Rajčatová hořčice – nejlepší recept
Tým Verge.cz dnes vyrobil něco, co tu ještě nebylo: rajčatovou hořčici. Podívejte se, jak se tento neobvyklý recept dělá.
Domácí hořčice je vynikajícím kořením pro grilování, sendviče (recepty) nebo hotdogy. Nejenže má lahodnou pikantní chuť, ale její příprava je také neuvěřitelně snadná! Přinášíme vám jednoduchý recept, podle kterého si během chvilky připravíte lahodnou rajčatovou hořčici.
TIP: Rajčatová hořčice nesmí při grilování chybět – vyzkoušejte brambory na grilu, kukuřici na grilu nebo vepřovou panenku na grilu.
Domácí rajčatová hořčice
Rajčatová hořčice je alternativou ke klasické domácí hořčici. je známá již po staletí a v mnoha částech světa je stále oblíbeným kořením. Má jedinečnou chuť, která je pikantní i štiplavá, takže se skvěle hodí k různým pokrmům. Ačkoli si rajčatovou hořčici můžete koupit v obchodě, je možné si ji vyrobit i doma.
Výhodou výroby vlastní rajčatové hořčice je, že můžete kontrolovat její chuť. Pokud máte raději pikantnější nebo ostřejší hořčici, můžete podle toho upravit přísady. Díky tomu můžete také přizpůsobit chuť jídlu nebo pokrmu, který podáváte. Můžete například použít různé bylinky nebo koření a dodat hořčici italskou nebo mexickou příchuť.
Příprava rajčatové hořčice
Výroba rajčatové hořčice je poměrně jednoduchý proces, který vyžaduje jen několik ingrediencí. Hlavní složkou je hořčičné semínko, které může být žluté nebo hnědé. To se kombinuje s octem, rajčatovým protlakem nebo rajčaty, česnekem a různými kořeními, které hořčici dodají chuť. Poté, co se ingredience spojí a nechají se louhovat, se směs přecedí a stáčí do lahví.
Ingredience
- 1 šálek zralých rajčat
- 2 lžíce žluté hořčice
- 2 lžíce hnědé hořčice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Začněte mixováním rajčat v kuchyňském robotu, dokud nebudou zcela rozmixovaná.
- Ve středně velké míse smíchejte rajčatové pyré s oběma hořčicemi, medem, bílým vinným octem, česnekovým práškem, cibulovým práškem a solí.
- Všechny přísady smíchejte dohromady, dokud se zcela nespojí, a pak směs nalijte do sklenice s těsně přiléhajícím víčkem.
- Sklenici vložte do chladničky a před podáváním ji nechte alespoň hodinu vychladnout.
Rajčatovou hořčici lze použít jako koření na sendviče, hamburgery a hotdogy nebo jako přísadu do omáček a dresinků. Lze ji také použít k dochucení polévek a dušených pokrmů nebo jako marinádu na maso a zeleninu.
Ať už ji použijete jakkoli, domácí rajčatová hořčice jistě dodá vašemu vaření jedinečný a chuťově výrazný nádech.