Těstovinový salát – recepty
Těstovinový salát je oblíbeným pokrmem, který se objevuje na talířích po celém světě. Snadno připravitelný, pestrobarevný a plný lahodných přísad, těstovinový salát láká svým osvěžujícím vzhledem i bohatou chutí.
Hlavními surovinami pro těstovinový salát jsou samozřejmě těstoviny. Dalšími klíčovými složkami jsou zelenina (rajčata, okurky, papriky, šalotky atd.), sýr (feta, mozzarella, eidam) a často také různé druhy masa nebo ryb.
Pokud jste vegetarián nebo veganka, nezoufejte – těstovinový salát může být vynikající i bez masa, díky sytosti těstovin a rozmanitosti zeleniny.
Je mnoho variací, jak si těstovinový salát připravit, vyzkoušejte jednoduchý těstovinový salát se zeleninou, luxusní těstovinový salát se šunkou, těstovinový kuřecí salát nebo tuňákový salát s těstovinami, nebo pokud chcete omezit konzumaci masa, tak si připravte nejlepší těstovinový salát bez masa. Záleží jen na vašich preferencích.
TIP: Další salát, který zasytí je například salát z červené čočky. Vyzkoušet můžete také párkový salát nebo vlašský salát.
Těstovinový salát – recept na nejlepší těstovinový salát s majonézou
Těstovinový salát s majonézou je jedním z oblíbených jídel, které si zamilují dospělí i děti. Je snadno připravitelný, plný chutí a možností, jak ho přizpůsobit svým osobním preferencím.
Ingredience na nejlepší těstovinový salát s majonézou
- 250 g těstovin
- 1 menší cibule
- 1 střední paprika
- 1 malá mrkev
- 1/2 šálku kukuřice
- 1/2 šálku hrášku
- 1/4 šálku naklíčených klíčků (volitelné)
- 1/4 šálku nakrájených čerstvých bylinek (petržel, kopr, bazalka – dle preference)
- 1/2 šálku majonézy (můžete použít klasickou nebo veganskou variantu)
- 2 lžičky hořčice
- 1 lžička cukru (nebo dle chuti)
- 2 lžíce octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup na nejlepší těstovinový salát s majonézou
- Přiveďte osolenou vodu v hrnci k varu a dejte do ní těstoviny. Vařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
- Poté je sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo další vaření. Nechte je úplně vychladnout.
- V malé pánvi osmažte nakrájenou cibuli a papriku, dokud nebudou měkké. Poté je nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte majonézu, hořčici, ocet a cukr. Důkladně promíchejte, abyste získali hladkou omáčku.
- Do mísy s omáčkou přidejte uvařené těstoviny, osmaženou cibuli s paprikou, nastrouhanou mrkev, kukuřici, hrášek, naklíčené klíčky a nakrájené bylinky. Lehce promíchejte, aby se všechny suroviny spojily s majonézovou omáčkou.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte a připepřete. Pokud chcete, můžete přidat více majonézy nebo hořčice podle své chuti. Salát dejte do lednice a nechte ho alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě prolnuly.
- Hotový těstovinový salát s majonézou můžete podávat samostatně nebo jako přílohu ke grilovaným pokrmům, pečenému kuřeti nebo jen tak na oběd.
Jednoduchý těstovinový salát – recept na těstovinový salát se šunkou
Recept na těstovinový salát se šunkou je skvělou volbou pro lehké a chutné jídlo, ideální na teplé letní dny nebo jako příloha k jídlu.
Ingredience na těstovinový salát se šunkou
- 300 g těstovin
- 150 g vařené šunky, nakrájené na menší kostky
- 1/2 okurky, nakrájené na kostičky
- 1/2 červené cibule, jemně nakrájená
- 100 g cherry rajčat, rozpůlená
- 1/4 šálku nasekané petrželky nebo koriandru
- 1/2 šálku majonézy
- 1/4 šálku řeckého jogurtu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup na těstovinový salát se šunkou
- Nejprve uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- V menší misce si připravte salátový dresink. Smíchejte majonézu, řecký jogurt, dijonskou hořčici, bílý vinný ocet a olivový olej. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle své chuti.
- Do vychladlých těstovin přidejte nakrájenou šunku, okurku, červenou cibuli, cherry rajčata a nasekanou petrželku nebo koriandr. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily.
- Nalijte dresink na těstoviny se šunkou a znovu promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
- Salát nechte v chladničce odpočinout alespoň 30 minut. Před servírováním můžete salát ještě případně dochutit solí a pepřem.
- Podávejte chlazený jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k vašemu oblíbenému pokrmu.
