Léčivé šťávy na každý den

lecive-stavy

Každý jistě ví, že ovoce a zelenina jsou zdravé. Existuje mnoho možností, jak je „jíst“. Kdo je nechce jíst přímo ze zahrádky, může je odšťavnit či rozmixovat do léčivých šťáv. Jak na přípravu léčivých šťáv?

Léčivé šťávy, odšťavňování a smoothies si v posledních několika desetiletích získaly oblibu, protože nabízejí snadnou alternativu, jak zlepšit nebo udržet své zdraví. Také se jedná o snadné dodání denní porce ovoce a zeleniny.

Následující článek přináší inspiraci pro 7 jednoduchých ovocno-zeleninových šťáv z velice dostupných surovin především během zimního období.

Základní kořenová zeleninová šťáva (mrkev, celer, červená řepa,  jablko, zázvor)

Na 250 ml jsou potřeba:

  • 4 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší červenou řepu
  • 1cm zázvorového kořene

Podle chuti lze přidat i 1-2 jablka na přislazení, 1/2 citrónu a případně kostky ledu nebo naředit vodou.

Po odšťavnění se šťáva ihned vypije nalačno, skladuje se v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky:

Vynikající tradiční kombinace kořenové zeleniny a řapíkatého celeru s okamžitým čistícím efektem pro krev a posilujícím účinkem pro imunitní systém.

Beta-karoten v mrkvi aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci vůči poškození DNA v důsledku oxidačního stresu.

Červená řepa je významným přírodním prostředkem navozujícím přirozenou očistu jater. Je bohatá na látky betakyanidy, které potlačují růst nádoru a pomáhají předcházet jeho metastázím.

Celer pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, posiluje funkci ledvin a jeho vysoký obsah alkalických minerálů má zklidňující účinek na nervový systém.

Zázvor je vyhledávaným lékem pro své pozitivní účinky na trávicí trakt (zmírňuje nevolnost, potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest, působí protizánětlivě, stimuluje krevní oběh, prohřeje celé tělo a má relaxační účinky.

Sladká karotková šťáva (mrkev, fenykl, pomeranč)

Na 250 ml jsou potřeba:

  • 3 mrkve
  • 2 fenykly
  • 1-2 pomeranče

Lze přidat kostky ledu nebo naředit vodou.
Po odšťavnění se ihned vypije nalačno, skladuje v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky:

Lahodná a velice sladká šťáva oblíbená i u dětí, která díky vysokému obsahu beta-karotenu a vitamínu C posílí imunitní systém v jakémkoliv období.

Vitamín C a beta-karoten v pomeranči a mrkvi aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci poškození DNA v důsledku oxidačního stresu. 

V těle je konvertovaný na vitamín A, který je důležitý také pro zrak a zdraví kůže. Histidin a vysoká hladina železa ve fenyklu pomáhají předcházet anémii.

Fenykl je známý především kvůli vysokému obsahu silic, které způsobují uvolnění hladké svaloviny a úspěšně odstraňují nadýmání, pomáhají také uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí dezinfekčně.

Špenátovo-ananásová šťáva pro posílení imunity a zlepšení zraku (špenát, ananas, mrkev, zázvor)

Na 250 ml je potřeba:

  • 150g špenátu
  • 150g ananasu
  • 2 mrkve
  • zázvor

Lze přidat kostky ledu nebo naředit vodou.

Po odšťavnění se ihned vypije nalačno, skladuje v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky:

Tato výborně chutnající zelená šťáva kombinující špenát a ananas je fantastickým způsobem, jakým přidat do stravy velké množství špenátu. Špenát patří mezi druhy zeleniny, které vážou velké množství chemikálií a těžkých kovů, proto je třeba používat co nejlepší bio kvalitu. 

Vysoká hladina železa ve špenátu v kombinaci s chlorofylem podporují tvorbu červených krvinek a okysličení celého organismu. Špenát je dále bohatý na vitamín K (důležitý pro zdravé kosti), kyselinu listovou (důležitou pro zdravý vývoj plodu a snížení rizika aterosklerózy) a vitamín A (důležitý pro zdravou imunitu, zrak a kůži).

Ananas je kromě vysokého množství vitamínu C bohatý na enzym bromelain se silnými protizánětlivými účinkami, který pomáhá trávit bílkoviny a také předcházet alergických reakcím. Ananas má také prokázané ochranné účinky vůči makulární degeneraci a poškození zraku.

Očišťující citrusovo-zeleninová šťáva (Římský salát, Čekanka, Okurka, Fenykel, Pomeranč, Grep, Petrželová nať, Koriandrová nať)

Na 250 ml je potřeba:

  • 150g římského salátu
  • 1 čekanka
  • 1/2 okurky
  • 1/2 fenyklu
  • 1/2 pomeranče
  • 1 grapefruit
  • petrželová ňať

Lze přidat kostky ledu nebo naředit vodou.

Po odšťavnění se ihned vypije nalačno, skladuje v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky:

Tato chuťově i nutričně kompletní šťáva se vyznačuje významnými detoxikačními účinky na játra. Detoxikační účinek šťávy lze podpořit zařazením zeleného čaje a čerstvého granátové jablka jako dopolední svačinu.

