Muffiny s čokoládou – nejlepší recept
Muffiny s čokoládou jsou pro mnohé oblíbenou pochoutkou. Jsou lahodnou kombinací nadýchaného muffinového základu se sladkou a dekadentní chutí čokolády. Můžete si je vychutnat k snídani, jako svačinu nebo dokonce jako dezert.
Muffiny s čokoládou se připravují z kombinace hladké mouky, kypřicího prášku, jedlé sody, soli, másla, vajec, cukru a čokolády. Čokoláda může být ve formě čokoládových lupínků, kousků nebo dokonce rozpuštěné čokolády.
Přísady se smíchají a poté rozdělí do forem na muffiny. Muffiny se poté pečou v troubě, dokud nejsou zlatohnědé a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
Muffiny s čokoládou jsou neuvěřitelně univerzální. Můžete si je vychutnat jen tak, nebo je můžete polít tvarohovou polevou, posypat moučkovým cukrem nebo dokonce čerstvým ovocem. Lze je také připravit s různými příchutěmi, například s dvojitou čokoládou, arašídovým máslem a dokonce i s bílou čokoládou.
Muffiny s čokoládou jsou skvělou volbou pro rychlou a snadnou svačinu nebo dezert. Jsou skvělým způsobem, jak uspokojit chuť na sladké, aniž byste museli trávit mnoho času v kuchyni. Jsou také skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu sladkých pochoutek.
Muffiny s čokoládou si jistě oblíbí každý. Ať už je připravujete ke snídani, jako svačinu nebo jako dezert, určitě se budou líbit všem. Až tedy budete příště hledat chutnou a snadnou pochoutku, sáhněte po muffinech s čokoládou.
Pokud Vás muffiny oslovily svojí jednoduchostí, zkuste také další recepty na muffiny:
- čokoládové muffiny
- borůvkové muffiny
- citronové muffiny
- zdravé banánové muffiny
- veganské banánové muffiny
- jogurtové muffiny
- vaječné muffiny
Muffiny s čokoládou – recept
Muffiny s čokoládou jsou lahodnou pochoutkou, která se hodí pro každou příležitost. Ať už se jedná o snídani, pozdní snídani nebo dezert, muffiny s čokoládou potěší všechny chuťové pohárky.
Čas přípravy
- 35 minut
Ingredience na muffiny s čokoládou
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 5 lžic mléka
- nasekaná čokoláda
Postup na muffiny s čokoládou
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Změklé máslo, cukr a vejce ušleháme, aby se cukr rozpustil.
- Přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme.
- Nakonec přidáme mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promícháme.
- Formu na muffiny naplníme směsí a dáme péct.
Zajímavosti o muffinech s čokoládou
Muffiny jsou lahodnou pečenou pochoutkou, která se vyrábí ve všech tvarech, velikostech a chutích. Jedním z nejoblíbenějších druhů je čokoládový muffin.
Čokoládové muffiny jsou oblíbené k snídani, svačině nebo dezertu a je snadné pochopit proč. Kombinace čokolády a muffinu stačí k tomu, aby se každému sbíhaly sliny.
- Čím jsou však čokoládové muffiny tak výjimečné? Všechno to spočívá v čokoládě. Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a druh kakaových bobů použitých pro čokoládu určuje chuť muffinu.
- Hořká čokoláda dodává muffinům bohatou a hlubokou chuť, zatímco mléčná čokoláda je krémově sladká. Bílá čokoláda dodává jemnou sladkost a polosladká čokoláda je vyvážená kombinace obou.
- Kromě chuti může čokoláda muffinům dodat také strukturu. Když se rozpustí a vmíchá do těsta, vytvoří hladkou, kašovitou strukturu. Pokud toužíte po křupavé textuře, můžete do těsta přidat čokoládové lupínky.
- Čokoládové muffiny lze připravit také z různých dalších ingrediencí. Ořechy, sušené ovoce a koření, jako je skořice a muškátový oříšek, dodají muffinům chuť a texturu. Díky tomu jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat všechny zbytky surovin, které máte ve spíži.
- Další zajímavou skutečností o čokoládových muffinech je, že mohou být zdravější volbou než jiné pečivo. V mnoha receptech se používá méně cukru než u jiných pochoutek a použití hořké čokolády může přidat další antioxidanty a minerály.
- Čokoládové muffiny jsou známé již po staletí. Jeden z prvních receptů na čokoládové muffiny se objevil v anglické kuchařské knize z konce 17. století. Recept obsahoval kakaový prášek a čokoládové lupínky, které v té době ještě nebyly dostupné, ale kombinace kakaa a lupínků byla předchůdcem dnešních čokoládových muffinů.
Až budete mít příště chuť na sladkou pochoutku, zvažte přípravu čokoládových muffinů. Jejich příprava je snadná a pochutná si na nich každý. Ať už dáváte přednost hořké, mléčné, bílé nebo polosladké čokoládě, určitě si najdete příchuť, kterou si zamilujete.