Piškotová roláda – nejlepší recept
Piškotová roláda je jednou z nejoblíbenějších sladkých dezertů, kterým zaručeně potěšíte celou rodinu. Tato jednoduchá a rychlá pochoutka je oblíbená zejména díky svému lehkému a vzdušnému piškotovému těstu, které se krásně doplní s lahodným krémem a sladkou marmeládou.
Recept na piškotovou roládu je tradičně český, ale najdete ho i v mnoha dalších kuchyních po celém světě. Jeho základem jsou vejce, krupicový cukr, polohrubá mouka, olej, marmeláda a krém. Nyní vám přinášíme návod, jak snadno a rychle připravit skvělou piškotovou roládu.
Nejdříve si připravíme piškotové těsto. Bude potřeba 6 vajec, která rozklepneme do větší mísy. Přidáme 150 g krupicového cukru a šleháme mixérem, dokud nevznikne světlá a pěnovitá hmota. Poté přidáme postupně 150 g polohrubé mouky a 3 lžíce oleje a šleháme, dokud nedosáhneme hladké konzistence.
Směs nalijeme na plech vystlaný pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme do tenké vrstvy. Piškotové těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 10-12 minut. Nezapomeňte kontrolovat, zda je těsto již hotové.
Mezitím si připravíme krém, který bude základem naší piškotové rolády. V míse smícháme 250 g mascarpone s 200 g tvarohu a 150 g krupicového cukru. Vznikne nám krémová hmota, kterou můžeme ochutit podle vlastního gusta. Můžeme přidat vanilkový extrakt nebo nastrouhanou citronovou kůru.
Když je piškotové těsto hotové, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout. Poté naneseme na těsto vrstvu naší oblíbené marmelády například meruňkovou nebo jahodovou.
Následně naneseme krémovou směs na marmeládu a opatrně rovným pohybem zavíjíme piškotové těsto do rolády. Doporučujeme použít pečicí papír jako pomůcku, aby se vám roláda lépe formovala a nedocházelo k rozpadání.
Hotovou roládu dáme chladit do lednice na minimálně 2 hodiny, nejlépe ale přes noc. Tím krém a marmeláda ztuhnou a roláda bude mnohem lépe držet tvar.
Při servírování můžete podle svého uvážení posypat piškotovou roládu moučkovým cukrem nebo na ni nastrouhat čokoládu. Roláda se krájí na plátky, které můžete ozdobit čerstvými ovocnými plátky nebo listy máty.
Tento recept na piškotovou roládu je velmi jednoduchý a rychlý, ale výsledek je ohromující. Vytváříte tak nejen skvělý dezert, ale i příležitost ke skvěle strávenému popoledni s vašimi blízkými. Tak neváhejte a vyzkoušejte tento tradiční český recept na piškotovou roládu už dnes!
Vyzkoušejte také další sladké pochoutky:
- piškotový dort
- piškotový dort s ovocem a želatinou
- nepečený piškotový dort
- veganský piškotový dort
- švestkový koláč s drobenkou
- borůvkový koláč
- třešňový koláč
- malinová hrnková buchta
- čokoládová buchta
- buchta s jogurtem
Piškotová roláda – recept
Piškotová roláda je oblíbeným dezertem, který se využívá na různé oslavy a svátky. Je to sladký závit plněný ovocnou marmeládou a krémem, který se snadno připraví i doma. Stačí jen pár ingrediencí a chuťových představ a můžete si užívat dokonalé piškotové rolády.
Čas přípravy
- 55 minut
Ingredience na piškotovou roládu
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžíce oleje
- marmeláda podle chuti
- krém
Postup na piškotovou roládu
- Z bílků ušleháme sníh.
- Po troškách do něj zašleháváme cukr aby byl hustý.
- Rychlost snížíme na minimum a do sněhu postupně zašleháme žloutky.
- Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku a olej.
- Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C (asi 10 minut).
- Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu.
- Jemně poprášíme moukou.
- Na to položíme další kus papíru na pečení a celé to překlopíme na vál.
- Opatrně sloupneme papír na kterém se peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se peklo).
- Necháme vychladnout.
- Po vychladnutí rozmotáme, potřeme marmeládou, na ni rozetřeme krém a znovu srolujeme.
- Povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme (kakaem, kokosem, mletými ořechy či něčím jiným podle chuti).
- Roládu můžeme samozřejmě naplnit také čímkoliv podle chuti.
Zajímavosti o piškotové roládě
Piškotová roláda je sladký dezert, kterým můžete svůj jídelníček obohatit na různé slavnostní příležitosti. Je to oblíbený tradiční recept, který se vyrábí z jednoduchých surovin. Tato roláda se dá doladit krémem podle vašeho vlastního vkusu, což dává prostor pro experimenty a přidávání zajímavých příchutí.
- Vejce jsou jednou z klíčových surovin pro výrobu piškotové rolády. Slouží jako vázané složky k odlehčení těsta a dodání potřebné konzistence. V receptu se používají pouze žloutky, aby bylo možné dosáhnout světlé barvy těsta a aby nebylo příliš tuhé. Bílky se pak oddělí a vyšlehají do sněhu, který se pak opatrně vmíchá do těsta. To pomáhá těsto zpevnit, ale zároveň mu dodává lehkost.
- Krupicový cukr je další důležitou součástí piškotové rolády. Tento cukr se vyrábí z krupice, což je pšeničná mouka s vyšším obsahem škrobu. Díky tomu má krupicový cukr lehčí a vzdušnější konzistenci než klasický cukr a napomáhá těstu při pečení získat potřebnou lepivost a jemnost.
- Polohrubá mouka se používá při přípravě piškotového těsta, protože je více hrubá než běžná hladká mouka. Obsahuje větší množství vlákniny, která pomáhá těstu zpevnit a zároveň mu dodává chuť a texturu.
- Olej se přidává do těsta pro zajištění potřebné vlhkosti a sypkosti. Pokud by se použilo pouze máslo, těsto by bylo příliš tuhé a nedokázalo by se dobře naplnit náplní. Olej také zajišťuje vláčnost těsta, což je důležité pro snadnější rozprostření na plechu.
- Jako náplň do piškotové rolády se nejčastěji používá marmeláda. Ta může být buď tradiční ovocná, jako je třeba jahodová nebo meruňková, nebo můžete experimentovat s různými příchutěmi jako například čokoládová nebo kokosová. Marmeláda se používá nejen jako náplň, ale také může být potřena na těsto před zavinutím, což dodá roládě ještě více vlhkosti a sladkosti.
- Krájení a servírování piškotové rolády může být velmi zábavné. Kromě klasického způsobu řezání kol jednotlivých kousků můžete vyzkoušet také šikmé řezy, které dodají roládě zajímavý tvar. Taktéž je možné na řezy přidat oblíbené ovoce nebo dekorace, jako jsou například rozinky nebo pomerančová kůra.
- Piškotová roláda je také ideální pro kombinování s různými druhy krému. Můžete použít klasický šlehačkový krém, krém na bázi mascarpone nebo třeba domácí krém z bílkového sněhu a cukru. Můžete také nahradit marmeládu krémem a vytvořit tak plnější a bohatší chuť. Pokud máte rádi přírodní ingredience, můžete připravit také krém ze ztužené kokosové smetany.
Piškotová roláda je sladkým zážitkem pro celou rodinu. S řádně vybranými surovinami a správnou přípravou se stane nezbytnou součástí vašeho slavnostního stolu. Pokud máte rádi sladké pochoutky, neváhejte vyzkoušet tento jednoduchý a přitom velmi chutný recept na piškotovou roládu. Určitě vám udělá radost a stane se vaší oblíbenou pochoutkou nejen pro slavnostní příležitosti.