Kefírová buchta – recept
Kefírová buchta (buchta z kyšky) je dokonalým spojením chuti a zdraví. Skvělé probiotické účinky kefíru (kyšky) se promítnou do vašeho trávení a imunitního systému, zatímco lahodná chuť čerstvé buchty vás zahřeje u srdce.
Kefír je mléčný produkt s mírně kyselou chutí, který se vyrábí fermentací kravského nebo ovčího mléka. Během procesu fermentace se v mléce tvoří zdravé probiotické bakterie, které jsou prospěšné pro naši trávicí soustavu.
Obsahuje také vitamíny, minerály a další živiny, které jsou pro tělo důležité. Pravidelná konzumace kefíru má pozitivní vliv na naši imunitu, zažívání a celkovou pohodu.
Kyška je jakýkoli mléčný výrobek vzniklý pomocí mléčné kultury, ať už se jedná o jogurt, kefír nebo smetanu. Podmínkou je, že produkt musí obsahovat minimálně jeden milion mléčných bakterií na gram.
Kefírka – recept na jednoduchou buchtu z kefíru (buchta z kyšky)
Tato jednoduchá kefírová buchta (z kyšky) je podobně jako třeba tvarohový dezert skvělou volbou pro všechny, kteří mají rádi snadno připravitelné dezerty plné chuti.
Kefír dodá buchtě svěží a lehce kyselou chuť, která se bude výborně doplňovat s ovocem nebo cukrovým posypem. Vyzkoušejte tento recept a vychutnejte si jednoduchost a vynikající chuť této kefírové pochoutky.
Jednoduchá buchta z kefíru – ingredience
- 250 ml kefíru (kyšky)
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 80 ml rostlinného oleje (např. slunečnicového)
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- vanilkový cukr (podle chuti)
Jednoduchá buchta z kefíru – postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení buchty. Můžete ji vymazat máslem nebo vyložit pečícím papírem, aby se buchta lépe vyndávala.
- Ve větší míse smíchejte kefír, vejce, cukr, vanilkový cukr a rostlinný olej. Promíchejte všechny ingredience do hladkého těsta.
- Poté přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Opět promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy.
- Buchtu dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-35 minut, nebo dokud nebude buchta zlatavá a propečená. K ověření použijte špejli, kterou zasunete do středu buchty – má-li suchý povrch, je buchta hotová.
- Po upečení nechte buchtu chvíli vychladnout ve formě a poté ji opatrně vyndejte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Kefírovou buchtu můžete podávat posypanou moučkovým cukrem, případně s ovocem na ozdobu.
Kefírová buchta s kakaem – recept
Toto je recept na kefírovou buchtu s kakaem, který můžete vyzkoušet a sdílet s rodinou a přáteli. Užijte si osvěžující chuť a prospěšné účinky kefíru společně s bohatou a příjemnou chutí kakaové buchty.
Kefírová buchta s kakaem – ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku kakaového prášku
- 1/2 šálku cukru
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1 šálek kefíru
- 1/2 šálku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Kefírová buchta s kakaem – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech na pečení buchty.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, kakaový prášek a cukr. Důkladně promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné rozložení ingrediencí.
- V jiné míse smíchejte vejce, rostlinný olej, kefír, mléko a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs.
- Postupně přidejte mokré ingredience do mísy se suchými ingrediencemi. Míchejte stále dokola, dokud nedostanete homogenní těsto bez hrudek.
- Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.
- Dejte plech do předehřáté trouby a pečte buchtu asi 20-25 minut.
- Vyjměte plech z trouby a nechte buchtu chvíli vychladnout. Poté ji nakrájejte na kousky a podávejte.
TIP:
- Pokud máte rádi ořechy nebo sušené ovoce, můžete do těsta přidat hrst mletých ořechů nebo nasekaných sušených meruněk, rozinek či višní.
- Pro větší sladkost můžete buchtu posypat moučkovým cukrem nebo ji polít čokoládovou polevou.
Výborný kefírový koláč s jablky – recept
Jablka jsou oblíbeným ovocem pro pečení a koláče. Jsou šťavnatá, sladká a dodávají dezertům úžasnou chuť a texturu. Výborný kefírový koláč s jablky patří k oblíbeným receptům.
