Katův šleh – nejlepší recept
Pokrm katův šleh je tradiční český pokrm, který byl původně oblíbený v okolí Mladé Boleslavi. Pokrm, jehož historie sahá až do středověku, se skládá z proužků vepřové nebo hovězí svíčkové vařených v omáčce ze směsi kečupu, hořčice, cibule a vývaru. Do omáčky se přidávají čerstvé přísady, jako je česnek a kyselé okurky, které jí dodávají výraznou chuť a strukturu s nádechem pikantnosti.
Jídlo katův šleh se obvykle podává jako vydatný hlavní chod spolu s vařenými bramborami a zeleninou. Aby omáčka dostala šťávu, přidávají do ní někteří lidé bílé víno, papriku nebo nakládané okurky. Kombinace husté omáčky, křehkého masa a křupavé zeleniny vytváří úžasně chutné a uklidňující jídlo.
Jídlo katův šleh je oblíbenou součástí české kuchyně a najdete ho po celé zemi v restauracích i domácnostech. Je to jedno z těch jídel, které si nejlépe vychutnáte s rodinou u stolu, a v mnoha částech České republiky je častou součástí nedělních obědů.
U jídelního stolu se nad tímto pokrmem jistě setkáte s nespočtem usměvavých tváří, až se pustíte do tohoto lahodného talíře s katovým šlehem a vším, co k němu patří!
Pokud máte rádi maso, podívejte se a připravte si tyto další lahodné recepty:
- kuřecí supreme
- kuřecí paprikáš
- krůtí prsa na bylinkách
- krůtí karbanátky
- vepřové v mrkvi
- vepřové maso v sladkokyselé omáčce
- trhané hovězí
- hovězí na česneku
- pečený králík
Katův šleh – recept
Tento pikantní pokrm je krásnou směsí kontrastních chutí a textur, které dohromady vytvářejí jedinečný a chuťově výrazný zážitek.
Čas přípravy
- 50 minut
Ingredience na katův šleh
- 250 g maso /kuřecí, krůtí, vepřové, králičí/
- 1 PL kečup
- 1 ČL hořčice – Dijonská
- 1 PL olej – olivový
- ½ cibule
- vývar
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 1 kyselá okurka
- 2 PL víno – bílé
- sůl
- pepř
Postup na katův šleh
- Na oleji zprudka orestujeme maso pokrájené na nudličky nebo kostky.
- Osolíme jej a opepříme.
- Přidáme kečup, hořčici, česnek a papričku.
- Vše promícháme a zalijeme vínem a vývarem. Množství podle tuhosti masa.
- Hotové jídlo zredukujeme, aby šťávy bylo jen malé množství. Ne aby v ní maso plavalo.
- Přidáme cibuli nakrájenou na plátky a nahrubo nastrouhanou okurku.
- Po třech minutách odstavíme z plamene a dochutíme ještě kouskem utřeného, nebo posekaného česneku a chilli.
Zajímavosti o katově šlehu
V České republice se nezřídka podává unikátní pokrm zvaný katův šleh. Tento pokrm obvykle kombinuje kyselý okurek, bílé víno, cibuli, česnek a vývar. Směs chutí mu dodává sytou a slanou chuť a je častým oblíbeným pokrmem mnoha českých obyvatel.
- Katův šleh má dlouhou a zajímavou historii. Pochází z 15. století, kdy ji vytvořili kuchaři v Českém království. Tento recept se používal ke stravování královského dvora i dalších šlechtických rodin v okolí. Pokrm je dokonce zmíněn v několika královských úředních dokumentech.
- Původ názvu tohoto pokrmu je trochu záhadou, ale někteří se domnívají, že pochází z katova biče trestu pocházejícího ze středověku, při němž byli zločinci v rámci výkonu trestu bičováni. Tento tradiční trest se v České republice praktikoval až do konce 19. století.
- Přísady do katova šlehu pocházejí z místních zdrojů z České republiky. Například kyselé okurky se pěstují v jižních Čechách. Cibule a česnek pak pocházejí z místních trhů a bílé víno se obvykle vyrábí na Moravě. A konečně, použitý vývar se také vytváří z místních surovin.
Katův šleh je v České republice oblíbeným pokrmem a běžně se podává v restauracích po celé zemi. Jedná se o jedinečný pokrm, který jistě potěší chuťové pohárky každého. Kromě lahodné chuti s sebou pokrm nese i zajímavou historii, která jistě zaujme každého, kdo se o něm doslechne.