Karamelové řezy
Karamelové řezy jsou sladkou a lahodnou pochoutkou, která spojuje jemnou texturu moučníku s bohatým a sladkým karamelovým přelivem. Tato delikatesa se vyrábí pomocí klasického receptu na těsto z mouky a moučkového cukru, avšak obohacuje se o přídavek pomletých ořechů, lískových oříšků nebo smetanu na šlehání. Výsledkem je dokonalá kombinace chuti a konzistence, která jistě potěší všechny milovníky sladkých pochoutek.
Karamelové řezy jsou podobně jako třeba dětské tiramisu významnou součástí bohatého sortimentu pečiva a dezertů. Jejich vynikající chuť a lákavý vzhled je činí oblíbeným výběrem pro slavnostní příležitosti, rodinné oslavy nebo jen jako sladkou pochoutku k odpolednímu čaji.
Při jejich výrobě je klíčovým prvkem karamelový přeliv, který se připravuje zahřátím cukru, dokud neztvrdne a nezíská bohatou zlatou barvu. Kombinace sladkého karamelu s ořechy či lískovými oříšky přidává řezům pikantní a křupavou texturu, která dodává jedinečný zážitek při každém soustu.
Výroba karamelových řezů začíná přípravou klasického těsta z mouky a moučkového cukru. Těsto se vyválí a vloží do pekáčku, aby se upekl na křupavý základ. Mezitím se připravuje sladký karamelový přeliv, který se získá zahřátím cukru na plotně. Karamel se nechá ztuhnout a získá tak bohatou zlatou barvu. Poté se karamel nalije na upečené těsto a rozetře se do rovnoměrné vrstvy.
Ingredience
- 8 vajec
- ¾ hrnku moučkového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ¾ hrnku pomletých ořechů
- 1 prášek do pečiva
- ½ balíčku lískových oříšků
Krém:
- 1 a ¼ hrnku krystalového cukru
- 1 smetana na šlehání
- 250 g másla
Postup přípravy
- Vejce vymícháme s cukrem do pěny, přidáme pomleté ořechy, přesetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zamícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který postupně přidáváme do směsi. Těsto vylijeme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a pomalu upečeme.
- Upečený plát necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Krystalový cukr necháme za stálého míchání na mírném ohni roztopit a karamelizovat, pokud nezíská bledohnědou barvu.
- Karamel zalijeme převařenou horkou smetanou, odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí, kým nevznikne kaše.
- Když vychladne, pomalu ji přidáváme do změknutého másla a důkladně spolu promícháme.
- Vzniklým krémem natřeme vychladlý plát a vrch posypeme nahrubo posekanými a nasucho opraženými lískovými oříšky.
Kromě karamelu mohou být karamelové řezy obohaceny také o další lahodné přísady. Pomleté ořechy, jako jsou lískové oříšky, mandle nebo vlašské ořechy, se přidávají k těstu nebo se posypou na vrchní vrstvu karamelu. Tyto ořechy přidávají do řezů pikantní a křupavou texturu, která vytváří skvělý kontrast s jemným těstem a sladkým karamelovým přelivem.
Další možností je přidání smetany na šlehání do těsta či karamelového přelivu. Smetana přidává do řezů krémovou a bohatou chuť, která se skvěle doplňuje se sladkým karamelovým příchutí. Tato varianta karamelových řezů je ještě delikátnější a snoubí v sobě harmonii sladkosti a krémové konzistence.
Karamelové řezy jsou vynikající sladkou pochoutkou, která kombinuje křupavé těsto s bohatým karamelovým přelivem. Přidání pomletých ořechů, lískových oříšků nebo smetany na šlehání přináší do řezů další rozměr chuti a textury.
Tyto skvělé dezerty jsou ideální pro všechny, kteří si rádi pochutnávají na sladkých lahůdkách plných bohatých a jemných chutí. Karamelové řezy jsou dokonalým doplňkem k odpolednímu čaji, slavnostním příležitostem nebo jednoduše kdykoli si přejete zpestřit svůj den sladkým zážitkem