Sirup z květů černého bezu – recept
Před kopřivou klekni, před bezem smekni, říkávali už naši předkové, protože věděli, jak silný potenciál tato léčivá rostlina má. Vypozorovali také, že v blízkosti černého bezu se nevyskytuje hmyz ani hlodavci. Navíc věřili, že magická síla rostliny dokáže ochránit dům i jeho obyvatele nejen před dotěrným hmyzem, ale rovněž před přírodním neštěstím a prokletím. Proto keře bezu volně rostoucí kolem svých obydlí nikdy nekáceli.
Abychom si magickou sílu bezu vychutnali i my, vyrobíme si z jeho květů skvělý sirup, se kterým pak v parných dnech během chvilky vykouzlíme osvěžující limonádu. Než se ale dostaneme k receptu na domácí limonádu z květů černého bezu, připomeňme si, čím vším nám může černý bez prospět.
Příznivé účinky černého bezu
Bez je opravdu král, neboť léčivé jsou všechny jeho části včetně listů a kořenů. Nejčastěji se z něj však zpracovávají květy a plody.
V květech se skrývá velké množství vitaminu C, silic, tříslovin, flavonoidy nebo třeba také rutin, důležitý pro pevné žíly a cévy. Najdeme v nich i další látky s tzv. fytoncidními účinky, jež jsou schopny likvidovat bakterie i plísně.
Fialovočerné plody nás naopak kromě vitaminu C zásobí i provitaminem A, vitaminy skupiny B, cholinem a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Z vyzrálých plodů si na sklonku léta můžeme vyrobit lahodný likér.
Květy bezu
Květy bezu známe nejčastěji v sušené formě, použité jako příměs do bylinných čajů proti nachlazení, kašli a chřipce. Můžete je ale také zpracovat syrové. Obalit v trojobalu jako „řízek“, vyrobit z nich limonádu nebo sirup.
Kdy a jak květ bezu prospívá?
- Ideální při léčbě rýmy, nachlazení, kašli (čaj)
- Podporuje pocení při léčbě viróz (čaj)
- Snižuje teploty při horečce (čaj)
- Pomáhá při detoxikaci organismu (zbavuje tělo kyseliny močové)
- Popíjení čaje z květů bezu je vhodné při potížích s ledvinami (podporuje jejich činnost)
- Má močopudné účinky, pomáhá „odvodňovat“ organismus
- Obsažený rutin zlepšuje odolnost cévních stěn
- Zlepšuje trávení a činnost žlučníku
Plody bezu
Plody nikdy neužívejte syrové. Čerstvé plody, listy a kůra jsou totiž mírně jedovaté. Zdraví neškodné respektive zdraví prospěšné se stávají teprve při tepelné úpravě nebo po usušení. Plody se dají sušit stejně jako květy. Můžeme z nich vyrobit šťávu, marmeládu, tinkturu apod.
V čem nám prospějí plody bezu?
- Ve formě šťávy zmírňují choroby nervového systému např. migrény či zánět trojklanného nervu.
- Při zažívacích potížích – proti průjmu funguje odvar ze sušených plodů, naopak proti zácpě nasaďte čerstvé plody (šťávu), které působí projímavě.
- Protizánětlivý účinek
- Mírně snižují krevní tlak
- Posilují imunitu
- Působí jako antioxidant a chrání nás před volnými radikály
Listy, kůra a kořeny černého bezu
Nejvyšší koncentrace účinných látek se nachází právě v kořenu bezu. Odvar z kořenů se uplatní při léčbě kloubních potíží (jako obklad). Odvar z listů a kůry zase zpevňuje cévy a léči křečové žíly (díky obsahu flavonoidů a rutinu), odvar z kořenů můžete použít na sedací kůru proti hemoroidům.
Recept: Jak vyrobit domácí sirup z květů černého bezu
Sirup z květů černého bezu vyniká svou specifickou vůní a chutí, je plný zdraví prospěšných látek. Až z něj doma připravíte osvěžující limonádu, uvidíte, že se vypije dřív, než se v ní stihnou rozpustit kostky ledu. Recepty na bezový sirup najdete na internetu v několika variacích, mně se osvědčil recept, který uvádím níže, podle tohoto postupu se mi zatím nikdy nezkazil. Do zimy však nikdy nevydržel, protože se vždy vypil dřív.
Recept:
Na cca 3 litry hotového sirupu budete potřebovat:
- 40–50 kusů květů černého bezu (v případě 50 je chuť intenzivnější)
- 2 litry převařené vody
- 4 citróny
- 2 kg cukru krupice nebo krystalu
- 2 lžičky kyseliny citronové (není nutné, ale doporučuji v případě, že chcete sirup řádně konzervovat a mít jistotu, že vám vydrží nezkažený třeba až do zimy)
Nádobí:
- min. 3litrovou sklenici nebo větší hrnec pro vylouhování květů
- 1 hrnec na konečné „uvaření“ sirupu
- Jemné sítko nebo gáza na přecezení macerátu
- Čisté, vymyté skleněné lahve pro uskladnění sirupu
- Trychtýř pro plnění lahví
Postup přípravy sirupu:
1) Sběr květů
Bez začíná kvést zpravidla na konci května a začátkem června. Vyberte si hezký slunný den, kdy budou květy krásně rozvité. Zároveň by nemělo být čerstvě po dešti, aby květy nepřišly o cenný pyl. Neboť největší sílu a vůni získá sirup právě díky pylu.
