Potočnice lékařská – Nasturtium officinale
Potočnice je skoro již jakousi zeleninou, každopádně je salátem. Potočnice je klasickým základem každé polévky. Zamíchaná do salátu nebo na něm jako hezká ozdoba, například na salátu z rajských jablíček, potěší oko i chuť. Několik kousků společně s rybou nebo masem na talíři nebo servírovací míse jsou vrcholem rafinovaného pokrmu. Jak se bylinka pěstuje a jak ji zahrnout do receptů?
Ve Francii se jí potočnice jako salát nebo syrová zelenina, pokapaná citronem, přičemž právě citron dodává potočnici tu pravou pikantní chuť. Jaké je využití této byliny a jak ji pěstovat?
Nenáročná bylinka potočnice lékařská
V drogeriích zakoupíte i šťávu z potočnice. Pomáhá proti nedostatku vitamínů a proti jarní únavě.
Po dlouhou dobu používali potočnici jen v profesionálních kuchyních. Neexistuje však nic, co by nám bránilo si potočnici pěstovat. Můžeme ji vlastně mít po celý rok čerstvou. Pěstuje se stejně, jako známá řeřicha.
Rozdíl je jen v tom, že potočnice potřebuje k růstu květináč se zeminou. Nespokojuje se s trochou mokré vaty v talíři, která stačí řeřiše. Potočnice je dosti nenáročná bylinka. Důležité je, roste-li venku v přírodě, aby byla u tiché tekoucí vody, která také v nejkrutější zimě nezamrzá.
Většina zahrádkářů nemá k dispozici tekoucí vodu, musíte proto pěstovat potočnici ve vlhkých truhlících nebo miskách, které dáte do stínu. Dejte semena do sadbových misek, zasypte zeminou a udržujte stále mokré. Po deseti až čtrnácti dnech se vytvoří malé bylinky. Můžete si ale také vzít odnože potočnice z potoka, které v mokru rychle rostou.
Poté co výhonky potočnice dosáhli délky 12 cm, mohou se poprvé řezat. Nejlepší listy na salát, který si sami vypěstujete, sklidíte v letních měsících. Můžete však pěstovat potočnici po celý rok.
Pěstování potočnice
Pokud se zemina udržuje vlhká, než začne semeno klíčit a vyrostou malé bylinky, nejsou již s potočnicí žádné problémy.
Bylinka se vyseje, roste, odstřihne se a sní. Když se spotřebuje vše zelené, je nutné vysít další.
Během zimy má potočnice někdy těžkosti s růstem. Je bledá a tenká. Vysejte znovu, když se dny prodlouží. Bylinka je potom daleko robustnější.
Tipy pro nákup
Potočnici lze koupit ve formě semen nebo v květináčích jako kořenové odnože hustě rostoucích bylinek.
Délka života:
Bylinka je víceletá.
Sezona:
Kromě pozdního léta po celý rok.
Stupeň obtížnosti pěstování:
Pěstuje se velice snadno.
Velikost a vzrůst
Potočnice je víceletá bylinka, která je domovem v Evropě a ve Střední Asii. Roste v tekoucí vodě, která v zimě nezamrzá, a dosahuje asi 20 – 30 cm.
Květ a vůně
Květy jsou malé a bílé, což je typické pro čeleď Cruciferae, ke které potočnice patří. Obvykle vykvete na jaře. Květy jsou jedlé, ale nemají žádnou chuť. Vůně rostliny je jemná a mírně nasládlá.
Světlo a teplo
Potočnici lze pěstovat po celý rok při normální pokojové teplotě. Roste-li v tmavých zimních měsících špatně, dejte jí tolik světla, jak jen možno.
Zalévání a hnojení
Stejnoměrná vlhkost je důležitá. Sadba nesmí nikdy vyschnout, také velké rostliny musí být doře zalévány. Hnojení není nutné.
Zemina a přesazování
K vysetí použijte normální zeminu. Jelikož se potočnice konzumuje, odpadá logicky přesazování.
Prořezávání
Přořezávání začíná odstraněním všech listů a nečistot, které se vyskytují v blízkosti kořene. Poté ponechte asi 5 cm kořene na každou stranu. Následně odřízněte horní část stonku, jež je nad zemí, až k místu, kde se stonky dělí.
Pokud to uděláte, potřebujete odříznout další přerostlé větve, vyčnívající z hlavního stonku. Pak zkraťte všechny větve, které rostou směrem ven, abyste zajistili, že rostlina získá zdravou strukturu. V případě, že odstraňujete nějaké mrtvé nebo oslabené větve, odřízněte je níže než je bod, kde se dělí.
Při přořezávání udržujte rostlinu ve zdravém stavu a neodstraňujte více než je nutné. Průběžně sestřihávájte ke konzumaci.
Množení
Množení se děje většinou semeny, ale je možné i řízky. Potočnice má tu zvláštnost, že se na stoncích tvoří kořínky. Tyto části je možno odejmout a vysadit v květináčích.
Prostředí
Nejlépe bude, když květináč postavíte na kuchyňské okno, aby bylinka byla stále na dosah. Venku se doporučuje, aby byla u tekoucí vody.
