10 zdravotních benefitů hořké čokolády
Konzumace čokolády je většinou spojována s přírůstkem hmotnosti a tvorbou akné. I přesto lidé po celém světě utrácí ročně za čokoládu desítky milionů dolarů. A vědí proč. Celá řada lékařských studií totiž připisuje hořké čokoládě přínosy pro vaše zdraví.
Níže se podíváme na 10 z nich, o kterých možná nevíte a díky nimž se pak můžete cítit při konzumaci méně provinile.
Pomáhá srdci být v lepší kondici
Mnoho lékařských studií uvádí, že flavonoidy obsažené v čokoládě mohou zlepšit pružnost vašich žil a tepen. V několika studiích, kterých se účastnilo 114 000 subjektů, se několikrát za týden v přesných dávkách podávala hořká čokoláda. Výsledky ukázaly, že riziko srdečního záchvatu se snížilo o cca 37 %, a šance, že se objeví mozková příhoda klesla o 29 %. To vše díky vyšší spotřebě hořké čokolády.
Pomáhá s lepší pamětí
Při jednom výzkumu se starším lidem podávaly speciálně připravené kakaové extrakty s vysokým obsahem flavonoidů. Díky tomu se výrazně zlepšily jejich kognitivní funkce.
Jediný problém představuje to, že u běžně nabízených čokolád se přidává i mléko, cukr a vejce. Tím se podstatně snižuje procento kakaových flavonoidů.
Může zvýšit ochranu pokožky před sluncem
Jedna ze studií provedená v Londýně zjistila, že u žen, kterým byla podávána čokoláda s vysokým obsahem flavonoidů se zvýšila odolnost vůči UV záření.
Kůže zvládla bez příznaků spálení přijmout cca dvojnásobné množství UV záření. Vše probíhalo se srovnáním s druhou skupinou s nižšími dávkami čokolády.
Pomůže vám s matematikou
Matematika vám ve škole nikdy nešla? Pak jste možná měli jíst více hořké čokolády! Tento překvapivý závěr byl zveřejněn ve studii výzkumného střediska Northumbria Univerzity ve Velké Británii. Účastníkům bylo podáno 500 mg flavonoidů v horkém kakaovém nápoji. Výsledkem byly mnohem lepší výsledky při zvládání těžkých matematických rovnic.
Může vám zlepšit náladu
Pokud chcete někoho blízkého rozveselit, ideálním dárkem je kvalitní čokoláda. Podle další studie z univerzity Swinburne v Austrálii se místní lékaři opět zaměřili na kakaové polyfenoly. Zjistili, že jejich příjem má vliv na náladu účastníků studie, kteří byli klidnější a šťastnější.
Může pomoci s cholesterolem
Studie v časopise Journal of Nutrition se zaměřila na zjištění, zda má hořká čokoláda nějaký vliv na hladinu LDL cholesterolu. Zjistili, že když byly lidem podávány tyčinky z hořké čokolády s obsahem rostlinných sterolů a flavonoidů, byli na tom tito lidé při měření cholesterolu výrazně lépe, než ostatní.
Pomůže s Alzheimrovou nemocí
Jak asi víte, Alzheimerova nemoc poškozuje nervové cesty v mozku, což způsobuje vážné výpadky některých duševních funkcí. Existuje však určitý druh čokolády – lavado, který pomáhá snížit škody způsobené probíhající nemocí.
Vysoce výživná pochoutka
Věděli jste, že pokud si vyberete čokoládu s vysokým obsahem kakaa (75 – 85 %) získáte velmi výživnou svačinu? Pokud si vezmete čokoládovou tyčinku s hmotností 100 gramů, pak v ní najdete měď i mangan. Obsahuje více než polovinu doporučeného denního množství hořčíku a asi dvě třetiny DDM železa. Většinou je tam také asi 10 % vlákniny a samozřejmě menší množství zinku, selenu a draslíku.
Pomůže se snížením krevního tlaku
Možná to nevíte, ale správné množství oxidu dusnatého ve vašem těle může pomoci s uvolněním vašich tepen.
Tímto způsobem se eliminuje určitý tlak a výsledkem je nižší krevní tlak. Jde o další z výhod flavonoidů z tmavé čokolády, které pomáhají s výrobou životně důležitého oxidu dusnatého.
Sníží pocit únavy
Pokud trpíte chronickým únavovým syndromem, měli byste kvalitní hořkou čokoládu určitě vyzkoušet. Ve studii na dvou skupinách pacientů se prokázalo, že u skupiny, která dostávala pravidelnou dávku čokolády po dobu 2 měsíců se podstatně snížil pocit únavy.
Zajímavosti o hořké čokoládě
- Hořká čokoláda se vyrábí z kakaa, které je získáváno z bobů kakaovníku.
- Obsahuje vyšší podíl kakaa a nižší množství cukru než mléčná čokoláda.
- Při konzumaci hořké čokolády se uvolňují endorfiny, které působí jako přírodní antidepresivum a mohou zlepšit náladu.
- Čokoláda obsahuje také serotonin, což je látka, která má podíl na regulaci nálady a spánku.
- Hořká čokoláda může zlepšit funkci mozkových buněk a pomoci zlepšit paměť a koncentraci.
- Obsahuje minerály, jako je hořčík, železo a zinek, které jsou důležité pro správnou funkci těla.
- Při pravidelné konzumaci hořké čokolády se může snížit riziko vzniku kalcifikace cév a pomoci udržet správný krevní tlak.
- Existuje mnoho různých druhů hořké čokolády s různým obsahem kakaa, které se liší ve svém chuťovém profilu a intenzitě hořkosti.
- Hořká čokoláda obsahuje tryptofan, který je prekurzorem serotoninu a může pomoci uvolnit stres a napětí.
- Obsahuje také fenylethylamin, chemickou látku, která stimuluje uvolňování endorfinů a může zlepšit náladu a pocit blaha.
- Hořká čokoláda je také bohatá na vlákninu, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém a regulovat chuť k jídlu.
- Hořká čokoláda obsahuje také flavanoly, které mohou pomoci zlepšit funkci cév a zlepšit průtok krve do mozku.
- Má vysoký obsah železa, což je důležité pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie.
- Hořká čokoláda má také vysoký obsah theobrominu, který je přirozený stimulant a může zlepšit fyzickou výkonnost.
- Může pomoci snížit riziko vzniku diabetu typu 2 díky své schopnosti zlepšit metabolickou funkci.
- Hořká čokoláda může také pomoci snížit chuť k jídlu a podpořit kontrolu váhy.
- Konzumace hořké čokolády může zlepšit nitricidovou funkcionalitu, což může pomoci zlepšit krevní oběh a snížit riziko srdečních chorob.
- Je oblíbená mezi milovníky čokolády díky své intenzivní a bohaté chuti.
- Hořká čokoláda se občas používá jako surovina v kulinářských receptech, jako jsou dorty, zmrzlina nebo sladké pečivo.
- Existuje mnoho regionálních variant hořké čokolády s různými chuťovými profilem, jako je čokoláda s příchutí oříšků, ovoce nebo koření.
- Hořká čokoláda se tradičně považuje za luxusní čokoládu, která často slouží jako dárek nebo pochoutka.
- Při výběru hořké čokolády je dobré zvolit variantu s co nejvyšším obsahem kakaa a minimálním množstvím přidaných cukr