Nivová pomazánka – recepty
Niva je sýr s modrou plísní. Sýry s modrou plísní patří mezi nejoblíbenější delikatesy pro svou výraznou a bohatou chuť. Pokud milujete intenzivní sýry a hledáte novou a zajímavou chuťovku, pak je nivová pomazánka tím pravým pro vás. Tato lahodná pomazánka je navíc snadná na přípravu.
Sýry s modrou plísní jsou jedinečné tím, že mají vnitřní měkkou konzistenci s charakteristickými modrými nebo zelenými žilkami. Tyto plísně jsou zodpovědné za výraznou chuť a aroma, která dávají sýrům nezapomenutelný nádech. Mezi nejznámější sýry s modrou plísní patří například Roquefort, Gorgonzola, a právě niva.
Vyzkoušejte i další pomazánky na chleba, mezi oblíbené patří sýrová pomazánka, škvarková pomazánka, veganská avokádová pomazánka a mnoho dalších.
Nejlepší nivová pomazánka – pomazánka z nivy na jednohubky – recept
Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale ohromující recept na nejlepší nivovou pomazánku, kterou můžete namazat například na jednohubky. Je to skvělá pomazánka z nivy na jednohubky a určitě okouzlí vás i vaše hosty na každé společenské události nebo posezení s přáteli. Pusťte se do přípravy a vychutnejte si tento intenzivní a nezapomenutelný zážitek.
Nejlepší nivová pomazánka – ingredience
- 150 g nivy
- 100 g smetanového sýru (např. mascarpone)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 1/4 šálku ořechů (např. vlašské, lískové nebo mandle) – dle chuti a preferencí
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobení
Nejlepší nivová pomazánka – postup
- Nivu nakrájejte na menší kousky.
- V mixéru smíchejte nivu spolu se smetanovým sýrem a zakysanou smetanou. Mixujte do hladké a krémové konzistence.
- Prolisujte stroužek česneku a přidejte ho do pomazánky. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř. Pokud je sýr velmi intenzivní, nemusíte přidávat příliš soli.
- Ořechy rozdrtěte nebo nasekejte na menší kousky a přidejte je do pomazánky. Pokud preferujete jemnější konzistenci, můžete ořechy důkladněji nasekat.
- Důkladně promíchejte všechny ingredience.
- Pomazánku dejte do nádoby a nechte ji v lednici alespoň hodinu odležet, aby se chutě hezky propojily a pomazánka ztuhla.
Nivová pomazánka – recept na pomazánku z nivy a tvarohu
Různé pomazánky na chleba jsou skvělou součástí každého pohoštění, ať už slouží jako předkrm, chuťová lahůdka nebo jednoduchý způsob, jak zpestřit běžný chléb.
Jednou z oblíbených a osvědčených kombinací je spojení nivy a tvarohu, což vytváří krémovou a lahodnou pomazánku, kterou si zamilujete od prvního sousta.
Pomazánka z nivy a tvarohu – ingredience
- 200 g nivy
- 150 g tvarohu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička čerstvé nasekané petrželky
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Pomazánka z nivy a tvarohu – postup
- V míse spojte nivu a tvaroh a důkladně je promíchejte. Dosáhnete tak sjednocení chutí a získáte bohatší a krémovější pomazánku.
- Nyní přidejte drcený česnek, olivový olej a citronovou šťávu. Tyto přísady dodají pomazánce výraznější chuť a osvěžující aroma.
- Přidejte nasekanou petrželku, která doplní pomazánku o svěží zelenou barvu a jemnou bylinkovou příchuť.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
- Pomazánku dobře promíchejte, abyste dosáhli dokonalého spojení všech chutí.
- Hotovou pomazánku dejte do uzavíratelné nádoby a uložte ji do chladničky. Nechte ji odpočinout alespoň hodinu, aby se chutě spojily a vyzrály.