Zelený čaj a granátové jablko jsou známé jako spouštěče enzymů 2. fázy detoxikace, během které zneškodňují nebezpečné volné radikály a pomáhají navázat škodlivé substance na látky rozpustné ve vodě a vyloučit je z těla.

Grapefruit pomáhá při hubnutí a pro svůj vysoký obsah kyseliny salicylové je jedným z nejcennějších přírodních prostředků na rozpuštění usazeného vápniku v kloubech způsobujícího osteoartrózu. 

Fenykl je známý především kvůli vysokému obsahu silic, které způsobují uvolnění hladké svaloviny a úspěšně odstraňují nadýmání, dále pomáhají také uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí dezinfekčně. 

Celer pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, posiluje funkci ledvin a jeho vysoký obsah alkalických minerálů má zklidňující účinek na nervový systém. 

Petrželová a koriandrová nať pomáhají uvolnit těžké kovy ze tkání do krevního oběhu, proto v případě, že se někdo snaží zbavit i těžkých kovů, doporučuj ese také zařadit alespoň 20 minut před vypitím šťávy Aloe Vera gel, který rozšiřuje krevní kapiláry a pomůže živinám ze šťávy dostat se do mezibuněčných prostor.

Také se jako výživový doplněk doporučuje chlorella, která je známá svou schopnosti navázat těžké kovy vyplavené do krevního oběhu a vyloučit je z těla.

Zelená šťáva pro zdravá střeva (Hlávkový salát, Celer, Zelí, Mrkev, Zázvor, Zelená hruška, Zelené jablko)

Na 250 ml je potřeba:

  • 1/2 hlávkového salátu
  • 1/2 svazku celeru
  • 150g bíleho zelí
  • 2 mrkve
  • 1 zelená hruška
  • 1 zelené jablko, zázvor

Lze přidat kurkumu na zvýšení protizánětlivého účinku na střevní stěny.

Po odšťavnění se ihned vypije nalačno, skladuje v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky:

Tato vynikající zeleninová šťáva se osvědčila jako výborná prevence, i jako prostředek ke zmírnění chronických zánětu v tenkém i tlustém střevě.

Šťáva ze zelí je silně protirakovinová: látky v ní obsažené, tzv. isokyanáty zrychlují rozklad škodlivého estrogenu zodpovědného za rakovinu prsu nebo prostaty, a zpomalují růst rakovinových buněk u dalších typů rakoviny.

Zelí slouží také jako výborný čistič střevního prostředí. Spojení síry s chlórem je účinné při čištění sliznic zažívacího ústrojí.

Plynatost po pití šťávy je následek uvolnění zahnívajících odpadových látek ve střevech a je přirozeným procesem střevní očisty. Syrová šťáva z karotky smíchaná se syrovou šťávou ze zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který pomáhá při zánětu dásní, vedoucím k paradontóze.

Ananasovo-zeleninová šťáva pro lepší zažívání (Římsky salát, Celer, Fenykl, Ananas, Máta)

Na 250 ml je potřeba:

  • 1 římsky salát
  • 1 fenykl
  • 1 svazek celeru
  • 150g ananasu
  • máta

Po odšťavnění se ihned vypije nalačno, skladuje v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky:

Tato velice sladce a lahodně chutnající světle zelená šťáva podporuje trávení a zmírňuje zažívací potíže. Fenykl je známý především kvůli vysokému obsahu silic, které způsobují uvolnění hladké svaloviny a úspěšně odstraňují nadýmání, dále pomáhají také uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí dezinfekčně. 

Celer pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, posiluje funkci ledvin a jeho vysoký obsah alkalických minerálů má zklidňující účinek na nervový systém. 

Ananas je kromě vysokého množství vitamínu C bohatý na enzym bromelain se silnými protizánětlivými účinkami, který pomáhá trávit bílkoviny a také předcházet alergických reakcím.

Čerstvá máta povzbuzuje chuť k jídlu, je velmi vhodným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení. Má uklidňující účinky na náš metabolismus, pomáhá proti bolestem trávicího traktu, a podporuje tvorbu žluči, která je důležitá pro trávení tuků.

Zelená šťáva pro zdravé nehty, vlasy, dásně i zklidnění nervového systému (Mrkev, Celer, Okurka, Špenát, Grep a Jablko)

Na 250 ml jsou potřeba:

  • 3 mrkve
  • 150g špenátu
  • 1/2 celeru
  • 1 okurka
  • 1/2 grapefruitu
  • 1 červené jablko
  • muškátový ořech
  • koriandr

Lze přidat kurkumu na zvýšení protizánětlivého účinku na střevní stěny.

Po odšťavnění se ihned vypije nalačno, skladuje v ledničce do 24 hodin, nebo zmrazí.

Léčivé účinky

Kombinace špenátu, karotky a okurky je pro svůj vysoký obsah křemíku a síry osvědčeným receptem pro růst vlasů a zdravé nehty.

Vysoký obsah draslíku v okurce harmonizuje vysoký i nízky krevní tlak a poskytuje první pomoc při zánětech dásní.

Kombinace špenátové, celerové a karotkové šťávy má pro svůj vysoký obsah železa, draslíku a hořčíku zklidňující účinky na nervový systém. Koření muškátový oříšek a koriandr působí také proti depresím a úzkosti.