Zapečený květák – nejlepší recept
Zapečený květák se sýrovou omáčkou je klasický pokrm, který si rodina jistě oblíbí. Tento snadno připravitelný pokrm kombinuje pikantní chutě květáku, smetanové sýrové omáčky a křupavého tvrdého sýra a vytváří tak lahodnou medovinu, která vás jistě potěší.
Receptů jak zapéct květák je hodně. Stačí si vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Na začátek předehřejte troubu na 190 °C a poté vymažte plech olejem nebo sprejem na pečení. Na plech rozprostřete jednu hlavičku květáku, lehce ji potřete olivovým olejem, osolte a opepřete a poté pečte v troubě asi 20 minut nebo dokud není zlatohnědá a měkká.
Poté je čas připravit sýrovou omáčku. Začněte zahřátím hrnce na středním plameni a přidáním lžíce másla. Jakmile se rozpustí, přidejte 1/4 šálku hladké mouky a promíchejte. Směs za občasného míchání minutu povařte. Poté přilijte 1 1/2 šálku mléka a pokračujte v míchání, dokud omáčka nezhoustne. Odstavte hrnec z ohně a přidejte 1 šálek rozdrobeného tvrdého sýra a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
Nakonec květák z trouby vyjměte a navrch nalijte sýrovou omáčku a poté další 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra. Pečte dalších asi 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne bublat.
Zapečený květák se sýrovou omáčkou podávejte horký a pochutnejte si! Tento vydatný pokrm se skvěle hodí k jídlu na všední večer nebo ke zvláštním příležitostem. Můžete také zkusit přidat do pokrmu trochu vařené nadrobené klobásy pro větší chuť. Zbytky pokrmu uchovávejte v chladničce a ohřáté si je můžete vychutnávat až tři dny.
Máte rádi květák a brokolici? Podívejte se na následující recepty:
- květákové kari
- květáková polévka
- zapečená brokolice
- brokolicový salát se slaninou
- brokolicová polévka
Zapečený květák – recept
Zapečený květák se sýrovou omáčkou je jedním z nejchutnějších a nejjednodušších pokrmů, které můžete připravit během chvilky. Tento chutný pokrm pochází z Velké Británie a stal se oblíbeným i v jiných zemích. Je snadné pochopit proč, protože se v něm snoubí krémová, slaná chuť s křupavou, křehkou strukturou.
Čas přípravy
- 45 minut – 1 hodina
Ingredience na zapečený květák
- 800 g očištěného květáku (může být napůl s brokolicí)
- 300 g sýrové omáčky
- 3 vejce
- 100 g másla
- 50 g tvrdého sýra
- sůl
- petrželová nať
Postup na zapečený květák
- Očištěný květák, případně s brokolicí vložíme do vařící osolené vody a chvíli povaříme.
- Částečně uvařený květák, necháme okapat, rozebereme na růžičky a košťál posekáme.
- Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka.
- Sýr nastrouháme.
- Ohnivzdornou nádobu vymažeme máslem.
- Na dno nádoby rozložíme posekaný květák, na který položíme kolečka vajec uvařených natvrdo, posypeme posekanou petrželkou, trochu osolíme, přikryjeme růžičkami květáku, polijeme sýrovou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem a vše pokapeme rozpuštěným máslem.
- Zapečeme rychle ve vyhřáté troubě.
Zajímavosti o zapečeném květáku
Zapečený květák se sýrovou omáčkou je klasickou přílohou, kterou si oblíbilo mnoho lidí. Je krémová, sýrová a vynikající! Navíc je to skvělý a zdravý způsob, jak do sebe dostat denní dávku zeleniny. Věděli jste ale, že o tomto oblíbeném pokrmu existují také zajímavá fakta?
- Květák je zelenina plná živin s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů K a C, železa a manganu. Je také bohatý na antioxidanty a protizánětlivé fytonutrienty, takže je skvělou volbou pro zdravé jídlo. Zapečený květák se sýrovou omáčkou a tvrdým sýrem dodá květáku krémovou strukturu a pikantní chuť a další živiny a vitaminy.
- Přítomnost sýrové omáčky a tvrdého sýra na zapečeném květáku dodává vrstvu chuti a textury, kterou nic jiného nemůže nabídnout. Sýrovou omáčku lze připravit z čedaru, mozzarelly, parmezánu nebo dokonce z veganského sýra. Chutným doplňkem může být také přidání špetky muškátového oříšku nebo papriky. A tvrdý sýr samozřejmě dodá pokrmu křupavou a drobivou strukturu.
- Zajímavostí zapečeného květáku se sýrovou omáčkou je, že jej lze použít jako přílohu nebo jako hlavní chod. Díky tomu je skvělým pokrmem na večírky a sešlosti, protože si na něm pochutnají všichni. Pokud jej připravujete jako předkrm, můžete přidat kuřecí maso kvůli bílkovinám.
Až tedy budete příště připravovat tuto klasickou přílohu, vzpomeňte si na všechny zajímavosti o zapečeném květáku se sýrovou omáčkou. Je to nejen chutný, ale také výživný způsob, jak do sebe dostat více zeleniny a bílkovin.