Srbské rizoto – recepty
Srbské rizoto nemá s tím pravým italským společnou ani rýži, tohle rizoto je prostě něco úplně jiného. Kouzlo receptu na srbské rizoto spočívá v dostatečném množství rajčatového protlaku, sterilovaném hrášku a hojném množství sýra na rizotu.
Vyzkoušejte jednodušší a cenově dostupnější variantu rýžového pokrmu, která je nám Čechům o něco blíž. Spousta lidí si pamatuje rizoto ze školní jídelny, které bylo většinou připravováno právě tímto způsobem. Srbské rizoto s vepřovým masem výborně chutná se strouhaným sýrem a doplněné kyselou okurkou.
Rizoto se stalo oblíbeným pokrmem po celém světě, oslovuje nejen svou krémovou texturou a výraznou chutí, ale také díky neomezeným možnostem variace, které nabízí. Můžete se odvážit experimentovat s různými druhy masa, jako je kuře, vepřové nebo hovězí, a vytvořit tak masité rizoto plné bohatých chutí.
Ať už jste příznivcem tradičních chutí nebo toužíte po odvážnějších kombinacích, rizoto vám nabízí možnost zkoušet, tvořit a objevovat. Jeho variabilita nám připomíná, že kulinářská kreativita nemá meze a že jídlo je mnohem více než jen zasycení – je to i umělecký zážitek, který můžeme tvořit a ochutnávat znovu a znovu.
Vyzkoušejte recept na pohankové rizoto, rizoto s kuřecím masem, žampionové rizoto, či srbské rizoto jako ze školní jídelny popsané v některém z receptů níže.
Srbské rizoto je jednoduché rizoto, které všichni známe ze školních jídelen. Srbské rizoto z mletého masa je celkem snadné na přípravu.Oproti tomu italskému je spíše drobivé a jeho příprava je jednodušší a rychlejší.Volba ingrediencí je však čistě na vás.
Srbské rizoto – recept na rizoto s mletým masem
Pamatujete si na rizoto ze školní jídelny? Srbské rizoto v mnoha z nás vyvolává vzpomínky na dětské doby strávené ve školní jídelně. Možná si ho pamatujete jako pokrm, který se objevoval téměř každý týden na jídelníčku. Vyzkoušejte tuto variantu na srbské rizoto jako ze školní jídelny.
Ingredience na rizoto s mletým masem
- 250 g mletého mada
- 1 větší cibule
- sádlo
- 1 malá plechovka rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1 kapie
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 hrst hrášku (mražený nebo sterilovaný)
- 250 g rýže
- 600 ml vývaru
- sůl, pepř mletý
- tvrdý sýr na posypání
Postup na rizoto s mletým masem
- Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, dokud není lehce zlatá. Přidáme mleté maso a smažíme ho, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidáme jemně nasekaný česnek, protlak, mletou papriku a pokrájenou kapii. Vše krátce osmažíme, aby seuvolnily vůně.
- K masu přidáme zhruba jeden hrnek rýže, mražený hrášek a zalijeme asi 600 ml vývaru.
- Promícháme, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme na mírném plameni. Občas promícháváme, dokud rýže nezměkne. Pokud je potřeba, můžeme přidat trochu vývaru, aby rizoto mělo požadovanou krémovou konzistenci.
- Na závěr podáváme srbské rizoto z mletého masa posypané strouhaným sýrem.
Srbské rizoto s vepřovým masem – recept
Připravte si srbské rizoto s vepřovým masem podle tohoto receptu a rázem se myšlenkami ocitnete ve školní jídelně, kdy se podávalo rizoto ze školní jídelny.
Ingredience na srbské rizoto s vepřovým masem
- 400 g rýže
- 1 cibule
- slunečnicový olej
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku
- 200 g vepřové plece
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
- vývar (podle potřeby)
- tvrdý sýr na posypání
Postup na srbské rizoto s vepřovým masem
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Maso nakrájejte na menší kostičky.
- Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte nakrájené maso a rajčatový protlak. Vše důkladně promíchejte, přidejte rýži a krátce všechno osmažte.
- Nakonec směs osolte, opepřete, přidejte sladkou papriku a hrášek.
- Vše zalijte vývarem v poměru 2 hrnky vývaru na 1 hrnek rýže a promíchejte.
- Takto připravené rizoto vložte do rozehřáté trouby, zakryjte a pečte zhruba 30 minut, dokud se vývar téměř nevyvaří. Rizoto by však nemělo být příliš suché.
- Rizoto podávejte s okurkou nebo pikantní zeleninou, hojně posypané strouhaným sýrem.
Srbské rizoto – kluci v akci – recept
Vyzkoušejte tuto variantu rizota, která se mírně liší od srbského rizota jako ze školní jídelny. Je lepivější a i velmi chutné.
Ingredience na srbské rizoto – kluci v akci
- 500 g mletého masa (mix)
- 70 g rajského protlaku
- 200 g rýže
- 130 g hrášku
- 200 g nakládané papriky
- 2 cibule
- 8 cherry rajčat
- olej
- česnek
- 600 ml vývaru
- sýr gouda
- pepř, sůl, mletá paprika (lžička) a tymián (2 snítky)
Postup na srbské rizoto – kluci v akci
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno, cherry rajčátka na čtvrtinky.
- Na oleji osmahněte cibuli, poté přidejte mleté maso. Poctivě míchejte a nechte maso zatáhnout. Přidejte sůl, pepř, tymián a jemně nasekaný česnek.
- Do směsi zamíchejte rajský protlak a mletou papriku.
- Vše zalijte vývarem a nechte chvilku provařit.
- Poté přidejte nakládanou papriku a cherry rajčátka.
- Vařte přibližně 30 minut na mírném ohni. Podle potřeby přilévejte vodu.
- Nakonec přidejte mražený hrášek, zamíchejte a můžete servírovat.
Srbské rizoto s vepřovým masem je lahodná a vyvážená kombinace chutí, která potěší všechny jedlíky. Rzoto s vepřovým masem je skvělým způsobem, jak si dopřát výjimečnou a chutnou večeři.
S jeho přípravou se snadno zhostí jak začátečníci, tak i zkušení kuchaři, což jen dokazuje jeho univerzální a oblíbenou povahu mezi milovníky dobrého jídla.
Srbské rizoto z mletého vepřového masa je skvělou alternativou k tradičním rizotům a může přinést do vaší kuchyně nový a zajímavý zážitek. Kombinujte ingredience podle svého vkusu a experimentujte s různými přísadami.
Ačkoliv se jedná o jednoduché jídlo, kvalitní příprava a použití čerstvých surovin může zajistit, že si srbské rizoto jako ze školní jídelny získá své místo ve vašem jídelníčku.