Pórková polévka s bramborami

Porkova polevka s houbami

Pórková polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších jídel pro osvěžující a chutný start do chladnějších měsíců. Tato polévka spojuje v sobě výhody sezónních surovin, jako je pórek a brambory, a vytváří hladivou a vydatnou kombinaci. S přídavkem muškátového oříšku, smetany a žloutku získává tato polévka svůj charakteristický bohatý a plný profil chutí, který rozproudí teplo a pohodu v každém soustu.

S příchodem podzimu a zimy hledáme teplé a syté pokrmy, které nás zahřejí a udělají nám dobře. Pórková polévka s bramborami je podobně jako krémová polévka s brokolicí a lososem jedním z těchto zaručených favoritů.

Pórek, s jemnou cibulovou chutí, a brambory, s plnou a nasycující strukturou, tvoří dokonalou dvojici. Přidání muškátového oříšku dodává polévce lahodnou aromatickou nuanci, zatímco smetana a žloutek přinášejí na talíř výraznou a křehkou hladinu plnosti.

Pórek je klíčovou složkou této polévky a přináší do ní svou charakteristickou sladkou a lehce cibulovou chuť. Jeho jemné vrstvy se ve vaření změknou a propůjčují polévce bohatý základ. Když se spojí s bramborami, které dodávají pokrmu sytost a vláčnost, vytváří se harmonická kombinace, která uspokojí chuťové pohárky i ty nejnáročnějších labužníků.

Muškátový oříšek je tajnou zbraní, která polévku s pórkem a bramborami povznáší na novou úroveň. Jeho aromatický a kořeněný charakter přináší do pokrmu výrazný a příjemný zážitek. Pouhá špetka muškátového oříšku dokáže oživit chutě v polévce a dává jí jedinečnou osobnost.

TIP: Vyzkoušejte i další rychlé polévky.

Porkova polevka s houbami
K pórkové polévce můžete podávat čerstvé pečivo.

Ingredience

  • 300 g brambor
  • 200 g pórku
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 1 dl smetany
  • 1 žloutek
  • Voda
  • Špetka postrouhaného muškátového oříšku
  • 1 bujon
  • Sůl

Postup

  1. Na tenké kolečka nakrájený pórek osmažíme na rozehřátém másle, zaprášíme ho moukou a opražíme do růžova.
  2. Podlijeme vodou a přimícháme kostku bujonu. Přidáme očištěné a na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory uvařené, polévku dostavíme ze sporáku.
  3. Necháme chvíli vychladnout. Rozmixujeme do hladka, přidáme postrouhaný muškátový oříšek a dosolíme. Ihned podáváme.

Kombinace smetany a žloutku přidává polévce s pórkem a bramborami krémovou texturu a jemný, lahodný nádech. Smetana zjemňuje chuťový profil polévky a poskytuje jí lehce bohatý a hedvábný závěr. Žloutek obohacuje polévku o svou sytou barvu. Spolu s dalšími ingrediencemi vytváří výjimečnou symfonii chutí a textur, které jsou pro tuto polévku charakteristické.

Pórková polévka s bramborami je neodolatelnou kombinací sezónních surovin, muškátového oříšku, smetany a žloutku. Je to dokonalé jídlo pro zahřátí těla a duše v chladnějších měsících.

S každým soustem se vám nabízí chuťová exploze, která spojuje sladkost pórku, sytost brambor a hluboký aroma muškátového oříšku. Polévka nabízí dokonalou rovnováhu mezi plností a jemností, což ji činí nezapomenutelnou a oblíbenou pochoutkou v každé domácnosti.