Lněné banánové palačinky s kešu krémem a kokosovou šlehačkou
Palačinky z lněné mouky, banánů a jablek jsou fantastickou, chutnou a výživnou náhradou běžných palačinek z bílé mouky, mléka, vajec a cukru. Jak na přípravu banánových palačinek?
Klasické palačinky patří mezi „nutričně prázdné“ výrobky, protože mouka a cukr jsou známé jako tzv. prázdné kalorie s minimální výživovou hodnotou). Především jsou tyto palačinky pro dětský organismus vysoce kyselinotvorné.
Kravské mléko významně snižuje absorpci vápníku, vede k zánětlivým procesům, autoimunním reakcím a oslabování kostí. Mouka z lněných semínek v těchto palačinkách je naopak jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin.
Nenasycené Omega 3 mastné kyseliny jsou známé svou protizánětlivou aktivitou s celou řadou blahodárných účinků pro srdce, oběhový systém, hladinu cholesterolu, klouby, nervový systém.
U dětí jsou pak zodpovědné za vývoj mozkových funkcí a předcházení alergiím. Palačinky jsou díky obsahu kakaa také významným zdrojem vápníku a rostlinných bílkovin. Díky ovoci jsou také bohatým zdrojem vlákniny.
Vláknina ovlivňuje funkci střev, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění a působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti.
Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů, které se vážou na složky vlákniny a můžou být vyloučeny z těla.
Díky tepelně šetrné metodě sušení si banánové palačinky zachovávají plnohodnotný výživový potenciál a umožňují tělu přijmout všechny živiny, vitamíny, minerály a enzymy v nezměněné podobě.
Lněné palačinky s kešu krémem a kokosovou šlehačkou – suroviny
Na lněné palačinky jsou potřeba následující suroviny:
- 300 g čerstvě pomletých lněných semínek
- 2 zralé banány
- 2 menší jablka
- 3 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce přírodního sladidla (syrový med, kokosový, javorový nebo agáve sirup, stévie nebo xylitol)
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citrónové šťávy
- čerstvé ovoce a oříšky na ozdobení
Na kešu krém je potřeba mít:
- 120 g 1-2 hodiny namočených kešu ořechů
- 50 ml vody
- 2 lžíce agáve sirupu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Kokosová šlehačka se vyrobí z:
- 150 g strouhaného kokosu nebo kokosový krém z plechovky
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 100 g kokosového oleje
- 100 g kakaového prášku
- 2-3 lžíce kokosového cukru
- špetka soli
Příprava palačinek
Příprava palačinkového těsta zabere asi 20 minut. Sušení trvá 6-8 hodin, příprava kešu krému – namočení kešu trvá 1-2 hodiny a samotná příprava dalších10 minut. Příprava šlehačky – tuhnutí trvá 8 hodin.
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér, mraznička/chladnička, sušička potravin nebo trouba
Postup přípravy palačinek je následující:
V kuchyňském robotu smícháme lněnou mouku, banány, jablka, kakao, sirup, vanilku a sůl. Vypracujeme do hladka. Těsto rozetřeme na nepřilnavou vložku sušičky do tvaru palačinek a dáme sušit na 62 stupňů Celzia po dobu 1 hodiny.
Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení nepoškodí živé enzymy v potravinách (vyšší teplota je využita na odpaření vody). Po hodině sušení palačinkový tác přikryjeme prázdným tácem, překlopíme a z palačinek opatrně odstraníme nepřilnavou vložku.
Snížíme teplotu na 40.5 stupňů Celzia a sušíme dalších 6-8 hodin do požadované konzistence. Palačinky naplníme kešu krémem, případně šlehačkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme dle fantazie čerstvým ovocem nebo oříšky.
Příprava kešu krému
Kešu ořechy namočíme na 1-2 hodiny vo vody, aby změkly a získaly jemnější chuť. Všechny suroviny na přípravu krému vyšleháme do hladka ve vysokorychlostním mixéru. Skladujeme v ledničce 3-4 dny.
Příprava šlehačky
Nejjednodušší způsob přípravy zdravé lahodné šlehačky je její výroba z kokosového krému, který je možné koupit ve většině obchodů.
Konzervu dáme do chladničky na 8 hodin nebo přes noc, aby se kokosový tuk mohl vysrážet na povrchu. Konzervu otevřeme, vyndáme ztuhnuté kousky kokosového krému a ručně vyšleháme.
Kokosový krém si můžeme připravit i doma ze strouhaného kokosu, který zalijeme teplou vodou a mixujeme ve vysokorychlostním mixéru dokuď nezískáme krémové kokosové mléko. Mléko přecedíme a uložíme do ledničky na 8 hodin nebo přes noc.
Kokosový tuk by se měl podobně jako v případě kokosového krému v konzervě vysrážet na povrchu. Kokosový tuk oddělíme a ručně vyšleháme. Protože šlehačka neobsahuje žádné stabilizátory a udrží svůj tvar jenom na omezenou dobu, připravujeme ji až těsně před servírováním.
Příprava čokoládové polevy
Čokoládovou polevu připravíme jednoduše roztopením kokosového oleje ve vodní lázni, do kterého vmícháme kakaový prášek, sůl a kokosový cukr.
Tipy na přípravu lněných palačinek
Lněné palačinky jsou ideální na nedělní snídani, odpolední svačinu i jako dezert po večeři. Lze je jednoduše potřít nevařenou ovocnou chia marmeládou a ozdobit čerstvým ovocem, nebo naplnit kešu krémem a kokosovou šlehačkou a přetvořit je tak na fantastický, lehký a zdravý dezert.
Palačinky se vždy zdobí až těsně před podáváním. Prázdné palačinky lze skladovat v chladničce několik dnů nebo je zmrazit pro pozdější využití.
Palačinky je možné usušit do takové konzistence, jakou člověk chce. Kratší doba sušení bude mít za následek vláčnější a šťavnatější palačinky, delší doba sušení pak prodlouží jejich trvanlivost.