Tato kombinace vytváří dokonalou rovnováhu mezi svěžestí a sladkostí, kterou budou milovat všichni členové rodiny i hosté na slavnostním obědě.
Výborný kefírový koláč s jablky – ingredience
- 3 středně velká jablka
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku kefíru
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžíce másla (na vymazání formy a posypání)
- cukr s vanilkou (na posypání)
Výborný kefírový koláč s jablky – postup
- Oloupejte jablka, zbavte je jader a nakrájejte na tenká kolečka.
- Vymažte koláčovou formu máslem a posypejte ji trochou mouky.
- Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
- V další míse smíchejte mokré ingredience – kefír, rostlinný olej, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs.
- Přidejte mokré ingredience do suchých a důkladně promíchejte, dokud nezískáte jednolitou těstovitou konzistenci.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Do připravené formy nalijte polovinu těsta a zarovnejte. Položte na těsto polovinu nakrájených jablek.
- Poté přidejte druhou polovinu těsta a znovu zarovnejte. Na povrchu koláče uspořádejte zbývající jablka.
- Na konec posypte povrch koláče cukrem s vanilkou, což dodá dezertu jemnou karamelovou chuť.
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35-40 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý a jablka jsou měkká.
- Hotový koláč nechte chvíli vychladnout v misce, poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Vláčná kefírová bábovka hrnková (rychlá kefírová bábovka) – recept
Toto je recept na chutnou kefírovou bábovku, která se dá připravit za pár minut a zaujme svou nadýchaností a vláčným středem.
Bábovka s kefírem se může podávat k odpolední kávě, na svačinu nebo na rodinné oslavy. Nechte se inspirovat tímto receptem a vytvořte si svoji oblíbenou verzi této tradiční pochoutky.
Zamilujte si jednoduchost a chuť této nadýchané a rychlé kefírové bábovky. S vůní vanilky a vláčným středem bude tato bábovka s kefírem lahodit všem milovníkům sladkých pochoutek.
Bez složitých postupů a dlouhého pečení si vychutnejte tento skvělý recept na nejlepší kefírovou bábovku.
Vláčná kefírová bábovka – ingredience
- 1 hrnek kefíru
- 1 hrnek bílého cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Vláčná kefírová bábovka – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku. Vymažte ji máslem a vysypte trochou mouky, aby se bábovka lépe vyndávala.
- V jednom hrnku smíchejte kefír, bílý cukr a rostlinný olej. Důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt do směsi kefíru a znovu promíchejte.
- Do misky prosejte hladkou mouku a přidejte kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Důkladně promíchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience do směsi se kefírem a promíchejte do hladkého těsta. Stačí ho jemně promíchat, aby byla bábovka nadýchaná.
- Nalijte těsto do připravené formy na bábovku.
- Dejte formu do předehřáté trouby a pečte bábovku asi 40-50 minut, nebo dokud není zlatavá a zespodu pevná. Pro ověření, zda je bábovka s kefírem upečená, můžete zkusit zapíchnout do středu špejli – pokud vyjde suchá, je bábovka hotová.
- Vyjměte bábovku z trouby a nechte ji vychladnout v misce po dobu asi 10 minut. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Nejlepší kefírová bábovka je připravena k podávání, posypte ji moučkovým cukrem, nebo polijte čokoládovou polevou.
Kefírová buchta je skvělou volbou pro každého milovníka sladkých pochoutek. Díky kefíru má buchta příjemnou kyselinku a je mnohem lehčí než klasické buchty. Navíc je kefír bohatý na prospěšné bakterie, které přispívají k lepšímu trávení a celkovému zdraví.
Vyzkoušejte některý z receptů a nechte se unést vůní a chutí této lahodné buchty z kefíru. Můžete ji podávat na snídani, svačinu, nebo ji připravit na oslavu s přáteli a rodinou. Přizpůsobte si ji svým představám a přidejte oblíbené ovoce, čokoládu, ořechy nebo semínka, abyste vytvořili svou vlastní unikátní verzi této lahůdky.