Karlovarský knedlík – nejlepší recept
Karlovarské knedlíky, známé také jako karlovarské knedlíky nebo knedlíky, jsou tradičním českým pokrmem. Tyto jednoduché knedlíky z těsta se obvykle plní různými náplněmi, od nakrájené slaniny a hub až po ovoce a marmeládu. Knedlíky jsou regionální specialitou, kterou najdete po celé České republice, obzvláště oblíbené jsou však v Karlových Varech, lázeňském městě v severozápadní části země.
Historie těchto knedlíků sahá stovky let do minulosti a lze ji vysledovat až do idylického městečka Karlovy Vary, které se nachází v západní části České republiky. Podle některých historiků je poprvé vytvořil místní hostinský, který chtěl připravit nový pokrm, který by si jeho hosté oblíbili. Ať už přišly odkudkoli, karlovarské knedlíky se staly ikonickou součástí české kuchyně.
Ačkoli se knedlíky liší tvarem i velikostí, obvykle se vyrábějí z jednoduchého těsta z vajec, mouky a soli. Při vaření knedlíky nabobtnají a stanou se nadýchanými. Toto jednoduché těsto lze plnit jakoukoli náplní, od tradičních masových směsí až po sladké ovocné džemy. V Karlových Varech jsou nejoblíbenějším typem knedlíků plněné slaninou a houbami. Slanina se opeče do křupava a osmaží spolu s nakrájenými houbami a cibulí. Tato směs se pak lžící vloží do středu knedlíkového těsta a uzavře se. Hotové knedlíky se vaří v osolené vodě, dokud nejsou uvařené, a podávají se posypané čerstvou pažitkou a s trochou rozpuštěného másla.
Karlovarské knedlíky jsou všestranným a příjemným pokrmem, který si oblíbili místní obyvatelé i turisté. Jsou ideálním doplňkem k jídlům, jako je vepřový nebo hovězí guláš, protože měkké knedlíky slouží jako dokonalé plátno, na kterém se vstřebávají chutě guláše. Knedlíky se mohou podávat také s ovocnými kompoty a jsou obzvláště oblíbenou variantou dezertu. Vzhledem k tomu, že k přípravě těsta stačí jen několik základních surovin, představují tyto knedlíky ekonomický a snadný způsob, jak nasytit větší počet lidí.
Žádná návštěva Karlových Varů se neobejde bez klasického pokrmu z chutných knedlíků. Ať už se jedí k obědu nebo k večeři, tyto jednoduché knedlíky jsou tradiční českou specialitou a poskytují pohodlí domácího jídla s autentickou chutí české kultury.
Vyzkoušejte také knedlíky z mikrovlnky nebo kynuté knedlíky s borůvkami.
Karlovarský knedlík – recept
Karlovarské knedlíky, jedinečná slaná pochoutka pocházející z České republiky, jsou již dlouho oblíbené pro svou lahodnou chuť, příjemnou strukturu a všestrannost.
Čas přípravy
- 1 hodina 20 minut
Ingredience na karlovarský knedlík
- 7 dkg másla
- sůl
- 6 žloutků
- 1/2 l mléka
- 56 dkg mouky
- 20 dkg housky
- 2 dkg másla
- ze 6 bílků tuhý sníh
- 2 dkg másla na ubrousek
- 3 dkg másla na polití
Postup na karlovarský knedlík
- Máslo utřeme se solí do pěny.
- Potom přidáme žloutky, jeden po druhém.
- Po lžících přidáváme mléko a mouku.
- Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostičky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků.
- Těsto vlijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme jako knedlík a vaříme 1 hodinu ve slané vodě.
- Uvařený knedlík rozkrájíme nití, polijeme máslem a servírujeme k masu.
Zajímavosti o karlovarském knedlíku
Karlovarské knedlíky jsou specialitou českého lázeňského města Karlovy Vary, historicky známého jako Karlovy Vary. Knedlíky z bílého pečiva a různých náplní se staly základem české kuchyně. Jejich historie sahá až do 19. století a již více než sto let jsou nedílnou součástí stravování v Karlových Varech.
- Tradiční způsob přípravy karlovarských knedlíků je dušení, které pomáhá zachovat polštářovou vláčnost těsta. Nejčastěji se plní směsí hovězího a vepřového masa a zeleniny, klasický recept obsahuje také slaninu, cibuli, koření, jako je muškátový oříšek, kmín, česnek, a někdy také játra. K dostání jsou i sladké verze knedlíků s náplní, jako jsou jablka, rozinky a tvaroh. Díky tomu se hodí i k snídani nebo jako dezert.
- Karlovarské knedlíky jsou známé svým jedinečným tvarem, kterého se dosahuje plisováním těsta. Šestihrotý tvar prý představuje květinu a proslýchá se, že tento svérázný tvar byl vymyšlen proto, aby chránil drahocenný obsah před píchnutím vidličkou.
- Tyto slavné knedlíky se podávají ve všech tradičních karlovarských restauracích nebo jako občerstvení s sebou v pouličních stáncích. Karlovarské knedlíky, které se obvykle podávají s hořčicí nebo gulášem, jsou místní pochoutkou, kterou musíte ochutnat.
Určitě si tradiční karlovarské knedlíky vyzkoušejte. Kombinace nadýchaného pečiva a slané nádivky vás donutí připravit si je po druhé.