Kachna na víně – nejlepší recept
Pečená kachna na víně‘ je klasický pokrm, který jistě potěší každého strávníka. Tento lahodný pokrm je bohatou kombinací šťavnaté kachny, zemité vůně a sladkých tónů vína. Kachna s krásně křupavou vnější kůží a hluboce aromatickým masem je oblíbená již po generace a snadno si na ní pochutná každá společnost.
Receptů na pečenou kachnu existuje hodně, vínem však pečeně získá vůni a šmak. Pro přípravu tohoto vynikajícího hlavního chodu je třeba nejprve zajistit kvalitní suroviny. Kachna by měla být vždy prvotřídní kvality a nejlépe z volného chovu a ekologického zemědělství. Kromě toho by měla být použita vína vyšší třídy, která zajistí správnou chuť a doplní bohaté vlastnosti kachny. Kromě toho je zapotřebí několik obvyklých základních surovin, jako je česnek, bylinky a tradiční koření.
Po shromáždění ingrediencí je třeba kachnu před vařením řádně připravit. Smícháním bylinek s trochou bílého vína vytvoříte marinádu, která kachně dodá ještě bohatší chuť. Po několika hodinách namáčení je kachna připravena k pečení v troubě. Může být lehce potřená olejem, aby se v ní udržela vlhkost a kůže zůstala křupavá.
Pečení při vysoké teplotě po dobu přibližně hodiny a půl by mělo zajistit všeobjímající vůni a křupavou kůži. Během poslední půlhodiny pečení můžete přidat trochu červeného vína, které dodá pokrmu krásnou ovocnou komplexnost a posune ho na vyšší úroveň.
Nakonec je nejlepší nechat pečenou kachnu 10-15 minut odpočívat, aby se plně uvolnily všechny chutě a vlhkost. Pokrm podávaný s bramborami, rýží nebo čerstvou zeleninou vykouzlí potěšený úsměv na každé tváři.
Pečená kachna na víně je nadčasovou klasikou, která je důkazem toho, jak se pečlivě vybrané suroviny, postupy přípravy a chutě mohou spojit v něco opravdu úžasného. Šťavnaté maso, zlatavá kůže a krásná zemitá vůně jistě potěší na každém jídelním stole.
Neváhejte a podívejte si i na další výborné recepty:
- krůtí prsa na bylinkách
- pečená krůtí stehna
- krůtí karbanátky
- zapečené kuře s rýží
- pečené kuře z pomalého hrnce
- grilované kuře na pivu
Kachna na víně – recept
Pokud patříte mezi gurmány, kteří rádi objevují různé chutě a jedinečné přístupy k přípravě tradičních jídel, pečená kachna na víně jistě potěší vaše chuťové pohárky. Kachna je sice běžnou ingrediencí tradičních evropských pokrmů, ale přidání vína její chuť ještě zvýrazní a dodá tomuto klasickému kulinářskému pokrmu jedinečný a zajímavý nádech.
Čas přípravy
- 2,5 hodiny
Ingredience na kachnu na víně
- 1800 g kachny
- 60 g uzené slaniny
- 60 g tuku
- 1 dl bílého vína
- 40 g citrónu
- bobkový list
- šalvěj
- celý pepř
- vývar
- sůl
Postup na kachnu na víně
- Očištěnou a vykuchanou kachnu dobře omyjeme a osušíme.
- Poté ji osolíme a obložíme plátky uzené slaniny a převážeme silnější nití.
- Takto upravenou kachnu dáme na pekáč.
- Přidáme tuk spolu s bobkovým listem, kolečky citrónu, šalvějí, celým pepřem a vše podlijeme vývarem.
- Pečeme do měkka za občasného polévání vlastní šťávou a bílým vínem.
- Před opečením slaninu odstraníme a kachnu upečeme dozlatova.
- Jako přílohu podáváme bílé nebo červené hlávkové zelí, vařené brambory či houskový knedlík.
Zajímavosti o kachně na víně
Pečení kachny na víně je zajímavý a odlišný způsob, jak si vychutnat jednoho z nejoblíbenějších ptáků na světě. Tato technika se v některých kulturách používá již po staletí a může být jedinečným způsobem přípravy kachny.
- V některých kulturách, konkrétně ve francouzské a italské, je přidávání červeného vína při pečení kachny velmi časté. Je to proto, že dodává masu jedinečnou chuť a také ho činí křehkým a šťavnatým. Kombinace červeného vína a kachní chuti nejenže dodává pokrmu komplexnost, ale pomalé pečení pomáhá ptákovi lépe vstřebat chuť vína.
- Kromě toho přidání kapky vína do tekutiny na vaření dodá více než jen chuť a křehkost. Víno vyvolává reakci s tuky v mase, která způsobuje srážení bílkovin a zadržování vlhkosti, zatímco voda bez přídavku vína by měla opačný účinek.
- Kromě chuti přináší červené víno i některé zajímavé výhody pro zdraví lidí, kteří ho konzumují. Mírná konzumace červeného vína může snížit riziko srdečních onemocnění, protože obsahuje antioxidanty a resveratrol (látka obsažená v červených hroznech), které jsou prospěšné pro zdraví tepen. Proto může být konzumace umírněného množství pečené kachny s červeným vínem skvělá pro naše zdraví.
Závěrem lze říci, že pečení kachny s vínem je zajímavý a chutný způsob, jak si tohoto lahodného ptáka vychutnat. Kombinace kachny a vína nejenže nabízí příval chuti, ale může také přispět ke zdravějšímu jídlu.