Holandské řízky – nejlepší recept
Pokud hledáte lahodný a jedinečný způsob, jak si pochutnat na mletém mase, nehledejte nic jiného než holandský řízek. Tento pokrm je tradičním holandským receptem, na kterém si pochutnávají již celé generace holandských rodin. Kombinuje mleté maso, strouhanku a tvrdý sýr a vytváří tak chutné a uklidňující jídlo.
Klíčem k tomuto pokrmu je použití kvalitního mletého masa. Hledejte čerstvě namleté hovězí maso s vysokým obsahem tuku nebo použijte vepřové maso s libovějším bůčkem. To zajistí, že řízky budou šťavnaté a chutné.
Jakmile je mleté maso připraveno, spojí se se strouhankou, vejci a tvrdým sýrem. Kombinací těchto surovin vznikne aromatický a slaný řízek, který jistě potěší.
Při přípravě řízků se mleté maso vytvaruje do tenkých placiček a poté se smaží na rozpálené pánvi na másle nebo oleji. Řízky by se měly smažit, dokud nejsou zlatavě hnědé a na povrchu křupavé.
Po upečení je můžete posypat velkým množstvím tvrdého sýra. Sýr se roztaví a vytvoří krémovou a sýrovou omáčku, která se k řízkům dokonale hodí.
Holandský řízek je vynikající a uklidňující jídlo. Snadno se připravuje a v rodině se jistě stane hitem. Podávejte ho s bramborovou nebo zeleninovou přílohou – například s bramborami ve slupce – a máte jídlo, které vás určitě potěší.
Pokud tedy hledáte jedinečný a chutný způsob, jak si pochutnat na mletém mase, vyzkoušejte holandský řízek. Nebudete zklamáni.
Pokud máte rádi mleté maso, zkuste si připravit i tyto další recepty:
Holandské řízky – recept
Holandský řízek je oblíbeným pokrmem díky své univerzálnosti. Může se podávat jako hlavní jídlo k večeři nebo jako svačina či předkrm. Pokrm je také vynikajícím způsobem, jak využít zbytky mletého masa.
Čas přípravy
- 2 hodiny
Ingredience na holandské řízky
- 600 g libovějšího bůčku
- 600 g vepřové plece
- 400 g tvrdého sýra
- 200 ml mléka
- vejce
- sůl
- pepř
- mléko, vajíčko, hladká mouka, strouhanka na obalení
Postup na holandské řízky
- Maso pomeleme najemno.
- Osolíme jej a lehce opepříme.
- Smícháme jej s vejcem a mlékem a necháme na hodinku odležet.
- Do směsi vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a vytvarujeme 20 oválných placek.
- Placky obalíme nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance.
- Usmažíme dozlatova.
- Jako přílohu podáváme bramborovou kaši. Vhodné jsou i brambory či zeleninové saláty.
Zajímavosti o holandském řízku
Holandské řízky jsou klasickým holandským pokrmem, který je známý již po staletí. Jedná se o pikantní kombinaci mletého hovězího masa, strouhanky, vajec a tvrdého sýra, která se obvykle podává s přílohou z brambor a zeleniny.
- Původ holandského řízku sahá až do 16. století, kdy holandští osadníci přivezli tento recept do Spojených států. Pokrm si v nizozemských koloniích rychle získal oblibu a od té doby zůstává klasickým oblíbeným holandským jídlem.
- Klíčovou složkou holandského řízku je tvrdý sýr. Tradičním holandským sýrem používaným v tomto pokrmu je gouda, polotvrdý sýr, který zraje nejméně šest měsíců. Sýr dodává pokrmu jedinečnou ostrost a oříškovou chuť.
- Zajímavostí tohoto klasického holandského pokrmu je, že mleté maso není ve skutečnosti mleté. Místo toho se obvykle mele v kuchyňském robotu nebo mlýnku. Díky tomu má pokrm jedinečnou strukturu a chuť.
Celkově je holandský řízek vynikajícím a tradičním pokrmem, který obstál ve zkoušce času. Jedná se o klasický oblíbený holandský pokrm, který jistě potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky.