Pečené kuře – nejlepší recept
Pečené kuře je klasika, která se často připravuje k nedělním večeřím a zvláštním příležitostem. Nejenže je oblíbené při rodinných setkáních a slavnostech, ale je to univerzální pokrm, který lze okořenit nekonečným množstvím variací.
Pečené kuře se snadno připravuje. Začněte předehřátím trouby a smícháním oblíbených bylinek a koření, abyste vytvořili potěr. Vezměte kuře a směsí potřete celou kůži, přičemž se ujistěte, že se dostala i za křídla a stehna. Položte ho na pekáč a vložte do trouby. V závislosti na velikosti může pečení kuřete trvat 45 minut až hodinu a půl.
Jakmile je kuře upečené, vyjměte ho a nechte několik minut odpočívat. Vůně, která se bude během pečení kuřete linout kuchyní, je úžasná a lákavá. Chcete-li vyzkoušet, zda je kuře propečené, propíchněte jeho stehno nebo nohu vidličkou – šťáva by měla být čirá.
Když je kuře připraveno k podávání, přendejte ho na talíř a ozdobte snítkami bylinek nebo několika plátky citronu. Pečené kuře se velmi dobře hodí k pečené zelenině a bramborám. Pokud nemáte na přípravu příloh čas navíc, zvažte možnost podávat ho s grilovanou zeleninou, bramborovou kaší, salátem nebo čerstvě připravenou omáčkou.
Upečením celého kuřete můžete také připravit pokrmy ze zbytků. Upečené kuře můžete použít k přípravě sendvičů, tacos, burritos, nákypů a dokonce i smažených pokrmů a kari. Ať už se rozhodnete připravit cokoli, s trochou kreativity můžete vymyslet něco vynikajícího.
Nejlepší způsob, jak si vychutnat klasické pečené kuře, je shromáždit celou rodinu a šťavnatého ptáka naporcovat. Šťavnaté maso z různých částí kuřete podávejte po částech a vychutnejte si chutě a vůně, které se spojí. Nezapomeňte kuře pokapat trochou aromatické šťávy z pánve – je to třešnička na dortu!
Připravte si i další chutné recepty z kuřecích kousků:
- smažené kuřecí stripsy
- pečená kuřecí křidélka
- kuřecí prsa pečená v troubě
- pečené kuřecí paličky
- kuřecí prsa pečená na pánvi
Pečené kuře – recept
Pečené kuře je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na celém světě, a to z dobrého důvodu. Šťavnaté a dozlatova opečené kuře je dokonalým doplňkem každého jídla. S několika jednoduchými ingrediencemi snadno vytvoříte lahodný pokrm z pečeného kuřete, který si vaše rodina i přátelé zamilují!
Čas přípravy
- 45 – 60 minut
Ingredience na pečené kuře
- kuře vcelku
- 7 dkg másla
- 3 dkg slaniny
- sůl
- petrželka
Postup na pečené kuře
- Očištěné kuře nasolíme na povrchu i uvnitř.
- Do dutiny břišní dáme kousek másla a snítku petrželky.
- Dutinu zašpejlíme a kuře svážeme.
- Na prsou prošpikujeme slaninou a takto upravené vložíme kuře prsíčky dolů do pekáče s rozehřátým máslem.
- Než se šťáva úplně vypaří, začneme podlévat vařící vodou.
- V průběhu pečení kuře poléváme máslem.
- Když je kuře měkké, obrátíme je a necháme zčervenat.
- Jako přílohu můžeme zvolit smažené brambory, vařené brambory či bramborovou kaši. Nejčastěji je pečené kuře servírováno s rýží. Může se však podávat pouze se zeleninou nebo různými saláty.
Zajímavosti o pečeném kuřeti
Co se týče jídla, pečené kuře je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na celém světě. Nejenže je to klasické jídlo k nedělní večeři, ale je součástí lidové kulinářské kultury již po staletí. Pečené kuře však není jen chutné. Zde je několik zajímavostí, které o něm možná nevíte.
- Nejstarší známá zmínka o používání způsobů přípravy podobných pečení kuřete pochází z 8. století. Od 12. století se v kuchařských knihách objevovaly podobné recepty zahrnující ovoce a zeleninu.
- Pečené kuře je jedním z mála pokrmů, které se podávají napříč různými kuchyněmi. Od čínského stylu s křupavou aromatickou kachnou přes tagine na Blízkém východě až po klasickou verzi s bylinkami v západním světě – pečené kuře má pro každého něco.
- Mnoho náboženství, od křesťanství po judaismus, předepisuje dny a dokonce měsíce, kdy se nesmí jíst maso, jako je vepřové, hovězí a jehněčí, a proto se kuře stalo hlavní součástí náboženských jídel.
- Zdravotní účinky pečeného kuřete jsou dobře známé. Nejenže má vysoký obsah bílkovin, ale také nízký obsah tuku a cholesterolu. Je také skvělým zdrojem základních živin, jako je vitamin B12, železo a zinek.
- Pečené kuře je skvělou přísadou do mnoha pokrmů. Od klasické bramborové kaše a omáčky až po saláty, těstoviny a polévky, je snadným doplňkem každého jídla. Pokud vám tedy někdy chybí nápady, zkuste experimentovat s pečeným kuřetem v různých receptech.
Až si příště budete pochutnávat na lahodné večeři z pečeného kuřete, nezapomeňte na tato fakta. Pečené kuře je skutečně jedinečným pokrmem, který obstál ve zkoušce času, a to od jeho dlouhé historie až po jeho zdravotní přínosy a kulinářskou všestrannost.