Rajská polévka – nejlepší recept
Pokud hledáte krémovou a lahodnou polévku na chladný zimní večer, měli byste zkusit rajskou polévku. Tato aromatická polévka je kombinací především čerstvé zeleniny a třeba také krémového kokosového mléka, které vytváří bohatý a slaný vývar, který vás jistě zahřeje zevnitř.
Prvním krokem při přípravě rajské polévky je nakrájení veškeré zeleniny. Tato polévka vyžaduje brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek. Při krájení zeleniny nezapomeňte odstranit přebytečnou vlhkost. To pomůže zkrátit dobu vaření a zajistí krémový polévkový vývar.
Jakmile je zelenina nakrájená, je čas ji orestovat na olivovém oleji. Když zelenina lehce zhnědne, přidejte plechovku kokosového mléka a promíchejte. Kokosové mléko nechte několik minut vařit, aby se všechny chutě spojily.
Poté přidejte lžičku zeleninového vývaru. Ten dodá polévce větší chuť a mírně slanou příchuť. Poté do polévky přidejte dvě lžíce rajčatového protlaku a promíchejte. V této fázi můžete také přidat libovolné čerstvé bylinky nebo koření.
Nakonec do polévky přidejte uvařené makaróny a promíchejte. Nezapomeňte polévku často kontrolovat a v případě potřeby přidat další kokosové mléko nebo vývar, abyste se vyhnuli příliš husté polévce.
Jakmile se všechny ingredience spojí, nechte polévku vařit asi 20 minut, nebo dokud není zelenina a makaróny uvařené. Přidejte další čerstvé nebo sušené bylinky pro ochucení a podávejte s křupavým chlebem, abyste si pochutnali na příjemném a chutném jídle.
Pokud hledáte pro příští polévkový večer něco trochu jiného, ale přesto uklidňujícího, zkuste připravit rajskou polévku. Tato útulná zimní polévka s bohatým a pikantním vývarem a spoustou lahodné zeleniny vás nezklame.
Podívejte se a zkuste si připravit i další vynikající polévky:
Rajská polévka – recept
Pokud si chcete připravit chutné a syté jídlo, rajská polévka je ideální volbou. Nejenže zaplní vaše břicha, ale poskytne také chutný a zdravý pokrm, který vás jistě zasytí.
Čas přípravy
- 1 hodina
Ingredience na rajskou polévku
- 1 l vývaru z bílých kostí
- 120 g rajčatového protlaku
- 40 g sádla
- 40 g hladké mouky
- 40 g rýže
- sůl
- bobkový list
- 20 g cukru
- petrželová nať
- 20 g másla
Postup na rajskou polévku
- Ze sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.
- Zalijeme ji vlažným vývarem.
- Dobře rozmícháme a vaříme při mírném varu 20 minut.
- Potom přidáme rajčatový protlak, sůl, bobkový list a pomalu vaříme ještě 25 minut.
- Uvařenou polévku přecedíme přes jemné síto.
- Rýži uvaříme zvlášť ve větším množství osolené vody doměkka.
- Do přecezené polévky přidáme cukr, zvlášť uvařenou rýži, máslo a ještě chvíli povaříme.
- Těsně před podáváním přidáme nasekanou petrželovou nať.
Zajímavosti o rajské polévce
Rajská polévka je druh čiré polévky na bázi vývaru, která je oblíbená v mnoha zemích světa. Často se označuje jako lehká polévka, protože obsahuje jen velmi málo ingrediencí a lze ji podávat samostatně nebo jako přílohu k jídlu.
- Název rajská polévka pravděpodobně vznikl podle její jemné chuti a jasně žluté barvy, která prý připomíná jas hvězd. Polévka se tradičně připravuje z kuřecího nebo hovězího vývaru, mrkve, celeru a cibule. Může obsahovat i další zeleninu, například zelí, hrachové lusky a rajčata. Bylinky a koření, jako je petržel, oregano nebo tymián, dodávají polévce další vrstvu chuti.
- Zajímavostí rajské polévky je, že se údajně poprvé podávala při oslavách svátku jara. Polévka jako symbol štěstí a dlouhého života měla lidem přinést štěstí. Další zajímavostí je, že se tradičně podávala pouze čínské šlechtě a královské rodině. Protože polévka byla známa jako symbol bohatství a štěstí, směla si její chuť vychutnat pouze elita.
- Rajská polévka má nízký obsah tuku a kalorií, takže je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet nebo snížit váhu. Tato lehká polévka je lehce stravitelná, což je ideální pro zahnání silných návalů hladu. Díky tomu, že neobsahuje žádné smetanové ani tučné složky, je vhodná pro ty, kteří hledají polévku bez mléka nebo veganskou polévku.
- Zajímavostí rajské polévky je, že má údajně léčivé účinky. Mnoho kultur po celém světě věří, že pití rajské polévky může pomoci při nemoci, posílit imunitní systém a zmírnit příznaky nachlazení. Může to být způsobeno tím, že složky této lehké polévky poskytují základní vitamíny a minerály, které mohou pacientům pomoci zotavit se.
Rajská polévka je oblíbená již po staletí a její krémová chuť a zdraví prospěšné účinky jsou důvodem, proč je pro mnoho lidí stále oblíbená. Díky malému množství ingrediencí je její příprava jednoduchá a může být skvělým doplňkem každého jídla. Pokud jste rajskou polévku ještě nikdy neochutnali, proč ji nevyzkoušet? Možná budete překvapeni, jak chutná a zdravá může být.