Karamelové větrníky – nejlepší recept
Nevíte, co upéct z listového těsta? K zítřejší kávě si pro vás připravil tým Verge.cz fajnový dezert, kterým uděláte radost (nejen) dětem. Jsou to domácí karamelové větrníky! Udělejte si větrník doma sami, budete vědět, že je z těch top surovin a uděláte si ho tolik, na kolik budete mít chuť.
Karamelové větrníky jsou vynikající český dezert, který roztančí vaše chuťové pohárky. Tato tradiční sladká pochoutka se skládá z vrstev plátků listového těsta potřených karamelem, které jsou naplněné sladkým vanilkovým krémem. Kombinace křupavého listového těsta a krémového krému vytváří nebeský dezertní zážitek.
Karamelové větrníky
Česká kuchyně je známá svými lahodnými dezerty a jednou z nejoblíbenějších pochoutek je karamelový větrník. Klasický český moučník se vyrábí z vrstev máslového listového těsta, které jsou potřené sladkým karamelem a poté naplněné krémovým vanilkovým krémem. Výsledkem je lahodná a požitkářská pochoutka, která jistě uspokojí každého mlsouna.
Klasická verze karamelového větrníku se připravuje s vanilkovým krémem, ale existuje mnoho variant. V některých verzích se používají jiné příchutě, například čokoládová nebo malinová, v jiných se do náplně přidávají ořechy nebo ovoce. Těsto lze také posypat různými polevami nebo posypy, například rozpuštěnou čokoládou nebo sekanými ořechy.
Ingredience
- 1 balení listového těsta
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1/4 šálku husté smetany
- 1/4 šálku moučkového cukru
- 1/4 šálku mletých mandlí
Postup přípravy
- Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C. Vezměte listové těsto a nakrájejte ho na 8 stejných plátků.
- Plátky položte na lehce vymaštěný plech a dejte stranou.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr, máslo a vodu a zahřejte je na mírném ohni. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne a nezačne vřít. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt.
- V malé misce vyšlehejte vejce a smetanu. Nalijte vaječnou směs do hrnce a šlehejte, dokud se nespojí.
- Plátky listového těsta potřete karamelovou směsí a posypte mletými mandlemi. Pečte v troubě 15-20 minut nebo dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu a karamel nezačne bublat.
- Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte. Užijte si karamelové větrníky!
Listové těsto se používá také při přípravě jablečných šátečků z listového těsta, slaného koláče z listového těsta nebo klasických šneků z listového těsta.
Karamelový větrník je tradiční český moučník, který musí ochutnat každý, kdo má rád pečivo. Vločkové těsto v kombinaci s krémovou náplní tvoří lahodnou a požitkářskou pochoutku, která jistě potěší každého mlsouna. Ať už si ho vychutnáte jako svačinu nebo dezert, na tomto jedinečném a lahodném pečivu si určitě pochutnáte.