Jahodovo-malinový Cheesecake

Jeden z nejlahodnějších dezertů, který by ztělesňuje vše, co lidé na dezertech milujíZároveň je lehký, zdravý a obsahuje všechny vitamíny, minerály a enzymy v jejich živé podobě.

Dezert, který lze každodenně servírovat dětem, sobě i přátelům bez jakýchkoliv výčitek svědomí. Neobsahuje žádnou mouku, rafinovaný cukr, živočíšní tuk, máslo ani margaríny, žádnou želatínu, škrob či chemikálie. Je skutečným lékem pro tělo i duši.

TIP: Jak probudit ořechy a semínka k životu?

Proč mají lidé rádi cheesecake

Existuje několik důvodů, proč lidé mají rádi cheesecake:

  • Chuť – Cheesecake je sladký, krémový a má jemnou strukturu, což jsou vlastnosti, které lidé obvykle ocení. Kromě toho může mít cheesecake různé příchutě a toppingy, což zvyšuje jeho atraktivitu.
  • Historie – Cheesecake má bohatou historii, která se datuje až do antického Řecka a Říma. Lidé si mohou užívat nejen jeho skvělou chuť, ale i jeho kulturní význam.
  • Společenská akce – Cheesecake je často podáván na společenských akcích, jako jsou oslavy narozenin, svatby nebo jiné speciální příležitosti. Takže lidé mohou mít pozitivní asociace spojené s cheesecake, které jsou spojeny s těmito událostmi.
  • Variabilita – Cheesecake je recept, který je možné upravit a měnit dle svých chutí a potřeb. Může být připraven jako tradiční cheesecake s klasickou krustou, nebo jako bezlepkový, veganský nebo s různými příchutěmi a toppingy.
  • Emoce – Některé lidé se cítí šťastní, když konzumují cheesecake, protože může být spojován s pozitivními emocemi a zážitky. Mohou být spojeny s nostalgií, pohodou nebo jinými emocemi, které jsou pro člověka příjemné.

V závislosti na individuálních preferencích se lidé mohou lišit v tom, proč mají rádi cheesecake. Nicméně vzhledem k jeho sladké, krémové a jemné struktuře, historii a spojení s pozitivními emocemi, může být cheesecake pro mnoho lidí oblíbeným dezertem.

Cheesecake zdravě a lehce

Živá varianta velice populárního dezertu cheesecake neboli „tvarohového“ dortu, který dnes již patří mezi klasiky živé kuchyně. Zásadně změní způsob, jakým se běžně připravují dezerty.

Nasledující recept přináší 100% živý a veganský cheesecake, který neobsahuje lepek, máslo, margaríny, ani rafinovaný cukr. Patří k nejjednodušším vitariánským receptům, které hravě zvládne každý začátečník. V případě, že se jako sladidlo použije bezkalorická stévie nebo xylitol s velice nízkým glykemických indexem, je vhodný i pro lidi trpící na cukrovku.

Množství zdravých tuků díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin v ořechách, které jsou známé pro svůj cholesterol-snižující účinek, proměňuje tento dezert na skutečný lék na kardiovaskulární onemocnění. Je to jeden z nejlepších dezertů, jaké lze připravit pro sebe, partnera, rodinu i přátelé.

Kombinace superpotravin jako je kakaové máslo, kokosový olej a ořechy, je také nejlepším vyjádřením alchymistického umění přípravy živých dezertů. Harmonie, jemnost a lahodnost, kterou spolu dokážou vytvořit kešu oříšky a kakaové máslo, s letním nádechem malin a jahod, zafungují vždy a všude.

Ingredience:

Korpus

  • 120 g kešu ořechů
  • 120 g pekanových ořechů (je možné nahradit vlašskými ořechy)
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce roztopeného kakaového másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce kokosového nektaru (je možné nahradit stévií, agávovým sirupem nebo xylitolem) 

Náplň

  • 300 g kešu ořechů
  • 150 g roztopeného kakaového másla
  • 100 ml kokosového nektaru
  • 100 ml filtrované vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • sušené nebo čerstvé maliny
  • čerstvé jahody na ozdobení

Příprava 

Čas přípravy:

  • sušení malin do náplně 10-12 hodin (není nutné, je možné použít čerstvé maliny)
  • příprava korpusu: 10 minut + 1 hodina tuhnutí v mrazničce
  • příprava náplně: namočení kešu na 20 minut, příprava 10 minut 
  • ztuhnoutí v ledničce 8 hodin nebo přes noc

Kuchyňské vybavení:

  • kuchyňský robot
  • vysokorychlostní mixér
  • silikonová forma na cheesecake
  • mraznička/chladnička
  • případně sušička potravin (při použití sušených malin) 

Příprava korpusu

V kuchyňském robotu nahrubo posekáme kešu a pekanové ořechy. Přidáme kokosový olej, roztopené kakaové máslo, citrónovou šťávu a kokosový nektar, a krátce promícháme.

Ořechovou hmotu na korpus rozetřeme na dno silikonové formy, pevně zatlačíme a dáme ztuhnout na hodinu do mrazničky, zatímco připravujeme náplň.

Příprava náplně

Náplň připravujeme ideálně ve vysokorychlostním a výkonném mixéru, který dokáže kešu ořechy rozmixovat na co nejjemnější krém. Do mixéru vložíme namočené kešu ořechy, vodu, roztopené kakaové máslo, kokosový nektár, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladka na nejvyšší výkon.

Náplň přeložíme do mísy a ručně vmícháme sušené nebo čerstvé maliny. Hotovou náplň vlijeme do silikonové formy s korpusem. Cheesecake necháme ztuhnout v ledničce minimálně 8 hodin nebo přes noc.

Po ztuhnutí vyndáme cheesecake opatrně ze silikonové formy a ozdobíme libovolně dle fantazie čerstvým ovocem těsně před podáváním. Cheesecake můžete bez čerstvého ovoce skladovat v ledničce do 4 dnů, v mrazničce pak několik měsíců.

Tipy a vychytávky

Tyto vychytávky pomohou připravit skutečnou lahůdku:

  • Na přípravu korpusu používáme suché ořechy, aby jeho hmota zůstala křupavá. Ideálně použijeme ořechy aktivované, tzn. které byli předem namočené a vysušené. Ořechy pro výrobu náplně naopak namočíme do vody po dobu 20min – 2 hodiny. Po namočení získají neutrálnější chuť a náplň bude jemnější a krémovější. 
  • Kakaové máslo do korpusu i náplně roztopíme ve vodní lázni opatrně, aby nedošlo k jeho zahřátí na vysokou teplotu. 
  • Sušené maliny v náplni dodají dezertu intenzivnější chuť a cheesecake vydrží déle než s čerstvým ovocem. Můžete ho pak skladovat v ledničce 4-5 dnů, v mrazničce několik měsíců. V případě, že použijete do náplně čerstvé ovoce, cheesecake nezamrazujte a spotřebujte do 4 dnů. 
  • Cheesecake vždy uskladňujte bez čerstvého ovoce, které by zkrátilo jeho trvanlivost a ozdobte ho až těsně před servírováním.

Cheesecake s malinami potěší celou rodinu i náročnou návštěvu.