Langoše – nejlepší recept
Pokud dostanete chuť na langoše, už pro ně nemusíte běhat do stánku. Podle tohoto jednoduchého receptu si připravíte tuto výbornou pochoutku snadno a rychle přímo u vás doma.
Tato východoevropská specialita je podobná těstu na domácí pizzu, ale má plošší tvar a hustší strukturu. Langoš, doplněný kečupem, česnekem a sýrem, je chutná a sytá pochoutka. Zde je vše, co potřebujete vědět k přípravě tradičního kynutého langoše s kečupem, česnekem a sýrem.
Langoše
Langoš je pravděpodobně nejoblíbenější pouliční jídlo ve střední a východní Evropě, které se podává teplé a často se podává jako svačina na cestách. Zatímco tradiční langoš se jednoduše potírá česnekem a strouhaným sýrem, obvykle se podává s trochou kečupu, který mu dodává pikantní a sladkou chuť.
V dnešní době se tradiční kynuté langoše v Maďarsku a dalších středoevropských zemích stále připravují podle stejných klasických receptur. Podávají se však také s různými přílohami, včetně sladkých džemů, slaných mas a dokonce i domácí zmrzliny. Klasické langoše se mohou podávat s trochou kečupu, česneku a sýra.
Langoš se obvykle připravuje ve fritéze nebo na pánvi. Tím získají charakteristický křupavý povrch a křehký vnitřek. Tradičním způsobem, jak si vychutnat tuto chutnou svačinu, je konzumace langošů za tepla, ale skvělé jsou i za studena.
TIP: Kromě langošů můžete vyzkoušet i recepty na šneky z listového těsta, pizza šneky, zdravou pizzu nebo vegan pizzu.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 3/4 šálku teplé vody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- na langoš: kečup, česnek a sýr
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, droždí a cukr. Postupně přidávejte teplou vodu a neustále míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto hněťte 5-10 minut na lehce pomoučeném povrchu, dokud nebude hladké a pružné.
- Těsto vložte do vymazané mísy a přikryjte vlhkou utěrkou. Odstavte na teplé místo a nechte 1-2 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto propracujte a vytvarujte do plochého kotouče. Pomocí válečku rozválejte disk na 30centimetrový kruh.
- Rozehřejte pánev na středním plameni a pokapejte ji lžící oleje. Na pánev položte kolečko langoše a smažte 3-4 minuty, v polovině ho obraťte.
- Po osmažení langoš přendejte na papírovou utěrku, aby okapal olej.
- Langoš potřete vrstvou kečupu a poté posypte prolisovaným česnekem, strouhaným sýrem a špetkou soli.
Pokud hledáte svačinu, která je plná chuti a struktury, kynutý langoš s kečupem, česnekem a sýrem je skvělým začátkem. Díky rychlé a snadné přípravě tento oblíbený východoevropský pokrm jistě potěší i ty nejvybíravější jedlíky.