Ovesná kaše – nejlepší recept
Ovesná kaše je výživná, chutná a uklidňující snídaně nebo svačina, která je známá již po staletí. Snadno se připravuje, dá se přizpůsobit a má spoustu zdraví prospěšných látek, které z ní dělají jedno z nejlepších jídel, které si můžete dát k snídani nebo svačině.
Oves je považován za jednu z nejvýživnějších obilovin a je plný vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Je skvělým zdrojem sacharidů, které vám dodají energii a pomohou vám cítit se sytí. Obsahuje také bílkoviny, mastné kyseliny a množství vitamínů a minerálů, včetně zinku, železa, hořčíku a manganu. Předpokládá se, že oves má také mnoho zdraví prospěšných účinků, např. snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi a pomáhá zdraví zažívacího traktu.
Příprava ovesné kaše je neuvěřitelně snadná a nevyžaduje téměř žádnou námahu. Potřebujete jen ovesné vločky, vodu nebo mléko, vařič nebo mikrovlnnou troubu a oblíbené přísady, jako jsou rozinky, ořechy, med nebo skořice. Ovesnou kaši jednoduše přidejte do vroucí vody nebo mléka, snižte teplotu a nechte ji tři až čtyři minuty vařit za občasného míchání. Jakmile je kaše uvařená, můžete ji podle chuti osladit javorovým sirupem, medem nebo cukrem.
Konzumace ovesných vloček má několik zdraví prospěšných účinků. Je skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá zlepšovat trávení a udržovat pocit sytosti po delší dobu. Má také velmi nízký obsah kalorií a tuků, což z ní činí skvělou volbu pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou váhu. Studie navíc prokázaly, že ovesné vločky mohou snížit riziko srdečních onemocnění, protože pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Celkově je ovesná kaše zdravým a chutným způsobem, jak začít den, a je mnohem lepší alternativou sladkých cereálií nebo zpracovaných snídaňových potravin. Snadno se připravuje, vyhovuje různým finančním možnostem a přináší řadu zdraví prospěšných účinků. Vyzkoušejte ji ještě dnes a poznejte mnohé výhody, které s sebou přináší!
Připravte si další kaše či jiné pochoutky z ovsa:
- jáhlová kaše
- pohanková kaše
- ovesné sušenky
- lívance z ovesných vloček
- ovesná mléka / ovesné mléko – recept
Ovesná kaše – recept
Ovesná kaše je podobně jako třeba americké lívance bez kynutí klasická oblíbená snídaně, kterou milují lidé všech věkových kategorií. Ať už se jedná o lehkou svačinu nebo syté jídlo, ovesná kaše je vynikajícím způsobem, jak začít den. Ovesné vločky jsou výživné a chutné celozrnné obiloviny, což z nich činí zdravou volbu, která dokáže zahnat hlad a dodat vám energii potřebnou k tomu, abyste se ráno posilnili a mohli se pustit do nového dne.
Čas přípravy
- vločky necháme přes noc nabobtnat
- 15 minut
Ingredience na ovesnou kaši
- 100 g jablek
- 100 g pomeranče
- 20 g hrozinek
- 20 g ořechů
- 100 g ovesných vloček
- 2 dl mléka
- 50 g medu
- citronová šťáva
- 1 dl sladké smetany ke šlehání
POZNÁMKA: ovoce můžete využít jakékoliv dle sezóny či vašich chutí
Postup na ovesnou kaši
- Ovesné vločky zalijeme mlékem, promícháme a necháme 8-10 hodin stát v chladnu.
- Oloupané jablko a pomeranč nakrájíme na kousky.
- Přidáme přebrané rozinky spařené horkou vodou, mleté ořechy a nabobtnalé vločky.
- Všechno promícháme, rozdělíme do misek a nazdobíme šlehačkou.
TIP
Ovesné vločky můžeme v mléce nejprve uvařit na hustou kaši a potom promíchat s ovocem.
Zajímavosti o ovesné kaši
Ovesná kaše je klasickou snídaňovou pochoutkou, na které si pochutnává mnoho lidí na celém světě. I když je možná známá především jako slané a hřejivé jídlo, možná vás překvapí, že tato snídaňová pochoutka v sobě skrývá víc, než se na první pohled zdá. Zde je několik zajímavostí o ovesné kaši.
- Pro začátek existují důkazy o tom, že ovesná kaše je známá již po tisíciletí. Byly nalezeny starověké záznamy o ovesné kaši, které jsou zmiňovány v řeckých a římských kuchařkách, jež pocházejí již z doby 1000 let před naším letopočtem. Do Spojených států se oves poprvé dostal v roce 1600 a v následujících letech se stal oblíbenou snídaňovou potravinou amerických osadníků.
- Ovesná kaše už není jen k snídani. Stále oblíbenější je ve snídaňových tyčinkách, muffinech, sušenkách a chlebu. Ovesnou kaši lze také přidávat do koktejlů nebo ji použít jako přísadu do jogurtu, salátů nebo dokonce polévek.
- V neposlední řadě lze oves využít i jinak než jen k jídlu. Díky svým přirozeným exfoliačním vlastnostem je oves běžnou složkou obličejových peelingů a mýdel.
Ať už hledáte výživnou snídani nebo přírodní peeling pro svou pleť, ovesná kaše má vše. Až tedy budete příště hledat chutnou a zdravou variantu snídaně, proč nedat šanci ovesné kaši?