Salát z červené čočky – recepty
Pokud hledáte chutný, zdravý a vydatný salát, který je plný chuti a výživných látek, pak je čočkový salát ideální volbou. Čočka je druh luštěniny, která je plná vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin, jako jsou bílkoviny a komplexní sacharidy. V kombinaci s libovolnou kombinací zeleniny, zelených salátů, ořechů a semínek tvoří čočka úžasně chutný a výživný pokrm.
Čočkové saláty lze podávat jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Jsou neuvěřitelně univerzální a snadno se připravují. Jednoduchý salát připravíte tak, že nejprve propláchnete a uvaříte asi 1,5 šálku čočky podle návodu na obalu.
Opláchněte přebytečnou vodu a poté čočku vložte do mísy. Přidejte zeleninu podle vlastního výběru, například okurky, papriky, rajčata, mrkev a ředkvičky. Pro zvýraznění chuti můžete přidat také rozdrobený sýr feta nebo olivy.
Čočkový salát z červené čočky – recept
Už vás nebaví saláty z hlávkového salátu? Vychutnejte si tento lehký, svěží salát inspirovaný klasickými chutěmi tabbouleh. Uvařte a sceďte červenou čočku, přidejte čerstvé bylinky, šalotku a římská rajčata.
Promíchejte s lehkým dresinkem z extra panenského olivového oleje a citronové šťávy, ozdobte zelenými šalvějovými lístky a vychutnejte si ho k obědu nebo večeři.
Ingredience na čočkový salát z červené čočky
- 1 plechovka zeleninového vývaru
- 200 g červené čočky, přebrané a propláchnuté
- 1 hrnek mleté čerstvé petrželky
- ½ hrnku mleté čerstvé máty
- 2 středně velké nakrájené jarní cibulky, oddělené bílé a zelené části
- 2 střední římská rajčata, zbavená semínek, nakrájená na kostičky
- ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 středně velký citron, zbavený kůry a odšťavněný
- sůl podle chuti (nepovinné)
Postup na čočkový salát z červené čočky
- V hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar a přidejte scezenou čočku. Promíchejte a snižte teplotu varu. Vařte odkryté 7 až 8 minut. Čočka bude mírně nedovařená. Scedíme a necháme vychladnout, asi 30 minut.
- Vychladlou čočku vložte do velké mísy a přidejte mletou čerstvou petržel a mátu. Přidejte bílé části jarní cibulky, nakrájenou zeleninu si ponechte na ozdobu. Přidejte rajčata.
- V malé misce smíchejte extra panenský olivový olej a kůru a šťávu z jednoho citronu. Promíchejte, nalijte na salát a promíchejte.
- Před podáváním přikryjte a nechte alespoň 30 minut odležet v chladničce.
- Před podáváním salát ochutnejte a podle potřeby dosolte. Ozdobte rezervovanými nasekanými zelenými vršky zelené cibulky.
Jak uvařit červenou čočku?
- Červenou čočku propláchněte v jemném sítku pod tekoucí vodou, dokud voda nepoteče čirá.
- Propláchnutou čočku vložte do středně velkého hrnce se dvěma až třemi šálky vody nebo ekvivalentním množstvím a vařte přibližně 15 minut.
- Vyzkoušejte, zda je čočka měkká, a jakmile je měkká, sceďte ji a zbylou vodu vylijte.
- Pokud čočku ochucujete, přidejte do ní dochucovadla, jako je zelenina, bylinky a koření.
- Vařte na mírném ohni několik minut za občasného míchání a poté podávejte teplé.
Červená čočka se hodí nejen do salátů. Mnoho lidí těší nejlepší polévka z červené čočky, kterou si vaří s oblibou doma a často.
Studený salát z červené čočky – salát s červenou čočkou – recept
Tento jednoduchý salát z červené čočky je nabitý lahodnou chutí tří druhů čerstvých bylinek, rozdrobeného sýra feta a jednoduché citronovo-medové zálivky s přídavkem kari. Je to skvělá vegetariánská příloha nebo hlavní jídlo plné bílkovin a vlákniny.
Ingredience na studený salát z červené čočky
- 1 hrnek suché červené čočky – asi 2,5 hrnku vařené čočky
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- ½ hrnku rozinek
- ½ hrnku rozdrobeného sýra feta
Na dresink
- ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 citron – odšťavněný, asi 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- ½ lžičky kari
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ⅛ lžička soli
Postup na salát s červenou čočkou
- Smíchejte suchou čočku se 2 hrnky vody ve velkém hrnci nebo hrnci s pokličkou. Přiveďte ji k varu, přikryjte a snižte teplotu na velmi nízkou. Vařte 5 až 8 minut, jednou nebo dvakrát zamíchejte, dokud se neuvaří podle vašich představ.
- Z čočky slijte zbylou vodu. Uvařenou čočku přendejte do velké mísy. Přidejte nasekané bylinky, rozinky a fetu. Pokud salát nepodáváte hned nebo ho chcete podávat studený, můžete čočku dát vychladit do lednice.
