Kokosová bábovka – recepty
Kokosová bábovka je sladký, nadýchaný a vláčný moučník, který je ideální pro každou zvláštní příležitost nebo jen jako chutný dezert k odpolední kávě. Toto lahodné mistrovské dílo je vyrobeno z hustého dortového základu, který je prosycený kokosovou příchutí, poté je proložen hedvábným kokosovým krémem a zakončen bohatým posypem z drceného kokosu. Kombinace lehké a nadýchané konzistence dortu a intenzivní kokosové chuti způsobí, že vaše chuťové pohárky budou tančit blahem.
Bábovka se peče v tradiční formě, která jí dává krásný, jednolitý tvar. Samotné těsto se může skládat ze smetanového sýra, másla, cukru, vajec, mouky, prášku do pečiva a soli.
Zvláštností tohoto moučníku je přidání kokosového mléka a drceného kokosu, který mu dodává nádhernou tropickou sladkost a bohatou, intenzivní kokosovou chuť. Po upečení se bábovka potře kokosovou polevou a poté se posype dalším strouhaným kokosem.
Recept na kokosovou bábovku – bábovka s kokosem
Dostatečně hutná, aby se při krájení nerozpadla, dostatečně jemná a nadýchaná, aby se dokonale rozpadla, sladká, ale ne přeslazená, s tím správným množstvím kokosové chuti v každém soustu. Tato kokosová bábovka vás dostane.
Ingredience na kokosovou bábovku
- 1 hrnek másla pokojové teploty
- 2 a 1/2 hrnku cukru
- 4 velká vejce
- 2 lžičky kokosového extraktu
- 1 lžička vanilky
- 1/2 hrnku mléka
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek drceného kokosu
Na polevu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička kokosového extraktu
- 2/3 hrnku strouhaného kokosu
Postup na kokosovou bábovku
- Předehřejte troubu na 160 °C. Do středu trouby umístěte mřížku. Důkladně vymažte a lehce vysypte moukou formu. Máslo a cukry šlehejte společně při střední rychlosti, dokud se nevytvoří nadýchané drobky.
- Přidejte vejce, vanilku a kokosový extrakt a znovu šlehejte do hladka. Přidejte mléko, šlehejte na nízkou rychlost, aby se spojilo. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Znovu šlehejte, dokud se nespojí. Vmíchejte kokos.
- Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 60-65 minut, dokud není těsto na povrchu zlatavé a na okrajích světle hnědé. Nechte 15 minut vychladnout na mřížce.
- Po 15 minutách položte na bábovku chladicí mřížku, pevně přidržte boky a formu na mřížku obraťte. V případě potřeby na formu silně poklepejte dřevěnou lžící, aby se bábovka z formy uvolnila. Před glazováním nechte bábovku zcela vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Máslo rozpusťte v malé skleněné misce. Přidejte moučkový cukr, mléko a kokosový extrakt. Vyšlehejte do hladka. Poleva by měla ze lžíce stékat bílým pramínkem. V případě potřeby přidejte lžičku mléka na zředění nebo 1-2 lžíce moučkového cukru na zahuštění.
- Hotovou polevou pokapejte bábovku. Hojně posypte kokosem. Skladujte při pokojové teplotě, volně přikryté, nejlépe ne vzduchotěsně.
- Tato bábovka vydrží pěkně vláčná po dobu 3-4 dnů.
Hrnková bábovka z hladké mouky – recept
Upečte si s námi sladký poklad české kuchyně – nostalgickou hrníčkovou bábovku s olejem. Tento recept potěší všechny milovníky rychlé přípravy. V troubě ji máte za pár minut a nepotřebujete ani váhu. Výsledný moučník je nadýchaný a nádherný na pohled.
Ingredience na hrnkovou bábovku z hladké mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1/3 hrnku oleje
- 3/4 hrnku mléka
- holandské kakao
- sádlo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
Postup na hrnkovou bábovku z hladké mouky
- Bábovkovou formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
- Ze všech surovin (kromě holandského kakaa), vytvoříme těsto. Část těsta obarvíme holandským kakaem.
- Do formy nalijeme nejdříve část bílého těsta, pak tmavého a nakonec zbytek bílého těsta.
- Dáme péct na 35 minut na 180 °C. Doba pečení je pouze orientační, propečenost zkusíme vpíchnutím špejle. Pokud zůstane suchá, bábovka je upečená.
TIP: Vyzkoušejte i cuketovou bábovku, vláčnou makovou bábovku, tvarohovou bábovku nebo třeba veganskou bábovku se skořicí a kakaem.
Bábovka z hladké mouky – hrníčková bábovka s kokosem – recept
Oblíbený hrníčkový recept – nemusí se nic složitě odměřovat. Bábovku připravíme trochu netradičně s kokosem. Pokud do části těsta přidáme kakao, bude výsledná dobrota krásně mramorovaná. Výborně se hodí ke kávě nebo na snídani.
Ingredience na bábovku z hladké mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 0,5 hrnku oleje
- 0,5 hrnku mléka
- 0,75 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1-2 lžíce kakaa (volitelně)
Na přípravu formy:
- tuk na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
Postup na hrníčkovou bábovku s kokosem
- Vejce ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem do pěny.
Vyhřejeme troubu na 180 °C. - Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru, kokos a mléko.
- Metličkou vše smícháme v hladkou směs. Do části těsta můžeme přidat kakao (tmavou část pak lijeme na světlou).
- Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
- Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (cca 40 minut). Propečení zkoušíme vpíchnutím špejle, musí zůstat suchá.
- Necháme lehce vychladnout a poté vyklopíme z formy.
Hrnková bábovka bez mléka – recept
Vanilková bábovka bez mléka. Vynikající měkký, vláčný a elegantní vanilkový moučník. Tato bábovka se báječně hodí k čerstvým ostružinám a granátovému jablku a polevě. Ideální dezert.
Ingredience na hrnkovou bábovku bez mléka
- 2 a ¼ hrnku hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 3 vejce
- 1 a ½ hrnku bílého krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku avokádového oleje
- 1 hrnek ovesného mléka
Na polevu
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2-3 lžíce ovesného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na hrnkovou bábovku bez mléka
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte moukou formu, aby se bábovka nepřichytila.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou.
- V jiné míse pak 10 minut šlehejte vejce, cukr a vanilku při vysokých otáčkách elektrickým mixérem. Během míchání přidávejte olej.
- Poté snižte rychlost a přidejte část suchých přísad, následně přidejte část mléka a střídejte je. Těsto nalijte do formy.
- Pečte 45-50 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Před vyjmutím nechte bábovku 10 minut stát ve formě.
- Připravte si polevu. Přísady šlehejte, dokud nevznikne hladká poleva. Nalijte ji na bábovku a nechte ztuhnout.
Hrnková bábovka s pudinkem – recept
Tato bábovka v sobě ukrývá překvapení v podobě náplně z vanilkového pudinku. Díky tomu zůstává krásně vláčná a na řezu v kombinaci s kakaovým mramorováním vypadá neodolatelně.
Ingredience na hrnkovou bábovku s pudinkem
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 1 lžíce tmavého kakaového prášku
Na náplň
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru
Postup na hrnkovou bábovku s pudinkem
- V míse smícháme všechny sypké suroviny kromě kakaa a přichystáme si ostatní.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
- Do sypkých surovin zamícháme mléko, olej a vejce. Polovinu těsta oddělíme, přidáme kakao, lžíci mléka a důkladně promícháme.
- Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme menší polovinu světlého těsta, menší polovinu tmavého těsta a pak opatrně vložíme horký pudink tak, aby se nedotýkal stěn bábovky, dobře to jde lžící.
- Pudink zalijeme zbytkem tmavého těsta, dolijeme těsto světlé a formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 45-50 minut.
- Po upečení necháme bábovku vychladnout ve formě a až potom vyklopíme.
- Bábovka se lépe krájí, když ji napřed dáme vychladit do ledničky.
TIP: Vyzkoušejte také recept na hrníčkovou banánovou bábovku.
Bábovka z kokosové mouky – recept
Co může být lepšího než nadýchaná bílá kokosová bábovka? Je snadná na přípravu a je tak lehká a vzdušná, že je to jako kousat do nadýchaného kokosového obláčku. Neobsahuje ořechy ani cukr.
Ingredience na bábovku z kokosové mouky
- 120 g kokosové mouky
- 65 g náhražky cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilky
- 100 g zakysané smetany
- 125 ml kokosového mléka
- 1 lžíce másla – rozpuštěné
- 5 vajec
Postup na bábovku z kokosové mouky
- V míse prošlehejte suché přísady.
- Přidejte mokré přísady a míchejte, dokud se důkladně nepromísí.
- Nalijte do vymazané formy na bábovku.
- Pečte při teplotě 180 °C zhruba 35-40 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Ozdobte oblíbeným dortovým krémem nebo nechte bábovku jen tak.
Margot bábovka – recept
Tyčinka Margot je oblíbená pro svou typickou kokosovo-čokoládovou chuť. Pokud ji máte také rádi, určitě zkuste tuto bábovku. Oproti tradiční bábovce obsahuje recept navíc jen jednu tyčinku Margot – ta ale dává výsledné bábovce úplně jinou chuť.
Ingredience na margot bábovku
- 1 tyčinka Margot
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2/3 hrnku moučkového cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- čokoláda na vaření
- kokos na ozdobu
Postup na margot bábovku
- Nastrouhanou tyčinku Margot smícháme s moukou a kypřícím práškem.
- Ušleháme žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem a s olejem a postupně přiléváme mléko.
- Pak vlijeme do moučné směsi a důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků.
- Do vymaštěné a hrubou moukou vysypané bábovkové formy nalijeme těsto. Pečeme při 180°C asi tak 50 minut.
- Upečenou bábovku polijeme roztopenou čokoládou na vaření a posypeme kokosem.
Bábovky jsou velmi rozšířené moučníky ve střední Evropě. Připravuje se tedy nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku anebo na jihu Německa. Ačkoli není jisté, jak a kdy se bábovka na naše území dostala, zmínky o ní se poprvé objevují v 15. století.
Co ale tento poněkud zvláštní výraz vlastně znamená? Vysvětlení existuje hned několik. Jedno tvrdí, že bábovku pečou rády staré ženy, druhé říká, že jim chutná a třetí naznačuje, že odkazuje na pečící formu, jež měla tvar tváře „báby“. Také se ale mohla při porodu předkládat porodním babám.
Možná ale není pravdivé ani jedno z těchto tvrzení. Důležité je, že bábovka je stálicí v každé rodině a tento moučník je všeobecně velice populární pro svou jednoduchost i variabilitu receptů.