Pivní čokoládový dort – nejlepší recept
Milovníci čokolády a piva, pokud hledáte lahodný dezert na příští setkání, už nehledejte! Tento pivní čokoládový dort s čokoládovou polevou bude jistě hitem pro každého.
Čokoládový dort s nádechem piva je lahodný dezert. Pivo mu dodává hloubku chuti, která je jedinečná a neodolatelná. Poleva vše zpečeťuje a dodává sladkému požitkářství korunu.
Pivní čokoládový dort
Čokoláda a pivo jsou dvě klasické oblíbené ingredience, které se nyní mohou spojit v podobě pivního čokoládového dortu. Tato lahodná pochoutka je ideální pro všechny milovníky piva a jistě potěší každou společnost. Pivní čokoládový dort spojuje sladkost čokolády s jedinečnou chutí piva a vytváří tak dekadentní dezert.
Samotný dort se připravuje z kombinace mouky, cukru, kakaového prášku, jedlé sody, soli a piva. Pivo nabízí výrazné tóny, které dodávají dortu komplexní chuť a lehčí strukturu. Po upečení a vychladnutí se dort potáhne hladkou a krémovou čokoládovou polevou. Sladká čokoládová poleva zvýrazňuje chuť dortu i piva a vytváří tak lahodně vyváženou chuť.
Ingredience
Dort
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2/3 šálku kakaového prášku
- 1/2 šálku světlého hnědého cukru
- 1 šálek rozpuštěného másla
- 1 šálek piva
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Poleva
- 2/3 šálku polosladkých čokoládových lupínků (kousky čokolády)
- 3 lžíce nesoleného másla
- 3 lžíce lehké smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte 23centimetrovou kulatou dortovou formu máslem.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, kakaový prášek a hnědý cukr.
- V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, pivo, vejce a vanilkový extrakt.
- Mokré přísady přidejte ve třech dávkách k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto nalijte do vymazané dortové formy a pečte 30-35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.
- Před vyklopením z formy nechte dort alespoň 10 minut vychladnout.
- Pro přípravu polevy rozpusťte čokoládové lupínky, máslo a smetanu na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Šlehejte, dokud směs nebude hladká.
- Polevu rozetřete na vychladlý dort a podávejte.
Pivní čokoládový dort se stal oblíbeným dezertem po celém světě pro svou komplexní chuť a strukturu. Spojením chutí piva, čokolády a cukru vzniká něco skutečně jedinečného. Lehká struktura dortu a krémová konzistence polevy navíc pokaždé zajistí dokonalý požitek.
Mezi další oblíbené dorty patří např. čokoládový cheesecake, oreo cheesecake, nepečený cheesecake a krtkův dort.