Kedlubnový nákyp
Kedlubnový nákyp je výtečným pokrmem, který spojuje jemnou texturu kedluben s lahodnou kombinací šunky a ementálu. Tento chutný a sýrový nákyp se připravuje jednoduchým způsobem. Plátky kedluben jsou podušeny, poté se vrství s kousky šunky a ementálu do pekáčku. Následně je zalito směsí vejce, smetany, maizeny a posypáno strouhaným sýrem. Celý nákyp se zapeče v troubě, čímž vzniká lahodná a sýrová pochoutka.
Kedlubnový nákyp je výjimečným pokrmem, který propojuje jemnou chuť a texturu kedluben s bohatým sýrovým plněním. Příprava tohoto nákypu je podobně jako v případě houbového nákypu relativně jednoduchá a výsledkem je skvělý pokrm, který se hodí jako hlavní jídlo nebo dokonce jako chutný příloha. Kedlubnový nákyp je dokonalým způsobem, jak využít sezónních kedluben a vytvořit výživný a chutný pokrm.
Příprava kedlubnového nákypu začíná podušením plátků kedluben. Toho lze dosáhnout jednoduše tím, že kedlubny vaříte ve vodě nebo je dusíte na pánvi s trochou oleje. Podušené kedlubny jsou pak nakrájeny na plátky, které se použijí jako základ nákypu.
Na vrstvu podušených kedluben se přidávají kousky šunky a ementálu, které přináší slanou a sýrovou chuť. Tyto ingredience jsou rovnoměrně rozmístěny ve vrstvách, aby se zajistila rovnoměrná distribuce chutí a textur. Šunka a ementál přidávají do nákypu další rozměr chutí a zajišťují, že každý kousek bude plný sladkosti a slanosti.
TIP: Vyzkoušet můžete také kedlubnovou polévku.
Ingredience
- 8 kedluben
- 250 g vařené šunky
- 120 ementálu v celku
- 2 vejce
- 250 ml sladké smetany
- 2 lžíce maizeny
- Mletý pepř
- Sůl
- Muškátový oříšek
- 2 lžíce nastrouhaného sýra
Postup přípravy
- Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které dusíme nad párou asi 10 minut. Šunku a ementál nakrájíme na menší kousky. Za zapékací mísy klademe střídavě vrstvu udušené kedlubny a vrstvu šunky se sýrem.
- Vejce rozšleháme, smícháme se smetanou a maizenou. Ochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Směsí polijeme nákyp a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Celý kedlubnový nákyp je zalitý směsí z vajec, smetany, maizeny a posypaný strouhaným sýrem. Tato směs dodává nákupu krémovou konzistenci a zajišťuje, že ingredience budou držet pohromadě. Pekáček s nákypem se pak zapeče v troubě, čímž se vytvoří zlatavá a křupavá vrstva na povrchu nákypu. Výsledkem je chuťově bohatý a sýrový nákyp, který se rozplývá na jazyku.
Kedlubnový nákyp je vynikajícím způsobem, jak využít sezónní kedluben a vytvořit chutný a sýrový pokrm. Jeho příprava spočívá v podušení kedluben, vrstvení s šunkou a ementálem, a zapékání s vejcem, smetanou, maizenou a strouhaným sýrem.
Výsledkem je křupavá a sýrová pochoutka, která potěší vaše chuťové buňky. Kedlubnový nákyp je skvělou volbou jako hlavní jídlo nebo příloha a zaručuje vám sladkou a sýrovou rozkoš při každém soustu.