Guláš z tlačenky – nejlepší recept
Čtete nadpis tohoto receptu a divíte se? Vůbec nemusíte, recept na guláš z tlačenky si prostě zamilujete. Nejen že je velmi rychlý, protože maso v tlačence je již uvařené, ale i skvěle chutná a zvládne ho i začátečník.
Tento vydatný guláš kombinuje vepřové maso s bramborami a houbami a vytváří tak pikantní a sytý pokrm. Níže najdete recept na jeho přípravu.
Guláš z tlačenky
Guláš je klasický východoevropský pokrm, který se připravuje již po staletí. Jedná se o vydatné dušené jídlo, které obsahuje řadu zeleniny, koření a různých druhů masa. Jedním z druhů guláše, který si získává stále větší oblibu, je guláš z aspikového vepřového masa neboli tlačenka. Jedná se o variaci na klasický maďarský guláš, která přináší zajímavý chuťový profil pro odvážné strávníky.
Aspikované vepřové maso je velmi podobné šunce a vyrábí se z vařeného a dušeného vepřového masa s kořením, které se poté ochladí a nakrájí na kostičky. Má bohatou kouřovou chuť, která se skvěle kombinuje s ostatními ingrediencemi v gulášovém pokrmu. Přidání aspikového vepřového masa do tradičního guláše vnáší do celkové chuti stejnou kouřovou chuť a také zajímavou strukturu pokrmu.
Ingredience
- 500 g vepřové tlačenky
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 250 g žampionů nakrájených na plátky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička uzené papriky
- 400 ml hovězího vývaru
- 500 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
- 300 ml smetany
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
- Přidejte cibuli, česnek a houby a smažte je asi 5 minut do změknutí.
- Přidejte rajčatový protlak, bobkové listy, uzenou papriku a vepřové maso.
- Přilijte hovězí vývar, přiveďte k varu a poté snižte teplotu na mírný oheň.
- Přidejte brambory a vařte 30 minut nebo dokud nejsou uvařené.
- Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Guláš podávejte posypaný nasekanou petrželkou.
Guláš z vepřové kýty v aspiku je skvělý způsob, jak tento klasický pokrm posunout na vyšší úroveň. Je dokonalou kombinací pikantního a uzeného a lze jej podávat jako sytý hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu. Určitě potěší i ty nejvybíravější jedlíky a lze jej přizpůsobit jakýmkoli dietním potřebám.
Vyzkoušejte také recepty na klasický vepřový guláš, segedínský guláš (recept), hlívový guláš, mexický guláš nebo cuketový guláš.