7 plus 1 tip pro přípravu salátu ve sklenici
Saláty jsou jedním z nejzdravějších jídel. Jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin, které pomáhají udržovat tělo zdravé a správně fungující. Saláty jsou také neuvěřitelně všestranné. Jak připravit salát ve sklenici?
Pokud si někdo připravuje svoje jídlo raději doma a nejlépe z vlastních ověřených surovin, jistě už nejednou řešil také otázku, v čem si přichystaný oběd bez úhony přepraví do kanceláře.
Všudypřítomného plastu už má člověk až po krk a jídlo z krabiček jednoduše přestalo chutnat. Co takhle vyzkoušet jako náhradu plastového boxu třeba sklenice na zavařování?
Zavařovačka „to go“
Příprava salátů i jiných jídel ve sklenici je momentálně velký trend. Nachystat si salát ve sklenici je skvělou obměnou jídelníčku.
Žádné strachy, příprava ve sklenici je naprosto jednoduchá, rychlá a hlavně velmi praktická záležitost. Skvělé je, že takto připravený pokrm si lze kdykoli a kamkoli pohodlně vzít s sebou. Stačí k tomu naprosto obyčejná větší zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. A tu má doma většinou každý.
Rychlý zeleninový či ovocný salát ve sklenici
Obzvláště v létě, kdy se upřednostňují lehké salátové variace, se jich díky znovu objevenému kouzlu zavařovací sklenice nemusí vzdávat ani i v hektickém pracovním dni.
Salát je nejlepší, když je čerstvý a nestál v zálivce moc dlouho. V opačném případě po nějaké době zvadne, listy změknou a už to není ono.
Pokud si ho člověk chytře navrství právě do sklenice, může si ho klidně takto připravit už večer před prací. Ráno ho jen vyndá z lednice a zdravý oběd je na světě.
Salát ve sklenici vydrží čerstvý a konzumovat ho lze buď rovnou ze skleničky, nebo si ho prostě vyklopit na talíř.
Tajemství správného vrstvení
Do skleničky lze vrstvit suroviny naprosto dle chuti a libosti. Kreativitě se meze nekladou. Lze si připravit variaci zeleninovou, luštěninovou, masovou, také sladkou třeba s čerstvým ovocem, müssli, oříšky a jogurtem.
Jak docílit, aby byl salát stále chutný, jako právě čerstvě připravený? Tipy jsou následující:
1) Vybírat si kvalitní a dle možností čerstvé a výživově hodnotné suroviny.
2) Dbát na správné pořadí při skládání jednotlivých vrstev. Jenom tak má člověk jistotu, že ingredience zůstanou dlouho čerstvé/křupavé.
3) Pokud je salát se zálivkou, dá se zálivka rovnou na dno sklenice. Pokud by se nalila do salátu až na závěr, dostane se do kontaktu i s měkkými listy zeleného salátu a nežádoucí měknutí je na světě.
4) Jako první vrstva se položí obiloviny a pevné suroviny, jako jsou např. luštěniny, rýže, těstoviny, brambory, kuskus, pohanka, kukuřice apod.
Tyto suroviny zvládnou i promíchání se zálivkou, takže nevadí, že leží hned na ní. Vrstva zároveň udělá bariéru mezi dalšími vrstvami salátu a zálivkou.
5) Na pevnou první vrstvu se položí ostatní měkčí přísady, například okurky, rajčata, papriky, avokádo, maso, ryba apod.
6) Jako poslední vrstva se zvolí nejnáchylnější suroviny, což jsou třeba listy polníčku, rukola, špenát atp. Teprve na úplný konec se přidají semínka, oříšky nebo křupavé müsli. Když se nechají až nahoře, od ostatních surovin nenavlhnou a nezměknou.
7) Jednotlivé vrstvy lze volit i tak, aby byl salát krásně barevný a strávník si mohl jeho konzumaci náležitě vychutnat.