- Podávejte s čerstvým chlebem, bagetou nebo jiným pečivem. Můžete také doplnit různou zeleninou, jako jsou plátky okurky, rajčat nebo papriky, které dodají pomazánce ještě větší pestrost.
TIP: Vyzkoušejte recept na tvarohovou pomazánku.
Jednoduchá nivová pomazánka – recept na šlehanou nivovou pomazánku
Šlehaná nivová pomazánka je lahodným spojením lehké a krémové textury s bohatou chutí, která potěší chuťové pohárky všech milovníků sýrů.
Tato pomazánka je ideální pro různé příležitosti, jako jsou oslavy, rodinná setkání nebo jen tak pro radost, když máte chuť na něco výjimečného. Připravte si s námi tuto jednoduchou nivovou pomazánku.
Šlehaná nivová pomazánka – ingredience
- 200 g nivy
- 100 g měkkého krémového sýru (např. mascarpone nebo tvarohový sýr)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička jemně nasekané čerstvé petrželky nebo pažitky
- ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Šlehaná nivová pomazánka – postup
- Ve velké míse spojte nivu, měkký krémový sýr a zakysanou smetanu. Vyšlehejte směs, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Přidejte jemně nasekaný česnek, citronovou šťávu a jemně nasekanou petrželku nebo pažitku. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady rovnoměrně spojily.
- Postupně přidávejte sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti. Ujistěte se, že chuť je vyvážená a lahodná.
- Hotovou šlehanou nivovou pomazánku dejte do nádoby a dejte ji alespoň na 30 minut do chladničky. Tím se naplno rozvinou všechny chutě.
- Podávejte s čerstvým pečivem, topinkami nebo krekry. Můžete také přidat plátky zeleniny nebo nachystat celý tácek s různými druhy sýrů a doplňky.
Třená nivová pomazánka (třená niva) – recept
Sýrové pomazánky jsou oblíbeným a chutným způsobem, jak si dopřát delikatesu na párty, při rodinných setkáních nebo jen tak během odpolední svačinky. Jedním z nejlahodnějších a zajímavých variant je třená niva.
Je to vynikající spojení jemné chuti sýru s aromatickými bylinkami a dalšími lahodnými přísadami, které vám na jediném talíři nabídnou dokonalý sýrový zážitek.
Třená nivová pomazánka – ingredience
- 200 g nivy
- 2 lžíce medu
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1/4 šálku pražených ořechů (vlašské, lískové nebo mandle), nasekaných
- čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
- plátky pečiva nebo celozrnné rohlíky na podávání
Třená nivová pomazánka – postup
- Nivu rozmačkejte vidličkou v míse, aby získala krémovou konzistenci.
- Přidejte dvě lžíce medu do nivy a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Přidejte strouhanou citronovou kůru, která pomůže dodat pomazánce svěží chuť a lehce ovocný nádech.
- Nyní přidejte nasekané pražené ořechy. Můžete si vybrat podle své preference mezi vlašskými ořechy, lískovými ořechy nebo mandlemi. Ořechy do pomazánky přidají oříškovou chuť.
- Ochutnejte pomazánku a přidejte čerstvě mletý černý pepř podle své chuti. Pepř dodá pomazánce trochu kontrastu k sladkému medu a ořechům.
- Pomazánku podávejte na plátky čerstvého pečiva nebo celozrnných rohlíků. Můžete ji také namazat na krekry nebo křupavé chlebíčky.
- Tčenou nivu můžete ozdobit ještě pár kousky nasekaných ořechů a medových kapek.
Nivová pomazánka je skvělou volbou pro milovníky sýrů i ty, kteří hledají lahodnou a zdravou alternativu k tradičním pomazánkám na chleba. Její jemná textura a bohatá chuť přinášejí radost a rozmanitost do každodenního jídelníčku.
Díky možnostem přidání různých bylinek, ořechů nebo zeleniny může být nivová pomazánka nápaditě upravena podle osobních preferencí.