Osvěžující čaje, které zaženou žízeň
V horkých dnech si naše tělo samo říká o vyšší přísun tekutin. Co když už jsme ale obyčejné vody, minerálek i všech ovocných džusů naprosto přepití? Zkuste to s čajem! Ten je totiž ideální volbou nejen k prohřátí prokřehlého těla v zimě, ale v parném létě nás dokáže vlažný čaj osvěžit paradoxně efektivněji než ledově vychlazená limonáda.
To, že teplé, respektive vlažné, nápoje jsou pro tělo v horkém počasí šetrnější než ty ledové, je už nějakou dobu známý fakt. To platí například pro teplý čaj. To však neznamená, že je potřeba studené nápoje úplně vyřadit z pitného režimu.
Jaké čaje si v létě můžeme dopřát?
Zde víceméně záleží na vaší chuti a preferencích. Opatrnější buďte jen s čaji černými a zelenými, protože do určité míry dehydrují organismus podobně jako káva. Dobrou alternativou jsou čaje ovocné, bylinné nebo rooibos, který je bez kofeinu.
Obecně je lepší připravit si čaj sypaný, který je zpravidla kvalitnější než čaje porcované (sáčkové). Ale pokud vsadíte na dobrou značku, dají se pořídit i sáčkové čaje, které jsou velmi dobré a kvalitní. Pokud můžete, čaj ničím nepřislazujte a pijte jej čerstvý. V létě vlažný nebo i vychlazený.
Černé a zelené čaje
Silný černý a zelený čaj obsahují tein, který vás nastartuje podobně jako kofein. Najdeme v nich ale také i další látky, které odvádějí vodu z těla. Takže tyto čaje ano, ale s mírou.
V horkých dnech je také lepší vzdát se silných čajových výluhů a připravovat černý či zelený čaj ve slabší verzi. Určitě si z čaje nedělejte náhražku vody, černý ani zelený čaj by tak ve vašem pitném režimu rozhodně neměly převládat.
Co vás ale v parném dni zaručeně osvěží je vlažný černý čaj s citronem a troškou medu. Můžete si připravit i variantu na ledový čaj a doplnit sklenici pár kostkami ledu.
Zelené čaje mají ochlazovací efekt. Proto jsou na teplé dny jako dělané. Potěší nás i velkým obsahem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek.
Na celodenní popíjení vyzkoušejte např. japonský čaj Sencha, který vyniká jemnou chutí a připravený v konvici vám vydrží, aniž by zhořknul. Sencha je také skvělá i pro přípravu ledového čaje viz níže. Ale opět platí, že pokud se hodně potíme a potřebujeme hodně pít, je vhodné zelený čaj kombinovat i s dalšími nápoji.
Rooibos
Rooibos se nevyrábí z lístků čajovníku, ale z vcelku nenápadného jihoafrického keře čajovce kapského. Je perfektní volbou pro všechny, kdo chtějí čistý čaj bez kofeinu (teinu), zato nadupaný minerálními látkami a vitaminy. Můžete ho vypít kolik chcete a je vhodnou alternativou i pro těhotné.
Rooibos má výhodu, že chutná teplý i studený. Díky své přirozené nasládlé chuti si navíc čaj rooibos nemusí přislazovat ani ti největší milovníci cukru. V létě je nejlepší pít ho vlažný nebo zchlazený s kostkami ledu.
Bylinné čaje
Po bylinkových čajích sáhneme zpravidla až v případě, kdy řešíme nějaký zdravotní neduh. Některé druhy bylin jsou však přímo dělané i pro letní osvěžení. K oblíbeným letním bylinám patří máta, meduňka či levandule.
Máta
Klasikou nad klasikami je mátový čaj. V létě mátu užijeme nejvíc v domácích limonádách a koktejlech. Jedničkou číslo jedna připravené z máty je jednoznačně mojito.