Historie
Od 14. století se Potočnice pěstuje kultivuje ve Francii. Ale již staří Římané si cenili vlastností této bylinky. Věřili, že potočnice, která přicházela z vody, způsobuje obzvláštní něžnost. Nazývali bylinku ale také „nasi tortium“ – mučitel nosu. Ještě za středověku se používala rozmělněná potočnice jako kýchací prášek.
TIP: Hlavní město Francie, Paříž, patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější místa v Evropě.
Používané části rostliny
Čerstvá nať bez květu a kořen. Připravují se i čaje ze sušené byliny, ale sušením ztrácí velkou část svých učinných látek.
Vlastnosti
Potočnice obsahuje Glekosid, silice, tříslovina, a vitamíny A, C a D. Bylinka je bohatá na jód. Čerstvá chutná pikantně po ředkvičkách. Při sušení tuto chuť ztrácí, aniž by se tím však snižovala kvalita látek v ní.
Použití potočnice lékařské
Nejlépe je užívat ji ráno nalačno v čerstvém stavu. V zimním období, chudém na vitamíny, poskytuje žádoucí salát. Užívá se jako všestranný prostředek pro čištění krve. Dále při kurdějích, skrofulóze, svědivém zánětu kůže, vředech dutině ústní, zánětu dásní, při otylosti a jarních bylinných kúrách.
Je podpůrným prostředkem při dně, revmatických onemocněních, vodnatelnosti, při onemocnění močových měchýřů, žlučníku a žlučových cest a při chronickém zánětu horních cest dýchacích. Také je lidovým prostředkem při zvětšení štítné žlázy a užívá se při jaterních chorobách a poruchách sleziny.
Doporučujeme:
Užívá se ve svěžím stavu, denně plná hrst.A to buď jako salát, v tvarohu nebo jako obloha na chleba.
Léčebná kúra nemá trvat déle, než 3-4 týdny. Při slabém pálení močové roury je třeba kúru přerušit.
Šťávu je třeba užívat velmi opatrně a podle pokynů lékaře.
TIP: Jaké jsou léčivé šťávy na každý den?
Recept s potočnicí: Svěží salát
Inspirujte se na svěží a zdravý salát, který vykouzlíte během 5 minut.
Suroviny:
- 1 šálek potočnice lékařské
- 1/2 šálku nasekaných červených paprik
- 1/2 šálku nastrouhané mrkve
- 1/2 šálku strouhaného jablka
- 1/2 šálku čerstvého hrášku (může být i konzervovaný)
- 1/4 šálku jemně nasekané cibule
- 2 lžíce kvalitního extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
Postup: Připravte si velkou mísu, kde smíchate suroviny potočnici lékařskou, papriku, mrkev, jablko, hrášek a cibuli. V malé misce připravte zálivku. Vlijte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem. Připravenou zálivku vlijte do salátu a promíchejte, aby byl salát dobře obalený. Hotový salát můžete přemístit do servírovací mísy a ihned podávat.
TIP: Šopský salát považují Bulhaři za své národní jídlo.
Rychlý recept s potočnicí lekářskou
Potočnice lékařská se hodí pro mnoho receptů. Níže se nachází rychlý recept, jak připravit tuto bylinku.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1/2 nakrájené červené papriky
- 1/2 nasekané cibule
- 1/2 šálku omyté a nasekané potočnice lékařské
- 1/4 šálku nasekaných listů špenátu
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek a papriku. Restujte, dokud nejsou měkké. Přidejte cibuli a smažte dozlatova. Nyní doplňte o potočnici lékařskou, špenát, petrželku, sůl a pepř, restujte ingredience doměkka. Servírujte teplé.
Recept: Kuřecí maso s brambory a potočnicí
Hledáte-li inspiraci na recept s touto bylinkou, níže je recept, jak si připravit kuřecí maso s brambory a potočnicí.
Suroviny:
- 500 g kuřecího masa nakrájeného na kostky
- 2 až 3 velké brambory nastrouhané na hrubém struhadle
- 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané potočnice lékařské
- sůl podle chuti
- ¼ lžičky černého pepře (podle chuti)
Postup: V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte kuřecí maso a restujte jej do zlatavě hnědé. Doplňte o nastrouhané brambory, česnek, potočnici a osolte a opepřete podle chuti. Míchejte, aby se vše propojilo a restujte, dokud brambory nezměknou. Nejlépe chutná teplé.
Zajímavosti
Níže je uvedeno pár zajímavostí o potočnici lékařské:
- Tato bylinka patří mezi jedny z nejstarších léčivých rostlin, jež se používají v tradiční medicíně
- Používá se jako diuretikum, stejně jako k léčbě respiračních onemocnění (astma nebo bronchitida)
- Listy a semena potočnice lékařské obsahují vitamíny A, C a E, stejně jako na draslík, železo, fosfor, hořčík a další minerály.
- Potočnice lékařská se používá také pro léčbu onemocnění ledvin a močových cest, jako je cystitida a zánět močového měchýře
- Účinný lék proti škůdcům, který pomáhá chránit rostliny před škůdci (mšice a slimáci)
Závěr
Tato bylinka není náročná na pěstování, skvěle doplní saláty nebo se dá připravovat i tepelně. Potočnice lékařská je bohatá na vitamíny A, C a E a další důležité minerály. Bylinka může pomoci při onemocnění ledvin a močových cest. Při používání šťávy je dobré se poradit s lékařem.