Domácí šlehačka – nejlepší recept
Hledáte chutný a snadný způsob přípravy domácí šlehačky? Pak jste na správném místě! Tento recept na domácí šlehačku se jistě stane vaším receptem na všechny dezerty.
Tento recept vyžaduje pouze tři jednoduché ingredience: mléko, máslo a smetanou. Je to skvělý způsob, jak svým oblíbeným pochoutkám, ale třeba také kávě nebo nepečenému dezertu dodat lahodnou a lehkou texturu. Tak se pusťte do receptu!
Příprava domácí šlehačky
Mléko se používá k tomu, aby šlehačce dodalo strukturu, a obvykle se používá ve spojení se smetanou. Dodává šlehačce lehkou, vzdušnou strukturu, která pomáhá zabránit jejímu přílišnému zhoustnutí. Máslo se používá k dodání bohatší chuti šlehačky a k jejímu spojení.
Smetana je hlavní složkou domácí šlehačky a je klíčem k dosažení dokonalé struktury. Měla by to být hustá smetana ke šlehání (nebo dvojitá smetana) a před šleháním by měla být studená. Díky tomu zůstane smetana lehká a vzdušná.
Při výrobě domácí šlehačky je důležité dbát na to, aby byla smetana studená, a používat správné vybavení. Ke šlehání smetany je ideální elektrický mixér, pokud však elektrický mixér nemáte, můžete použít i šlehač.
Také je důležité, abyste smetanu příliš nešlehali. Pokud budete šlehačku šlehat příliš, bude příliš hustá a nemusí držet tvar. Smetana by se měla šlehat, dokud se nevytvoří měkké špičky.
Ingredience
- 1/2 šálku studené tučné smetany
- 2 lžíce studeného másla
- 1/4 šálku studeného plnotučného mléka
- 1 lžička cukru (nepovinné)
Postup
- Nejprve smíchejte smetanu, máslo a mléko v mixéru.
- Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud směs nebude lehká a nadýchaná, asi 3-4 minuty.
- Pokud chcete přidat trochu sladkosti, přidejte cukr a šlehejte další minutu.
- Jakmile je směs lehká a nadýchaná, je připravena k použití.
- Domácí šlehačku podávejte na svůj oblíbený dezert.
TIP: Domácí šlehačka se výborně hodí na nepečený dort.
Domácí šlehačka je lahodná a lehká poleva na dezerty a snadno se připravuje z několika jednoduchých ingrediencí. Se správným poměrem mléka, másla a smetany můžete mít krémovou a lahodnou šlehačku během chvilky. Přidává se např. do šlehačkových koláčků, krému z mascarpone a šlehačky, ale také do nepečeného cheesecaku (recept).