Ovšem máta úžasné ochlazovací schopnosti, proto vlažný mátový čaj pijí snad všechny pouštní národy. Navíc popíjení mátového čaje dokáže uklidnit i rozbouřený žaludek nebo zmírnit bolest hlavy.
Výhodou této odolné byliny je hlavně fakt, že ji můžete pěstovat klidně i doma v květináči za oknem nebo v truhlíku na balkóně. Tím pádem si její osvěžení můžete dopřát kdykoli.
Meduňka
Podobně oblíbenou jako máta je u nás také meduňka. Meduňkový čaj je spojen s chvílemi pohody. A rozhodně nesmí chybět v kuchyni všech nespavců. Ale uvařit si ho můžete i jen tak, když se chcete uvolnit, relaxovat, vypnout. Také meduňku můžete pěstovat v truhlíku nebo květináči.
Levandule
Levandulový čaj u nás zas tolik obvyklý není. Přesto, pokud máte vůni levandule rádi a máte zároveň možnost se k čerstvé nebo sušené levanduli dostat, určitě jej vyzkoušejte. Levandule má podobně uklidňující účinky jako meduňka. Čaj připravíte jako jakýkoli jiný tak, že 2 lžičky květů zalijete horkou vodou a necháte asi 8 minut louhovat.
Květy růže šípkové
Keře šípkové růže kvetou na konci května a v první polovině června snad všude. Nemusíte ale čekat, až se z nich na podzim urodí krásné červené šípky, ale čaj si můžete připravit rovnou z květů. Nejenže vás osvěží, ale prý pomáhá i při hubnutí a spalování tuků. Stačí zalít lžičku okvětních plátků vroucí vodou a nechte vylouhovat asi 5 minut.
Ledový čaj
Když máme na mysli ledový čaj, tak rozhodně ne ten, co na vás čeká v plastové lahvi v regálu supermarketu. I když vás láká pěknou bronzovou nebo nazlátlou barvičkou, nenechte se zmást. Tyhle nápoje sice nějaký výtažek z čaje obsahují, ale také jsou často plné cukru, sladidel a různých chemických látek, které pak musí naše tělo zpracovat.
Jak na domácí ledový čaj?
Zdravý a dobrý ledový čaj si snadno připravíte i doma. Na internetu většinou najdete dvě varianty receptu. Přinášíme proto oba návody.
1) Ledový čaj připravený z teplého čaje
Ta jednodušší a rychlejší je příprava ledového čaje z klasicky uvařeného čaje.
Připravíte si svůj oblíbený čaj (nejvhodnější jsou ovocné a rooibos, ale může být i zelený, černý – záleží na vás). Jakmile jej vylouhujete, nečekejte, až úplně vychladne, ale rovnou do něj přidejte kostky ledu.
Toto prudké zchlazení ledem zajistí, že nedojde ke znehodnocení čaje, které by mohlo nastat při dlouhém chládnutí. Do vychlazeného nápoje můžete přidat plátky citronu či pomeranče, mátu nebo meduňku. Pokud máte rádi sladký čaj, můžete si ještě přisladit medem nebo třtinovým cukrem.
2) Ledový čaj připravený louhováním ve studené vodě
Tento postup sice vyžaduje více času a trpělivosti, ovšem výsledek bude stát za to. Lepší je zvolit kvalitní sypaný čaj, ale v nouzi můžete sáhnout i po porcovaném.
K louhování za studena se hodí hlavně lístky zeleného čaje. Černé čaje a ovocné čajové směsi můžete použít také, ale ty už budou potřebovat oproti zelenému čaji až dvojnásobný čas, než se vylouhují.
Jak na to?
Do konvice nebo sklenice se studenou vodou nasypte vybraný čaj. Optimální poměr je cca 7 lžiček sypaného čaje na 1 litr vody (nebo 7 čajových sáčků). Dejte do lednice a zde nechte louhovat několik hodin. Doporučuje se až 8 hodin. Klidně si tedy večer můžete směs připravit a přes noc nechat louhovat. Ráno budete mít čaj připravený ke konzumaci.
