Kachna se žampionovou nádivkou
Kachna se žampionovou nádivkou je jedním z nejlepších pokrmů, které lze nabídnout na slavnostním stolování. Tento recept není nijak složitý, avšak je potřeba několik hodin na pečení. Výsledkem je dokonalá kachna, která je šťavnatá a plná chuti, a žampionová nádivka, která dokonale doplňuje chuť kachny. Pokrm je ideální pro hosty, kteří si rádi pochutnají na kvalitním masu.
Kachna je lahodným masem, které se hodí pro různé příležitosti, od rodinného oběda po vánoční svátek. Kombinace kachny s žampionovou nádivkou vytváří nezapomenutelnou chuťovou symfonii. V tomto článku se podíváme na to, jak připravit kachnu se žampionovou nádivkou tak, aby byla dokonale šťavnatá a chutná.
Kachna se žampionovou nádivkou je jedním z nejvyhledávanějších pokrmů na svátečních stolováních. Kachna se obvykle peče celá, s kořením a bylinkami, a pak se plní žampionovou nádivkou. Nádivka je vytvořena smícháním žampionů, cibule, česneku a bylinek, což vytváří perfektní doplnění k chutné kachně.
Tento pokrm může být servírován s různými přílohami, jako jsou bramborové knedlíky nebo různé druhy zeleniny.
Kachna se žampionovou nádivkou – ingredience
- 1,5-2 kg kachna
- sůl
- bílý pepř
- 250 g žampionů
- 100 g slaniny
- 2 lžíce másla
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- šťávu a kůru z 1 citronu
- 1 rajče
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce koňaku
- 1 lžičku nakládaného zeleného pepře
- špejle
- nit
Kachna se žampionovou nádivkou – postup
- Kachnu umyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na jemné kostičky nakrájíme slaninu.
- Spolu se žampiony ji na horkém másle opékáme asi 15 minut. Ochutíme pepřem, tymiánem, citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu.
- Touto směsí kachnu naplníme. Otvor sepneme špejlemi a ještě pevně zašijeme. Kachnu vložíme do pekáče, podlijeme 1/8 litru vody a v předehřáté troubě na 200 stupňů pečeme přibližně 2 ½ hodiny.
- Po 1 hodině pečení kachnu obrátíme. Přidáme oloupanou cibuli a oloupané rajče a kachnu dopékáme, přičemž ji občas přelijeme vypečenou šťávou.
- Potom kachnu vyjmeme z pekáče a udržujeme teplou. Výpek přecedíme do nádoby, doplníme trochou vody, přivedeme do varu a zbavíme tuku.
- V trošce vody rozmícháme mouku a šťávu za stálého míchání zahustíme. Krátce povaříme.
- Tuto omáčku okořeníme solí, koňakem a zlením pepřem. Omáčku podáváme zvlášť.
Kachna se žampionovou nádivkou je skvělým pokrmem pro slavnostní příležitosti, ale i pro rodinné obědy. Je to chutná a lahodná kombinace, která potěší všechny milovníky kvalitního masa. Příprava kachny není nijak složitá, ale vyžaduje si trochu času na pečení.
Výsledkem je však nezapomenutelný zážitek pro chuťové buňky. Pokud se chystáte na slavnostní stolování, kachna se žampionovou nádivkou by neměla chybět na vašem menu.