Luxusní těstovinový salát (Pohlreich) – těstovinový kuřecí salát – recept
Tento těstovinový kuřecí salát je osvěžující, výživný a skvěle se hodí jako lehké jídlo na teplé letní dny.
Ingredience na těstovinový kuřecí salát
- 250 g těstovin
- 2 středně velká vařená kuřecí prsa
- 1 malá červená cibule
- 1 středně velká paprika
- 1 středně velká okurka
- 1 hrst cherry rajčat
- 1/4 šálku oliv bez pecek
- 1/4 šálku plátky černých oliv
- 1/4 šálku na kostičky nakrájeného sýra
- 3 lžíce nasekané petrželky nebo koriandru
- 3 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžičky medu
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na těstovinový kuřecí salát
- Uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Po uvaření je okamžitě sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo vaření. Dejte stranou.
- Kuřecí prsa vařte ve slané vodě, dokud nebudou uvařená, až do dosažení vnitřní teploty 75 °C. Poté je nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky.
- Ve velké míse smíchejte uvařené a ochlazené těstoviny, nakrájené kuřecí maso, cibuli, papriku, okurku, cherry rajčata, olivy, sýr a petrželku nebo koriandr.
- V menší misce smíchejte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, majonézu, hořčici, med a šťávu z citronu. Dobře promíchejte, dokud nevznikne jednolitá omáčka.
- Omáčku nalijte přes směs těstovin a kuřecího masa. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily omáčkou.
- Salát ochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle své chuti.
- Salát můžete podávat ihned, ale nejlépe chutná, když ho necháte v lednici odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě prolnuly.
- Před podáváním můžete posypat nasekaným zeleným koriandrem nebo petrželkou.
Tuňákový salát s těstovinami – recept
Tento osvěžující tuňákový salát s těstovinami je lahodný, snadno se připravuje a je ideální pro teplé letní dny.
Ingredience na tuňákový salát (těstoviny)
- 250 g těstovin
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 středně velká okurka
- 1 červená paprika
- 1/2 cibule
- 2 lžíce nakrájených černých oliv
- 2 lžíce nakrájených kaparů (volitelné)
- 3 lžíce majonézy (můžete použít i řecký jogurt nebo smetanu pro lehčí verzi)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky sušeného oregána
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobení
Postup na tuňákový salát (těstoviny)
- Nejprve uvařte těstoviny podle pokynů na obalu.
- V míse smíchejte odkapaného tuňáka, nakrájenou okurku, papriku, cibuli, olivy a kapary.
- V malé míse připravte dresink. Smíchejte majonézu (nebo jogurt nebo smetanu), dijonskou hořčici, strouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a sušené oregáno. Ochuťte solí a pepřem dle vašeho gusta.
- Dresink přidejte do mísy s ostatními surovinami a opatrně promíchejte, aby se vše dobře spojilo a obalilo dresinkem.
- Před servírováním můžete tuňákový salát posypat čerstvými bylinkami a podávat. Můžete ho servírovat samostatně nebo jako součást piknikového koše nebo lehkého obědu.
Nejlepší těstovinový salát bez masa – těstovinový salát se zeleninou – recept
Tento těstovinový salát bez masa můžete také doplnit o další oblíbenou zeleninu podle vaší fantazie, jako jsou například špenát, avokádo nebo kukuřice.
Ingredience na těstovinový salát se zeleninou bez masa
- 250 g těstovin
- 1 menší cuketa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 malá cibule
- 1 malá mrkev
- 100 g cherry rajčátek
- 50 g černých oliv
- 2 lžíce extra panenské olivové oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- nasekaná čerstvá bazalka
Postup na těstovinový salát se zeleninou bez masa
- Nejdříve uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě.
- Mezitím připravte zeleninu. Cuketu nakrájejte na menší kostičky, papriky a cibuli na tenká kolečka, mrkev na tenké nudličky, a cherry rajčátka rozpůlte. Olivy můžete nakrájet na kolečka nebo ponechat celé, podle vašeho gusta.
- Pro přípravu dresinku smíchejte v míse olivový olej, balsamikový ocet, nasekaný česnek, dijonskou hořčici a med. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Všechnu připravenou zeleninu vložte do velké mísy, přidejte uvařené těstoviny a zalijte dresinkem. Jemně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozložil po celém salátu.
Těstovinový salát je bezesporu vynikajícím a oblíbeným pokrmem. Jeho jedinečná kombinace chutí a možnost variace podle osobních preferencí ho činí vhodným pro každou příležitost – od rodinných oslav po letní pikniky či rychlé obědy v práci.
Jeho příprava je snadná, a co je nejdůležitější, těstovinový salát umožňuje využít sezónních surovin, což ho činí nejen chutným, ale i zdravým pokrmem.