Hotový ledový čaj se dá (stejně jako předchozí varianta) dosladit cukrem, dochutit plátkem citronu nebo přidat led.
Zajímavosti o ledovém čaji
Ledový čaj je oblíbeným osvěžujícím nápojem, který je velmi populární v teplých letních měsících. Je to oblíbený způsob, jak se ochladit a zasytit žízeň. Nicméně věděli jste, že nepočátku byl ledový čaj jen další fazónou, jak podávat čaj?
Historie ledového čaje sahá až do 19. století, a to konkrétně do roku 1904, kdy byl poprvé podáván na Světové výstavě v St. Louis ve Spojených státech. Tehdy byl představen jako novinka a rychle si získal popularitu. Původně se připravoval jako silný nálev čaje, který se pak zředil ledem a dalšími ingrediencemi, jako je citrón nebo cukr.
Další zajímavostí o ledovém čaji je jeho široká škála příchutí. Kromě tradičních příchutí, jako je citronový či broskvový, jsou dnes k dispozici i různé netradiční příchutě, jako je například meruňkový, mango-čaje nebo borůvkový. To umožňuje každému najít si svou oblíbenou chuť ledového čaje.
Pokud máte rádi bublinky, určitě jste slyšeli o bublinkovém ledovém čaji. Tento typ čaje pochází z Tchaj-wanu a je velmi populární v Asii. Obsahuje perlinky z tapioky, které bobtnají a dávají nápoji zajímavou texturu. Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají něco nového a originálního v oblasti ledového čaje.
Další zajímavostí o ledovém čaji je jeho přínos pro zdraví. Čaj je známý svými antioxidanty a množstvím dalších bioaktivních látek, které mohou mít pozitivní vliv na naše tělo. Ledový čaj obsahuje tyto látky stejně jako tradičně připravený čaj, a proto může mít i podobné zdravotní přínosy. Patří sem například posílení imunitního systému, podpora trávení, snížení rizika srdečních onemocnění či prevence některých druhů rakoviny.
Ledový čaj je také velmi všestranný nápoj. Můžete ho pít samotný, nebo ho kombinovat s dalšími ingrediencemi a vytvářit různé osvěžující koktejly. Můžete přidat do něj čerstvé ovoce, bylinky, limonádu nebo dokonce alkoholické nápoje, jako je vodka nebo rum. Možností je opravdu mnoho a záleží jen na vaší kreativitě a chuťových preferencích.
A poslední zajímavostí o ledovém čaji je jeho výroba a servírování. Základem je příprava silného nálevu čaje, který se poté zředí ledem a dle chuti se přidá citrónová šťáva, cukr nebo další přísady. Důležité je také správné chlazení, aby byl čaj dostatečně studený. Ledový čaj se často podává s plátky citrónu, čerstvou mátou nebo dalšími ozdobami na ozdobu a zvýraznění chuti. Může se podávat v klasických skleničkách s brčkem nebo ve velkých pohárech s ledem a džbánkem na do doplňování.
Ledový čaj je tak skvělou volbou pro ty, kteří hledají osvěžení a chuťovou rozmanitost. Můžete si ho připravit doma nebo si zakoupit ve specializovaných obchodech nebo kavárnách. Ať už si najdete svou oblíbenou příchuť, nezapomeňte si ho vychutnat v letních měsících nebo kdykoli potřebujete osvěžení. Ledový čaj je skvělé a zdraví prospěšné alternativa k ostatním sladkým a nezdravým nápojům, které jsou na trhu kdispozici.
Závěrem je ledový čaj skvělou volbou pro ty, kteří hledají osvěžující a zdravou alternativu k ostatním nápojům. Má dlouhou historii, pestrou škálu příchutí a přináší s sebou mnoho zdravotních přínosů. Můžete si ho připravit sami doma nebo ho zakoupit v obchodech a kavárnách. Ať už si vyberete jakoukoli příchuť, ledový čaj je skvělý způsob, jak se osvěžit a zasytit žízeň v teplých letních dnech.