Pokud vás trápí pylové alergie, do sběru se raději sami nepouštějte. Pyl černého bezu umí být nejen voňavý a léčivý, ale je také výrazným alergenem.
Keře černého bezu rády rostou kolem domů, polí i luk. Vyhněte se ale raději těm, co rostou blízko silnice nebo chemicky ošetřeného pole. Přece jen chceme udělat něco pro své zdraví. Proto je někdy lepší podniknout delší procházku do přírody, dál od civilizace, kde natrháte květy v „bio“ kvalitě.
2) Příprava
Po příchodu domů květy zbavte stopek. Na tohle nezapomeňte. Pokud byste stopky ponechali, sirup by získal nahořklou pachuť. My potřebujeme pouze květy. Silné stopky jednoduše odstříhejte nůžkami nebo květy ze stopky oberte rukama. Ty malé stopičky u květů můžete nechat, ty nám nevadí.
Mnoho lidí doporučuje květy ještě před zpracováním omýt vodou. Já to nedělám, abych nepřišla o cenný pyl. Pravdou je, že v květech se rádo ukrývá spousta broučků a hmyzu, ovšem ty vyklepu, když květy zbavuji stopek. Pokud budete květy oplachovat, tak jen studenou vodou a krátce a opatrně.
Převařte si vodu, ve které budeme květy louhovat, a nechte ji vychladnout.
3) Macerace
Připravené a broučků zbavené květy dejte do větší nádoby (hrnec, velká sklenice) a zalijte vychladlou, převařenou vodou. Květy by měly být ponořené, když tak jim trochu pomozte a napěchujte do nádoby. Poté šupněte hrnec do lednice a nechte vše louhovat alespoň 24 hodin, aby se z květů „vytáhly“ veškeré látky a esence.
Do hrnce můžete k louhování přidat na kolečka nakrájený citrón. Pokud ho budete dávat i s kúrou, doporučuji koupit raději chemicky neošetřené, tedy BIO citróny. Chemicky ošetřené citrony raději oloupejte (omytí kůry nestačí).
Když v této fázi citron nedáte, nevadí. Výslednou chuť sirupu to příliš neovlivní. Já při louhování květů citron nedávám nikdy, přidávám čistou citronovou šťávu až do hotového sirupu.
4) Uvaření sirupu
Jakmile bude nálev pořádně vylouhován, přeceďte jej přes jemné sítko, vyvařenou dětskou plenku nebo gázu do hrnce. Květy pořádně vymačkejte, abyste v sirupu měli co nejvíce zdraví prospěšných látek.
Přisypte cukr. Doporučuje se na 1 litr vody 1 kg cukru. Můžete dát cukr klasický bílý nebo třtinový s vyšším obsahem minerálů.
Obsah hrnce pomalu zahřejte a míchejte, aby se cukr úplně rozpustil. Přiveďte sirup k varu, ale dál jej nevařte, zničila by se většina vitaminů a obsaženého rutinu. A to nechceme. Nakonec přidejte čerstvě vymačkanou šťávu ze 3–4 větších citronů. Pro 100% konzervaci lze do sirupu přidat 2–3 lžičky kyseliny citronové (na každý litr jedna lžička).
Kdo však chce mít čistý sirup bez zbytečné chemie, bude mu stačit šťáva z citronů. Já kyselinu raději dávám, protože lahve, ve kterých sirup uskladňuji, nemám vysterilizované, jen vymyté, tak aby se mi nekazil.
5) Lahvování
Připravte si čisté skleněné lahve. Plastové nedoporučuji kvůli možnému uvolňování toxických látek z obalu. Ideální je lahve umýt v myčce (pokud tu možnost máte).
Já umývám ručně a všechny lahve po umytí a vysušení ještě vyplachuju tvrdým alkoholem včetně víček (stačí rum či slivovice).
Ještě horký sirup nalejte do lahví až po okraj a opět ještě můžete hrdlo zakápnout alkoholem (jistota je jistota). Jakmile sirup vychladne, skladujte jej v ledničce nebo chladném sklepě.
6) Uskladnění a konzumace
Sirup skladujte v temnu a chladu.
Jelikož se u nás celá dávka vypije ještě před koncem léta, nemám zkušenost s případným kažením, pokud bychom pár lahví chtěli vyšetřit na pozdější dobu. Jestliže plánujete udělat zásoby sirupu na zimu, možná by bylo lepší v takovém případě pár lahví připravit normálně a pár jich sterilizovat. Stačí na 80 °C cca 20 minut.
Tip na servírování: Domácí limonáda se sirupem z květů černého bezu, mátou a citronem podávaná na ledu
Sirup z květů černého bezu se u nás doma nejvíc osvědčil v klasické domácí limonádě s letními ingrediencemi. Přípravu zvládne každý. Stačí vám snítka máty, pár plátků citronu, sirup dle chuti a voda nebo soda plus kostky ledu. Všechny ingredience dejte do skleněného džbánu, zalejte chladnou vodou či minerálkou a nechte chvíli odpočinout, aby se jednotlivé chutě a vůně prolnuly.
Pro zintenzivnění mátového aroma můžete lístky máty nejprve na dně džbánku rozdrtit podobně jako při přípravě mojita. Tak se z máty uvolní vonné silice a limonáda dostane zase nový rozměr. Kdo nemá rád led, nevadí. (ve velkých parnech se stejně nedoporučují ledové nápoje, zadělávají nám na bolesti v krku a angíny). Limonáda chutná stejně dobře i bez něj.
Přejeme dobrou chuť a hezké léto.