Hovězí guláš – nejlepší recept
Hovězí guláš je tradiční české jídlo, které v posledních letech získává stále větší oblibu nejen u nás, ale i v zahraničí. Guláš má svůj původ v maďarské kuchyni, ale v České republice se stal jedním z nejtypičtějších pokrmů a je součástí našeho kulturního dědictví.
Hovězí guláš je silná a aromatická polévka s kousky masa, brambory a kořenovou zeleninou. Hlavní složkou guláše je samozřejmě hovězí maso, a to především z hovězího hýždí nebo špičky. Toto maso je ideální pro guláš, protože se během vaření změkčí a získá výraznou chuť. Navíc obsahuje hodně bílkovin a cenné živiny, jako je železo, zinek a vitamíny skupiny B.
Přestože se dnes vyrábí i varianty guláše z kuřecího nebo vepřového masa, v České republice je hovězí guláš stále nejoblíbenější. Jeho příprava je sice pracnější, ale výsledek stojí za to. Nejprve se maso nakrájí na menší kousky a osmahnou se na oleji společně s cibulí. Poté se přidá kořenová zelenina, jako jsou mrkev, petržel a celer, a nechá se spolu dusit. K tomu se přidají koření, jako je paprika, kmín, chilli a česnek, které guláši dodají typickou ostrou chuť. Když jsou suroviny krásně propečené, zalije se vodou nebo vývarem a nechá se vařit alespoň hodinu, nejlépe však o něco déle. Díky tomuto dlouhému vaření se maso rozpustí a guláš bude mít tu správnou konzistenci a chuť.
Kromě masa a zeleniny jsou nezbytnou součástí hovězího guláše i brambory, které se do polévky dávají přibližně půl hodiny před koncem vaření. Brambory se ve vývaru rozvaří, čímž guláš získá tu správnou hustotu. Často se také přidává i lžíce octa nebo rajčatový protlak, což dodá guláši jemnou kyselinku.
Hovězí guláš se tradičně podává s chlebem nebo knedlíkem a podává se k němu pivo nebo víno. Ve starších generacích je také oblíbený jako lék na nachlazení a podzimní chřipky, díky vysokému obsahu koření a vitamínů.
Toto chutné a syté jídlo má mnoho variant podle regionu, kde se vaří. V některých oblastech se přidává kromě brambor i rajčata, v jiných se používá kyselé zelí, které guláši dodá specifickou kyselou chuť. Každý kuchař má své tajemství na dokonalý hovězí guláš a proto se může lišit i v dochucení, ale základní složky zůstávají stejné.
Závěrem lze říci, že hovězí guláš je tradice, která je pečlivě uchovávána v české kuchyni a stále má své místo na našich stolech. Je to sice jednoduché jídlo, ale při správné přípravě a použití kvalitních surovin může mít vynikající chuť i vůni. Ať už si ho dopřejete jako hlavní jídlo, nebo jako teplou svačinu na zimu, jistě si ho zamilujete a stane se neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně.
Chcete zkusit guláš i na jiný způsob? Podívejte se na další recepty:
- segedínský guláš
- vepřový guláš
- kančí guláš
- červený fazolový guláš
- játrový guláš
- mexický guláš
- maďarský guláš
Hovězí guláš – recept
Hovězí guláš je tradiční pokrm pocházející ze střední Evropy, přesněji řečeno z Uher. Jeho popularita se však rozšířila i do dalších zemí, jako je například Rakousko, Německo, Česko nebo Slovensko. Jde o druh guláše, který je připravován z hovězího masa a je typický pro svou výraznou chuť a hutnost.
Čas přípravy
- 50 minut
Ingredience na hovězí guláš
- 750 g hovězí maso – kližka nebo přední
- 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu)
- sádlo nebo olej
- rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu)
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 3 lžíce majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
Postup na hovězí guláš
- Cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji – tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda (udělá v guláši správnou barvu a chuť).
- Posypeme 2 lžícemi papriky.
- Přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen a 2 lžíce hladké mouky na zahuštění.
- Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou.
- Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo.
- Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
- Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca 1 hodinu.
- Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar).
- Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše.
- Vaříme ještě půl hodiny. Brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu.
- Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
- Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.
Zajímavosti o hovězím guláši
Hovězí guláš je oblíbeným pokrmem z hovězího masa s kořeněnou omáčkou, který má kořeny v Maďarsku, ale díky své chutnosti a jednoduché přípravě se rozšířil do mnoha dalších zemí a stal se neodmyslitelnou součástí české kuchyně.
- Guláš je historicky znám jako pokrm pastýřů a nomádů, kteří potřebovali energii a živiny pro své náročné fyzické práce. V Maďarsku se začal vařit už ve 14. století a postupně se rozšířil do celého Rakouska-Uherska. Ve 20. století se pak stal oblíbeným jídlem v Československu.
- Základem hovězího guláše je hovězí maso, nejčastěji ze zadního nebo předního hovězího. Maso se nakrájí na menší kousky a poté se dusí v silně kořeněné omáčce z cibule, česneku, papriky a dalších koření. Nejčastěji se přidává mletá sladká paprika, která dodá guláši charakteristickou barvu a chuť, ale také se může použít i pálivá paprika pro milovníky ostrých jídel.
- Kromě koření je důležitá i kvalitní rajská omáčka, která guláši dodává šťavnatost a chuť. Mnoho kuchařů také přidává do guláše rajčatový protlak, který jej obohatí o další vrstvu chuti.
- Hovězí guláš se často podává s houskovým knedlíkem nebo jinými druhy knedlíků. Tyto přílohy dokážou pochytit omáčku a vytvořit tak dokonalou kombinaci chuti. Díky své sytosti a výživnosti se guláš také často podává s těstovinami nebo s bramborami.
- Zajímavostí je, že v různých zemích se guláš připravuje různými způsoby. V Maďarsku se například podává jako samostatné jídlo s knedlíkem, zatímco v České republice se často podává jako polévka. V Rumunsku se guláš vaří ve velkých kovových hrncích na otevřeném ohni, což dodává tomuto pokrmu zvláštní atmosféru.
- V posledních letech se také objevují různé moderní variace na tradiční hovězí guláš, jako například gulášburger nebo gulášové jídlo v podobě wrapu. I když jsou tyto verze populární, stále si zachovávají základní ingredience a chuť guláše.
- Zajímavostí je, že hovězí guláš je velmi vhodným jídlem pro sportovce a aktivní lidi, protože obsahuje vysoké množství bílkovin a živin, které jsou důležité pro regeneraci a vytrvalost. Navíc díky své sytosti zasytí i ty nejhladovější sportovce.
Vyzkoušejte tedy přípravu tradičního hovězího guláše nebo se nechte inspirovat jeho moderními variantami. Určitě vás nadchne svou chutí a snadnou přípravou.