Rajská omáčka – nejlepší recept
Tradiční český pokrm z rajské omáčky s knedlíkem a hovězím masem je chutnou a uklidňující kombinací. Tento pokrm se v České republice často podává jako hlavní jídlo při rodinných setkáních a patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně.
Rajčata, hovězí maso a knedlíky jsou oblíbenou součástí české kuchyně a v kombinaci vytvářejí jedinečný chuťový profil. Rajská omáčka používaná k tomuto pokrmu je obvykle jednoduchá kombinace rajčat a bylinek, i když existuje několik variant tohoto receptu. Tato omáčka může obsahovat také česnek, cibuli a papriku, které jí dodávají další chuť.
Hovězí maso, které se do pokrmu používá, je většinou z roštěnce, plecka nebo svíčkové a vaří se pomalu, dokud není měkké. Hovězí maso se pak smíchá s rajskou omáčkou a dokonale se uvaří.
Nezbytnou součástí tohoto pokrmu jsou knedlíky, které se připravují z pšeničné nebo ječné mouky a do těsta se přidává máslo a vejce. Z nich se vytvarují malé kuličky, které se před vařením přelijí hovězím masem a rajskou omáčkou.
Výsledkem je neuvěřitelně chutný a uklidňující pokrm, který je ideální pro rodinné setkání. V České republice se jedná o oblíbené jídlo, protože spojuje lidi a poskytuje skvělý způsob, jak si vychutnat tradiční českou kuchyni.
Ať už se vydáte kamkoli v České republice, určitě si užijete příjemné chvíle a ochutnáte některý z vynikajících pokrmů, například rajskou omáčku s knedlíkem a hovězím masem. Vychutnejte si tento tradiční český pokrm na vlastní kůži a nahlédněte do kultury a tradic této krásné země.
Vyzkoušejte i další výborné omáčky:
Rajská omáčka – recept
Rajská omáčka je vydatná a chutná večeře, kterou si jistě všichni zamilují. Tento pokrm, který je nabitý hovězím masem, knedlíky a samozřejmě lahodnou rajskou omáčkou, je dokonalým komfortním jídlem. Zařaďte rajskou omáčku s knedlíkem a hovězím masem do svého jídelníčku a sledujte, jak se rychle stane oblíbeným jídlem v domácnosti!
Čas přípravy
- 30 minut
Ingredience na rajskou polévku
- 50 g másla
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hřebíček
- 2 lžíce cukru
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1 l vývaru
- 4 zrnka nového koření
- 6 rajčat nebo 1 konzerva rajského protlaku
Postup na rajskou polévku
- V hrnci rozehřejeme máslo a olej a osmahneme nakrájenou cibuli.
- Za stálého míchání přidáme mouku a krátce ji osmahneme.
- Přidáme cukr, všechno koření a důkladně promícháme.
- Zalijeme vývarem z masa nebo masoxu.
- Přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky nebo protlak, opět promícháme a vaříme asi 15 minut.
- Omáčku procedíme do čistého hrnce, přivedeme opět k varu a dochutíme solí, případně cukrem.
- Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem nebo těstovinami.
Zajímavosti o rajské omáčce
Pokud jde o českou kuchyni, jedno jídlo vyniká nad ostatní – rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem. Tento ikonický pokrm je oblíbeným jídlem Čechů již po staletí a na místních trzích a stáncích často slouží jako kombinace večeře a oběda. Je to oblíbený pokrm i u mnoha dalších národů v celé střední Evropě, ale v České republice je obzvlášť oblíbený.
- Čím je tento pokrm tak výjimečný? Začněme hovězím masem. Hovězí maso je v České republice oblíbeným zdrojem bílkovin a je známé již od dob Rakouska-Uherska. Běžně se používá do polévek, gulášů a tradičních jídel. Hovězí maso použité v tomto receptu se několik hodin vařilo v bohatém rajčatovém vývaru, čímž vznikla vydatná chuť, která se skvěle hodí ke knedlíkům a rajčatům.
- Knedlíčky jsou druhou složkou, která činí tento pokrm jedinečným. Knedlíky se připravují ze strouhanky, vajec a másla, vaří se a poté se přidávají přímo do zbytku pokrmu. Spolu s hovězím masem a rajčaty vytvářejí knedlíky výraznější chuť, po které budete chtít ještě víc.
- A nakonec rajčata. V České republice hrají rajčata velkou roli v mnoha pokrmech, jako jsou saláty, polévky i tento klasický recept. Rajčata přidaná k hovězímu masu a knedlíkům nabízejí pikantní a kyselou chuť, která vyváží všechny ostatní složky.
- Úřady v České republice šly dokonce tak daleko, že pokrm s rajskou omáčkou, knedlíkem a hovězím masem označily za „národní jídlo“, i když není jasné, zda tak učinily i jiné sousední národy. Bez ohledu na to si ho oblíbili jak občané, tak turisté, protože jde o relevantní pokrm, který se pravděpodobně udrží velmi dlouho.
Rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem zůstane pravděpodobně základem české kuchyně a kultury tak dlouho, dokud bude jejich národ existovat. Turisté by ji rozhodně měli vyhledávat při svých cestách do země, protože poskytuje jedinečnou chuť a je zdrojem národní hrdosti obyvatel České republiky.