Salámové růžičky – nejlepší recept
Dopřejte svým chuťovým pohárkům něco výjimečného se salámovými růžičkami z listového těsta! Tento lahodný a snadno připravitelný předkrm je ideální svačinou nebo předkrmem, který můžete podávat při příštím setkání.
Salámové růžičky z listového těsta jsou jednoduchým, ale elegantním předkrmem. Kombinace slaného salámu s vločkovým máslovým těstem vytváří jedinečnou chuť, kterou si každý vychutná.
Jakmile jsou salámové růžičky z listového těsta hotové, můžete je ozdobit oblíbenými polevami. Vyzkoušejte strouhaný parmazán, nasekanou petrželku, česnekový prášek nebo třeba kapku pálivé omáčky. Podávejte je teplé a pochutnejte si.
Salámové růžičky z listového těsta jsou skvělým způsobem, jak zapůsobit na své hosty. Jsou ideální na večírky, setkání nebo i jen jako svačinka pro sebe. Ať už je budete podávat jakkoli, touto lahodnou pochoutkou určitě všechny potěšíte.
Připravte si další pochoutky z listového těsta, které si zamilujete:
Salámové růžičky – recept
Salámové růžičky z listového těsta jsou chutným občerstvením, které se snadno připravuje a hodí se k různým příležitostem. Ať už pořádáte večírek, máte přátele na herní večer, nebo jen hledáte chutné pohoštění pro sebe, salámové růžičky z listového těsta jsou skvělou volbou.
Čas přípravy
- 25 minut
Ingredience na salámové růžičky
- salám dle chuti
- listové těsto
Postup na salámové růžičky
- Těsto rozválíme na tenké kusy a nakrájíme na pásky široké 2-2,5 cm.
- Na každý položíme vedle sebe 4 půlkolečka salámu a smotáme, konec přimáčkneme.
- Chceme-li mít jistotu, že se těsto nerozmotá, můžeme koneček pásku před přimáčknutím potřít vodou.
- Pečeme při 190-200 °C cca 15 minut.
- Podle chuti můžeme před pečením posypat připravené růžičky nastrouhaným sýrem nebo potřít vejcem.
Zajímavosti o salámových růžičkách
Salámové růžičky z listového těsta jsou oblíbeným italským předkrmem, kterým své hosty jistě ohromíte. Tyto lahodné pochoutky se připravují tak, že se tenké plátky salámu zabalí do vločkového těsta z listového těsta a poté se pečou, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé. Salámové růžičky z listového těsta jsou skvělým způsobem, jak dodat příštímu setkání nádech italské atmosféry, a jistě se stanou hitem.
- Salámové rozety mají dlouhou a zajímavou historii. Tvar růžice se jako ozdoba pokrmů používá již od 16. století. Teprve v 19. století se k nim přidal salám a vznikl tak oblíbený pokrm, který známe a milujeme dnes. Předpokládá se, že pocházejí ze severoitalského regionu Lombardie. Místní obyvatelé je vytvořili jako snadný a chutný způsob, jak si pochutnat na salámu, který byl základem jejich jídelníčku. V průběhu staletí se tento pokrm stal oblíbeným v celé Itálii i mimo ni.
- Krása salámových růžiček spočívá v tom, že jsou univerzální. Salám lze vyměnit za jiné uzeniny, jako je prosciutto, chorizo nebo dokonce slanina. V závislosti na vašich preferencích můžete do růžiček přidat také sýr, bylinky nebo zeleninu. Můžete si je připravit jak jednoduše, tak i složitěji, jak je libo.
- Tajemství přípravy dokonalých salámových růžiček spočívá v listovém těstě. To je třeba vyválet na tenko a nakrájet na kolečka. Do středu každého kolečka se umístí salám a okraje těsta se přehnou směrem ke středu. Nakonec se každá růžička před pečením potře vejcem.
- Tyto slané pochoutky lze podávat s různými přílohami, od jednoduché rajčatové omáčky přes pesto až po pikantní majonézu. Salámové růžičky z listového těsta jsou skvělé i samostatně jako lehká svačinka.
- Zajímavostí je, že se salámové růžičky z listového těsta často objevují na jídelních lístcích italských restaurací. Je to pravděpodobně proto, že se snadno připravují a jsou skvělým způsobem, jak jídlu dodat italský nádech.
Salámové růžičky z listového těsta jsou chutným a snadným způsobem, jak si vychutnat italskou kuchyni. Určitě se stanou hitem na vašem příštím setkání a své hosty jistě ohromí svou jedinečnou chutí.