevíte?
- Věděli jste například, že šťouchané brambory představila západnímu světu ruská tanečnice Anna Pavlovová?
- Další zajímavostí o šťouchaných bramborách je, že je můžete zmrazit. Díky tomu si můžete vychutnat chuť šťouchaných brambor s máslovou příchutí, kdykoli se vám zachce. Stačí vzít požadované množství brambor, rozmačkat je, přidat trochu másla a špetku soli, rovnoměrně je rozprostřít na plech a vložit do mrazáku. Jakmile jsou pak zcela zmražené, stačí je z plechu sundat a uložit do sáčku do mrazničky.
- Extravagantní šťouchané brambory si můžete připravit tak, že je naplníte další potravinou, například sýrem nebo slaninou. Plnění šťouchaných brambor vzniklo z nutnosti, protože v evropských oblastech býval nedostatek brambor. Lidé pak začali šetřit tím, že kombinovali potraviny, které měli po ruce, například brambory a sýr.
- Šťouchané brambory jsou také neuvěřitelně všestranná potravina. Nejenže je můžete připravit z řady různých ingrediencí, ale můžete je také použít do různých pokrmů. Šťouchané brambory můžete například použít jako polevu na pastýřský koláč nebo jako přílohu k hamburgerům.
Ať už je připravíte jakkoli, šťouchané brambory zůstávají klasickým pokrmem. Ať už se jedná o sváteční večeři nebo jen o neformální jídlo s přáteli, šťouchané brambory si vždy najdou místo u stolu. Až se tedy budete příště rozhodovat, co zařadit do jídelníčku, nezapomeňte na ikonické šťouchané brambory.