Roštěná omáčka – nejlepší recept
Roštěná omáčka je lahodná, bohatá omáčka, která je ideální pro vylepšení oblíbených pokrmů z vepřového masa. Kombinace vepřové plece, hub, česneku a různých bylinek a koření dělá z této chuťově výrazné omáčky výjimečnou záležitost. Pokud hledáte inspiraci na pokrmy z vepřového masa, tato omáčka z hub a vepřové plece je ideálním začátkem.
Vepřová plec je jedním z nejoblíbenějších kusů vepřového masa, zejména pro pomalé vaření. Je dobře mramorované tukem, což masu dodává vlhkou a šťavnatou strukturu a neuvěřitelnou chuť. Houby jsou zase neuvěřitelně všestranné. Pokrmům dodávají lahodné pikantní tóny a masitou strukturu.
Pokud jde o přípravu této omáčky, hlavní roli hraje váš oblíbený kus vepřové plece. Pro tuto omáčku budete chtít začít tím, že vepřovou plec osolíte a opepříte. Jakmile je plecko lehce ochucené, můžete začít budovat chuť přidáním zeleniny, například česneku a cibule. Aby omáčka získala větší hloubku, můžete přidat také mrkev, celer a houby.
Jakmile je zelenina uvařená, dalším krokem je přidání několika bylinek a koření. Budete chtít zvolit bylinky, které doplní chuť vepřového masa, například tymián, rozmarýn a oregano. A abyste dodali trochu umami, můžete přidat trochu rybí nebo sójové omáčky. Přidejte také trochu rajčatového protlaku a/nebo rajčatového pyré, abyste získali trochu kyselosti.
V tuto chvíli je vaše roštěná omáčka připravena k vaření. Jednoduše přidejte omáčku do hrnce a přiveďte ji k mírnému varu, dokud nezhoustne. Jakmile omáčka dosáhne požadované hustoty, je připravena k podávání. Lžící přelijte omáčku přes vepřovou plec a pochutnejte si!
Roštěná omáčka je snadný a chutný způsob, jak vylepšit oblíbené pokrmy z vepřového masa. Díky své pikantní a umami chuti se jistě stane hitem vaší příští večeře.
Pokud jste milovníci vepřového masa, neváhejte a podívejte se i na další recepty:
- vysoký roštěnec
- pečená krkovice
- vepřová pečeně
- vepřové maso ve sladkokyselé omáčce
- grilovaná vepřová panenka
- kotlety pod peřinou
- vepřový guláš
- vepřové na houbách
- trhané vepřové maso
- frankfurtskou omáčku z vepřového masa
Roštěná omáčka – recept
Roštěná omáčka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na celém světě. Tato kombinace chutí je jednoduchá i složitá, lehká i vydatná, aromatická i velmi univerzální.
Čas přípravy
- 2 hodiny
Ingredience na roštěnou omáčku
- cibule
- hladká mouka
- 1 kg vepřové plece
- sušené houby nebo žampióny
- sůl
- pepř
- olej
- kostka masoxu
- 1 lžička vegety
Postup na roštěnou omáčku
- Plátky masa naklepeme, opepříme a obalíme v mouce.
- Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidáme maso a osmahneme jej z obou stran.
- Podlijeme vše vodou a podusíme maso do měkka.
- Přidáme měkké houby, kostku masoxu a lžičku vegety.
- Popřípadě zahustíme.
- Omáčku podáváme s rýží.
Zajímavosti o roštěné omáčce
Roštěná omáčka je neuvěřitelně lahodný a aromatický pokrm, který se hodí pro každou příležitost. Díky kombinaci aromatického vepřového masa a zemitých hub jistě potěší každého u stolu. V tomto tradičním pokrmu se však skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Tato klasická omáčka má středomořské kořeny i výživové hodnoty a je mnohem víc než pouhým doplňkem ke kusu masa.
- Historie této omáčky sahá až do středověku, kdy byla oblíbeným základem španělské a italské kuchyně. Oblíbená byla také v kuchyních dnešní francouzské Provence a italské Umbrie. Zpočátku se připravovala z vepřového sádla, česneku, rozmarýnu a soli. Později se přidávalo bílé víno, cibule a bobkový list. Zajímá vás, jak se do směsi dostaly houby? Ty se přidaly v 19. století, kdy si francouzská a italská šlechta pochutnávala na této vydatné pikantní omáčce s přídavkem hub.
- Tento přidružený pokrm je dodnes oblíbený na mnoha místech Evropy i ve Spojených státech. Moderní recept se však trochu změnil. Kromě vepřového masa a hub obvykle obsahuje česnek, bylinky, bílé nebo červené víno, sůl a pepř, cibuli, olivový olej a máslo. Všechny tyto ingredience dodávají omáčce chuťovou vyváženost, aromatičnost a lahodnost.
- Pro větší bohatost se v některých receptech do omáčky přidává smetana nebo máslo. I když to není nutné, dodá to hotovému pokrmu příjemnou strukturu a krémovou chuť.
- Pokud jde o houby, měly by se přidávat až ke konci vaření. Tím se zajistí, že neztratí svou zemitou chuť, a také se zabrání jejich přílišnému rozmočení.
- Další skvělou vlastností roštěné omáčky je, že není bez výživové hodnoty. Vepřové maso dodává tolik potřebné bílkoviny a houby jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidantů. Zdraví prospěšné jsou i další ingredience, jako je česnek. Dohromady tyto složky tvoří výživovou sílu.
Takže až budete příště hledat chutný, zdravý a chuťově vyvážený pokrm, sáhněte po sklenici omáčky z roštěné s houbami. Vaše chuťové pohárky i lymfatický systém vám poděkují.