- V odměrce našlehejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, med, kari, sůl a pepř.
- Salát přelijte zálivkou, promíchejte a podávejte.
Salát z červené čočky s vejcem – zdravý salát z červené čočky – recept
Voňavá čočka s krémovým pošírovaným vejcem je dokonalým vegetariánským jídlem.
Ingredience na salát z červené čočky s vejcem
- 1 lžíce arašídového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- ½ červené cibule, mleté
- 2 hrnky červené čočky, propláchnuté a okapané
- 2 a ½ lžičky garam masaly
- ½ lžičky uzené papriky
- 1,1 litru zeleninového vývaru
- 2 hrnky baby špenátu
- 4 velká vejce, pošírovaná
- ⅓ hrnku koriandrových listů, jemně nasekaných
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- pálivá omáčka, na dochucení (nepovinné)
Postup na zdravý salát z červené čočky
- Nalijte arašídový olej do hrnce na středně nízkou teplotu. Přidejte česnek a červenou cibuli a orestujte je.
- Do pánve nasypte čočku a promíchejte, aby se v oleji obalila.
- Do pánve přidejte garam masalu a uzenou papriku. Promíchejte a minutu povařte.
- Přilijte zeleninový vývar a promíchejte. Vařte, dokud se tekutina nevstřebá.
- Přidejte špenát a promíchejte. Vařte, dokud špenát nezvadne.
- Na talíři dozdobte zdravý salát z červené čočky pošírovanými vejci a koriandrem. Posypte solí a pepřem, případně trochou pálivé omáčky.
Čočkový salát s tuňákem – recept
Tento čočkový salát s tuňákem kombinuje černou čočku beluga s konzervovaným tuňákem, čerstvou zeleninou a kurkumovou zálivkou. Je naprosto vynikající a skvěle se hodí na letní grilovačky a večírky. Do salátu lze pro oživení přidat také bulgur.
Ingredience na čočkový salát s tuňákem
- 1 a 1/2 hrnku černé čočky beluga, prosáté a propláchnuté
- 3 hrnky vody
- špetka mořské soli
- 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji, okapané
- 1/2 hrnku nakrájené červené cibule
- 1/2 hrnku nakrájené červené papriky
- 1/2 hrnku nakrájené okurky
- 1/4 hrnku rozinek
- 1/4 hrnku nasekaného koriandru
- 1 nakrájené avokádo
Na dresink
- 1/4 hrnku jablečného octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1/3 hrnku olivového oleje
Postup na čočkový salát s tuňákem
- Do středně velkého hrnce nasypte čočku, přidejte 3 šálky vody a špetku soli. Přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte a vařte, dokud čočka nezměkne, asi 25 minut.
- Slijte ji přes jemné sítko a rychle propláchněte studenou vodou, aby vychladla. Čočku dáme stranou a necháme vychladnout. Tento krok lze provést s předstihem. Stačí čočku uvařit, vychladit a uložit do lednice, dokud nebudete připraveni na přípravu salátu.
- Vychladlou čočku, tuňáka, červenou cibuli, papriku, okurku, rozinky a koriandr dejte do velké mísy a promíchejte.
- V malé misce nebo odměrce smíchejte jablečný ocet, javorový sirup, hořčici, kurkumu, sůl, pepř, kajenský pepř, skořici a muškátový oříšek. Našlehejte olivový olej a přelijte jím směs s čočkou a tuňákem.
- Uložte do chladničky, dokud nebude připravena ke konzumaci. Těsně před podáváním přidejte nakrájené avokádo. Podávejte s krekry jako svačinu nebo předkrm, na chlebu nebo na zeleném lůžku. Salát by měl v lednici vydržet 3-4 dny.
Červená čočka si v posledních letech získává stále větší oblibu jako zdravější rostlinný zdroj bílkovin, zejména mezi vegetariány a vegany.
Tato drobná luštěnina nabízí řadu výživových a zdravotních benefitů, které jsou často přehlíženy, a je tak skvělým doplňkem každého jídelníčku.
Červená čočka je také vynikajícím zdrojem vegetariánských bílkovin, neboť obsahuje přibližně 9 gramů bílkovin na jeden vařený šálek. Díky tomu je skvělou alternativou masa pro ty, kteří hledají rostlinné bílkoviny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin pro tvorbu svalů a obnovu tkání. Jsou také skvělým zdrojem železa, zinku a kyseliny listové.
Červená čočka se skvěle hodí do všech pokrmů, jako jsou polévky, pomazánky, kari a saláty. Lze ji také rozemlít na mouku na pečení, uvařit z ní lahodnou kaši nebo ji dokonce použít jako náhradu mletého hovězího masa v hamburgerech či sekané. Samotný čočkový salát můžete podávat k ostatním pokrmům, např. k vaječné omeletě či pečeným krůtím stehnům. Možnosti jsou nekonečné.