Korbáčiky – nejlepší recept
Další recept týmu Verge.cz potěší každého milovníka sýra. Domácí korbáčiky z mozzarelly, které jsou chutnější a levnější než ty ze supermarketu.
Korbáčik je sýr tradičně známý v zemích východní Evropy je to lahodný sýr, které je naprosto božské s chlebem nebo krekry a sklenkou dobrého vína. K tomu, abyste si doma připravili vlastní korbáčik, budete potřebovat jen několik jednoduchých ingrediencí a asi 15 minut času.
Korbáčik
Korbáčik se vyrábí tradičními sýrařskými postupy, které se na Slovensku používají již po staletí. Jedná se o měkký bílý sýr jemné chuti s mírně slanou příchutí, který se obvykle tvaruje do válce připomínajícího buben. Sýr se může jíst čerstvý nebo se používá při vaření a obvykle se podává s chlebem, suchary nebo jinými chlebovými pokrmy.
Tento sýr se dobře kombinuje s různými druhy chleba, krekry, těstovinami nebo i zeleninou. Protože má jedinečnou chuť, lze jej použít do pokrmů, jako je rizoto (recept), saláty nebo jako zálivku na domácí pizzu a burgery. Lze ho také podávat jako předkrm s olivovým olejem nebo medem.
Ingredience
- 500 g sýra mozzarella nakrájeného na plátky
- 2 šálky vody
- 1 ½ lžičky soli
Postup
- Dejte dva šálky vody do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte sůl a míchejte vodu, dokud se rovnoměrně nerozmíchá.
- Do slané vroucí vody vložte na plátky nakrájenou mozzarellu. Lžící míchejte sýr, dokud se nezačne lepit na lžíci.
- Jakmile se přilepí, začněte ze sýra tvořit malé kuličky. Vytvořené sýrové kuličky položte na talíř a dejte stranou.
- Vezměte jednu sýrovou kuličku po druhé a začněte za ni tahat jako za provázek. Když budete pokračovat v tahání sýra, měl by se z něj vytvořit dlouhý provázek.
- Dlouhé sýrové provázky vložte do mísy se studenou osolenou vodou. Nechte je několik minut stát ve studené osolené vodě, aby vychladly.
- Vyjměte sýr z mísy a položte ho na papírovou utěrku, aby se osušil.
- Korbáčiky podávejte s plátky selského chleba.
Váš domácí sýrový korbáčik je nyní připraven k vychutnání! Měl by mít úžasně krémovou a vláknitou strukturu a zaručeně rychle zmizí.